Tarihi Tedavi Merkezi
·

Yozgat’ta Gezilecek Yerler

Yozgat’ta Gezilecek Yerler Listesi

Yozgat’a yolunuz düşerse Yozgat’ta gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Malazgirt Savaşı’nın Türklere Anadolu’nun kapılarını açmasıyla Selçuklular kervanlarla gelip Bozok Yaylası’na yerleştiler.

Dağlar arasındaki Yozgat’a girdiğinizde, sizi ilk Yozgatlı Şakir Usta’ya yaptırılan kare prizma şeklindeki Yozgat Saat Kulesi karşılar. Şehrin her tarafından bütün haşmetiyle gösterir kendini. Tüm şehri sanki sessizce seyreder.

Sırtlarını yamaca dayamış eski Yozgat evlerinin iklimin sertliği nedeniyle kalın ve sıvalı olan taş duvarlarının üzerleri kar beyazına boyanmıştır ve harika bir manzara sunar size. Yörede tek katlı evlerin dışında, iki üç katlı evler ve konaklar da bulunmaktadır. Konakların birçoğu 1800’lü yıllarda inşa edilmiştir.

Benzersiz mimarisi ile askerlik şubesi ve Çapanoğlu Camii çarşının tam ortasında tüm heybetiyle durur. 1779 yılında yapılan Çapanoğlu Cami, 3 bölmeli ve tek kubbeli ana mekândan oluşur.

Nizamoğlu Konağı adıyla bilinen Yozgat Müzesi, 1871’de inşa edilmiştir. Tavan ve duvarları ahşap kaplıdır. Yöreye özgü etnografik eserlerin sergilendiği bir müzedir.

Geçmişi günümüze taşıyan faytonlar ile yapacağınız şehir turu sizi Yozgat’a bir kez daha hayran bırakacak. Köşe başlarında rastlayacağınız çeşmelerden buz gibi dağ suları akar ve dolaşırken kentte fırından yeni çıkmış parmak çöreğinin mis gibi kokusu cezbeder sizi.

Şehrin hemen yanı başında dağları süsleyen Çamlık bulunur. İlk milli park olma özelliğini taşıyan Çamlık cennetin yer yüzündeki timsalidir. Çamlık’a gelen Ulu Önder Atatürk gibi siz de bir daha gitmek istemezsiniz. Yaz kış demeden ağaçların arasında akan suların çığlığı bozar sessizliği… Huzur arayanları davet eder çamlık kendine. Yüzyıllık anıt ağaçlar uzanır gökyüzüne. Bazen güneşi bile görmek mümkün değildir dalların arasından.

1850 yılında yapılan Başçavuş Camii’de, nadir görülen tavan işçiliği ve pencere süsleri bulunur. Camiler ve türbeler şehri olan Yozgat’ta, Anadolu İslam kültürünün en güzel örnekleri içerisinde huzur bulursunuz.

Yavuz Sultan Selim’in 1516 yılında Mısır Seferi’ne giderken yaptırdığı mükemmel taş işçiliği ile Karabıyık Köprüsü görülmeye değer eserler arasındadır.

Yozgat’ın meşhur yemeklerinden arabaşı çorbasından, madımaktan en önemlisi testi kebabından yemeden dönülmez. Testi kebabı tadı kadar servisi ile de göz doldurur.

Yozgat Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Akdağmadeni Ormanları

Akdağmadeni Ormanları
Akdağmadeni Ormanları

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde geniş bir alan kapsayan Akdağmadeni Ormanları, şehrin doğal güzelliklerinin büyük bir kısmına sahiptir.

Kış aylarında sessizleşen orman, özellikle bahar ve yaz aylarında hareketlenir. Sadece doğasıyla değil; havası, suyu ve yaban hayatıyla da dikkat çeker.

Akdağmadeni Ormanları, çam ve meşe ağacı başta olmak üzere birçok ağaç türüne ev sahipliği yapmakta. En önemli özelliği İç Anadolu Bölgesi’nin tek blok ormanı olmasıdır. Orman aynı zamanda yöre halkının önemli geçim kaynaklarından biri.

Bir gün yolunuz Yozgat’a düşerse Akdağmadeni Ormanları’nı gezmeyi ve ardından keyifli bir piknik yapmayı sakın unutmayın.

Saraykent Kaplıcaları

Saraykent Kaplıcaları
Saraykent Kaplıcaları

Saraykent Kaplıcaları, Yozgat il merkezine 71 kilometrelik bir mesafede olup, şifalı sularında her yıl yüzlerce turisti misafir etmektedir.

Birçok rahatsızlığa iyi gelen kaplıca suyunda sodyum klorür, sodyum bikarbonat ve kalsiyum sülfat bulunmakta… Romatizma, kırık-çıkık, nevrit ve kadın hastalıklarına şifa olur Saraykent Kaplıcaları. Bu rahatsızlıklara iyi geldiği Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu analizler sonucunca ortaya çıkmıştır. Su sıcaklığı 70 C ile 74 C değişmekte.

Yozgat’ın termal zenginliklerinden biri olan kaplıca bölgesinde konaklayabileceğiniz oteller bulunuyor. Çok geçmeden Saraykent Kaplıcaları’nda kendinize güzel bir yer ayırın.

Behramşah Kalesi

Behramşah Kalesi
Behramşah Kalesi

Yozgat’ın tarihi değerleri arasında gösterilen, fakat pek fazla tanıtımı yapılmadığı için ziyaretçi potansiyeli düşük olan Behramşah Kalesi, keşif meraklıları için en ideal gezi noktalarından biri.

Akdağmadeni-Muşalikalesi Köyü’ne yakın bir konumda bulunan Behramşah Kalesi, yüksek bir tepe üzerinde bulunmakta. Yapı itibariyle küçük olan kalenin Gıyaseddin Keykavus emirlerinden Necmed-din Behramşah-ı Candar tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir. Kalenin yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır.

Behramşah Kalesi’nin büyük bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. Fakat turizmi hareketlendirebilecek olan bu yapının tanıtımı çok fazla yapılmamış durumda. Bu sebepten dolayı pek bilinmiyor.

Karslıoğlu Konağı

Karslıoğlu Konağı
Karslıoğlu Konağı

Yozgat’ın geleneksel ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Karslıoğlu Konağı, 1883 yılıyla tarihlendirilmektedir. Bir özelliği vardır bu konağın. Atatürk Yozgat’a ikinci gelişinde Karslıoğlu Konağı’nda kalmıştır.

Konağın mimarisi dikdörtgen planlıdır. İki kattan oluşur ve üzeri ahşap çatı ile örtülmüştür. Özellikle tavan, kapı ve dolap kapaklarındaki ağaç işlemeleri görülmeye değerdir. Konak günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermekte… Yozgat sınırları içerisinde yapılan kazılar sonucunda gün yüzüne çıkmış birçok eser müzede sergilenmektedir. Karslıoğlu Konağı, şehrin merkezindeki Sungurlu Sokak’ta bulunuyor.

Yozgat Saat Kulesi

Yozgat Saat Kulesi
Yozgat Saat Kulesi

Yozgat’ın merkezinde bulunan Saat Kulesi, 1908 yılıyla tarihlendirilmektedir.

Belediye Başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafından inşa ettirilen Yozgat Saat Kulesi, altı bölüm halinde yapılmıştır. Her bölüm birbirinden ayrılmış olup, her cephesine birer pencere yerleştirilmiştir. Kulenin içerisindeki merdivenlerle yukarı çıkılmaktadır ve en üst katı balkonla çevrelenmiştir.

Kulenin saati 288 kilo ağırlığında. Üzerinde ise “’Nores Jura ve L.D Odobey Gadet”’ yazmakta. Yozgat Saat Kulesi’ni merkezde gezdiğiniz zaman kolaylıkla görebileceksiniz. Çapanoğlu Camii, Başçavuş Camiive Yozgat Müzesi kuleye oldukça yakın.

Karabıyık Köprüsü

Karabıyık Köprüsü
Karabıyık Köprüsü

1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır seferi sırasında yapılan Karabıyık Köprüsü, günümüzde de varlığını korumaya devam etmekte.

Yozgat-Şefaatli karayolunun 38. kilometresinde bulunan ve Kaynak Suyu üzerinde kurulan Karabıyık Köprüsü’nün kitabesi günümüze ulaşamamıştır. Köprünün yapımında kesme taş kullanılmıştır. Uzunluğu 54 metre olup, 4,50 metrelik bir eni vardır. Kemer açıklıkları ise 6.60 metredir.

Şehrin en eski yapılarından biri olan Karabıyık Köprüsü çok fazla tanıtılmadığı için ziyaretçi potansiyeli oldukça düşüktür.

Başçavuş Camii

Başçavuş Camii
Başçavuş Camii

Mimari özellikleriyle, tarihi değeriyle Yozgat’ta görülmeye değer bir ibadet mekanıdır Başçavuş Camii.

Merkez ilçenin İstanbulluoğu Mahallesi’nde yer alan cami, 1800-1801 yıllarında inşa edilmiştir. Banisi Başçavuş Halil Ağa’dır. Başçavuş Camii, gerek çiçek motifleri ve nal kemerli alçı işleriyle, gerekse ahşap oyma süslemeleriyle önemli bir yere sahip… Caminin mimarisi dikdörtgen planlı olup, tavanı düz olarak yapılmış.

Minberi, mihrabın batısında kalıyor ve tamamen ahşap bir yapısı var. Son cemaat yeri ise iç ve dıştan iki ahşap direkle desteklenmiş durumda.

Günümüzde hala ibadet mekanı olarak kullanılan Başçavuş Camii, şehrin en görülesi yerlerinden biri.

Çapanoğlu Camii

Yozgat Çapanoğlu Camii
Çapanoğlu Camii

Tarihe meydan okuyan, sağlamlığıyla ve mimarisiyle göz dolduran Çapanoğlu Camii, Yozgat’ın eski ibadet mekanlarından biridir.

Çapanoğlu Camii, Büyük Camii olarak da adlandırımakta olup, 1779 yılıyla tarihlendirilmektedir. Caminin birinci kısmı Çapanoğlu Ahmet Paşa’nın oğlu Mustafa Bey tarafından yaptırılmış olup, ikinci kısmı ise Mustafa Bey’in kardeşi Süleyman Bey tarafından 1794-1795 yıllarından inşa ettirilmiştir. Çapanoğlu (Büyük) Camii’nin mimarı kesin olarak bilinmiyor. Dönem dönem yeni eklemelerle genişletilmiş durumda.

Osmanlı dönemine ait bu camii, Avrupa etkisinde ortaya çıkan Türk mimari tarzının Anadolu’daki nadir örneklerinden biridir ve Merkez ilçeye bağlı İstanbulluoğlu Mahallesi’nde yer almasından dolayı kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.

Yozgat Müzesi

Yozgat Müzesi
Yozgat Müzesi

Yozgat’ta bulunan ve 1871 yılıyla tarihlendirilen Nizamoğlu Konağı, 1975 yılında korunması gereken eski eserler arasına alınmıştır.

1979 yılında ise kamulaştırılmış olup, geniş çaplı bir restorasyon döneminden geçen konak, 1985 yılında müze olarak hizmete girmiştir. Yozgat Müzesi, şehir merkezine bağlı olan İstanbulluoğlu Mahallesi’nde yer alıyor.

Müzede arkeolojik ve etnografik eserler bölümleri bulunuyor. Etnografik bölümde 2800’den fazla eser var. Yöresel kıyafetler, kullanılan mutfak eşyaları, kilimler, el yazmaları, ahşap malzemeler, silahlar ve halı dokumaları koleksiyonu oluşturan parçalar arasında.

Arkeolojik eserlerin sergilendiği bölüm de zengin bir koleksiyona sahiptir. 1640’tan fazla arkeolojik eser arasında heykeltıraşlar, pişmiş toprak lahitler, mezar buluntuları, tabletler, sikkeler ve mühürler bulunuyor.

Çeşka Kalesi

Çeşka Kalesi
Çeşka Kalesi

Yozgat’ın Merkez ilçesine sadece 3 kilometre uzaklıkta bulunan Çeşka Kalesi, şehrin pek bilinmeyen tarihi değerlerinden biridir.

Çeşka Kalesi, yüksek bir tepede kurulmuş bir yeraltı şehridir. Üç ayrı girişi vardır. Merkez ilçesine çok yakın bulunduğu için turizme kazandırılması adına yeni çalışmalar yapılmaktadır. Çeşka Kalesi’nin Bizans ve Roma dönemine ait olduğu seramik parçalara rastlanmıştır.

Yozgat’ta Kerkenes Harabeleri’ni gezeceğiniz güne Çeşka Kalesi’ni de dahil edebilirsiniz.

Kerkenes Harabeleri

Yozgat Kerkenes Harabeleri
Kerkenes Harabeleri

Yozgat-Sorgun’un tarihi noktalarından biri olan Kerkenes Harabeleri, 4000 yıllık geçmişiyle uzun bir yolculuğa çıkaracak sizleri. Kolay bir ulaşım yoluna sahip olan bu antik yerleşim alanı Şahmuratlı Köyü’nde yer almaktadır.

Kerkenes Harabeleri’nde ilk kazı çalışmaları 1993 yılında başlamıştır. Yapılan araştırmalarda şehrin M.Ö. 6000 yıllarında Medler tarafından kurulduğunu göstermiş olsa da yeni kazılarda Frigce yazıların gün yüzüne çıkarılması, kentin son dönemlerde frigleştiğinin bir kanıtıdır. Kerkenes Antik Kenti, Herodot’un Pteria olarak bahsettiği bu alan kendi döneminin en büyük şehridir.

Basilica Therma (Tarihi Tedavi Merkezi)

Tarihi Tedavi Merkezi
Basilica Therma

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda, Anadolu’nun ilk termal tedavi merkezi ortaya çıkarılmıştır. Basilica Therma olarak adlandırılan kalıntı, tarihin en özel yapılarından biridir.

Yapılan araştırmalarda Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu anlaşılmıştır. Termal kaynaklar üzerine kurulmuş bu kalıntının termal merkezi olarak yapıldığı düşüncesini güçlendirmektedir. Yakın bir zamanda bu 3 bin yıllık kalıntı üzerinde çalışmalar yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.

Kazı çalışmaları Yozgat Müze Müdürlüğü arkeologlarından Ömer Yıldız tarafından yürütülmektedir.

Yozgat Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.