·

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Erzurum’da Gezilecek Yerler Listesi

Yolunuz Erzurum’a düşerse Erzurum’da Gezilecek yerleri ve Tarihi yerleri sizler için derledik.

Palandöken’in eteklerinde kurulu, köklü bir tarihe sahip Erzurum’da gezerken Anadolu’nun tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız…

Erzurum, Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri. Palandöken’in eteklerinde kurulu, tarihi yapılarla çevrili bir şehir olan Erzurum’da keşfedeceğiniz pek çok tarihi ve doğal güzellik var. Eğer Erzurum’a bir seyahat planlıyorsanız ve Erzurum’da gezilecek yerleri araştııyorsanız hazırladığımız listeye göz atın…

Müzeler: Erzurum’un geçmişini keşfetmek isterseniz vazgeçilmez duraklarınız olacak Erzurum müzeleri. Erzurum Arkeoloji Müzesi,Erzurum Atatürk Evi, Yakutiye Medresesi (Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi) Erzurum’da mutlaka görmenizi önerdiğimiz müzeler. Özellikle Yakutiye Medresesi tarihi bir yapı olması nedeniyle de görülmeye değer.

Tarihi Yapılar ve Örenyerleri: Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Burada görebileceğiniz onlarca tarihi yapı bulunuyor. Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Çobandede Köprüsü,Rüstempaşa Bedesteni, Erzurum Saat Kulesi (Tepsi Minare), Lalapaşa Camii, Erzurum Ulu Camii, Erzurum Murat Paşa Camii, İbrahim Paşa Camii, Derviş Ağa Camii, Öşvank Kilisesi, Cimcime Sultan Türbesi Erzurum geziniz sırasında gezmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi mekanlar.

Doğal Güzellikler: Yalnızca tarihi değil; eşsiz doğal güzelliklere de sahip olan Erzurum’da görmeden dönmemeniz gereken doğal güzellikler arasında Narman Peribacaları, Nene Hatun Milli Parkı, Tortum Gölü, Tortum Şelalesi ve Çoruh Nehri bulunuyor.

Palandöken Kayak Merkezi: Erzurum, kış spolarının ülkemizdeki en önemli merkezlerinden olan Palandöken Kayak Merkezi’ne de ev sahipliği yapıyor. Kış aylarında Palandöken’e binlerce kayaksever geliyor ve keyifli bir kış tatili yapıyor. Eğer sizin de kış sporlarına ilginiz varsa ve kış mevsiminde Erzurum’daysanız Palandöken Kayak Merkezi’ni mutlaka ziyaret edin.

Kaplıcalar: Hem dinlenmek hem şifa bulmak isteyen seyahatseverlerin Erzurum’daki vazgeçilmez duraklarından biri de Erzurum kaplıcaları. Pasinler Kaplıcası ve Erzurum Ilıca Kaplıcası Erzurum’un en popüler iki kaplıcası.

Erzurum Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

İbrahim Paşa Camii

İbrahim Paşa Camii
İbrahim Paşa Camii

İbrahim Paşa Camii, Erzurum Merkez’de bulunan Eski Hükümet Konağı’nın çok yakınında bulunmakta…

Şehrin tarihi ibadet mekanları arasındaki İbrahim Paşa Camii, kitabesindeki bilgiye göre 1748 yılında Erzurum Valisi Yazıcızade Hacı İbrahim Ethem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin mimarisi kare planlı olup, tek bir kubbesi vardır. Yapımında beyaz renkte mermer taş kullanılmıştır ve mihrabı da mermerden yapılmıştır. Erzurum İbrahim Paşa Camii’nin minaresinde ise kesme taş görülmektedir.

Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden biri olan cami, günümüzde de ibadete açıktır.

Erzurum Murat Paşa Camii

Erzurum Murat Paşa Camii
Erzurum Murat Paşa Camii

II. Selim döneminde inşa edilen, kare planlı bir mimariye sahip olanErzurum Murat Paşa Camii, şehrin önemli ibadet mekanları arasındadır.

1573 yılında yapılan caminin banisi Sadrazam Kuyucu Murat Paşa’dır. Kuyucu Murat Paşa sadrazamlık görevindeyken inşa ettirmiştir camiyi. Caminin merkezi kubbesi, mukarnaslı altı sütun taşımaktadır. Kubbenin Avrupa üslubundaki çiçek ve yaprak motifleriyle bezenmiş durumda. Mihrabı ise taştan ve mukarnas süslemelidir. Minaresi caminin sağında olup tek şerefeli taş kaide üzerindedir.

İlçe merkezi Atalar Mahallesi’nde bulunmasından dolayı kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.

Erzurum Ulu Camii

Erzurum Ulu Camii
Erzurum Ulu Camii

Erzurum Ulu Camii, şehrin en büyük ibadet mekanı özelliğini taşımaktadır.

Günümüzde ibadete açık olan Erzurum Ulu Camii, Atabey Camii olarak da adlandırılmakta. Cami, 1179 yılında Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey’in döneminde inşa edilmiştir. İsmini ise Irak Selçukluları Sultanı Atabeg Kızıl Arslan’dan almıştır.

Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir ve 6000 kişilik bir cemaat kapasitesine sahiptir. Bu kapasite, şehrin en büyük camisi olduğunun bir kanıtı… Caminin ikisi doğuda, üçü kuzeyde olmak üzere beş kapısı bulunmakta olup, hiçbir kapı mimari açıdan birbirine benzememekte… Kitabelerinin her biri incelendiğinde günümüze kadar beş kez onarım geçirdiği görülüyor.

IV. Murat döneminde erzak deposu olarak kullanılan günümüzde ise cami olarak işlevselliğine devam eden Erzurum Ulu Camii, görkemli mimarisiyle turistlere de ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Rüstempaşa Bedesteni

Rüstempaşa Bedesteni
Rüstempaşa Bedesteni

Rüstempaşa Bedesteni, Osmanlı mimarisini yansıtan en güzel örneklerinden biridir.

Erzurum’un tarihine eşlik eden bu mimari eser, halk tarafından Taşhan olarak da adlandırılmaktadır. Bedesten 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüzde dükkanların sıralandığı bir çarşı olan bedestende genellikle oltu taşı satıcıları görülür.

İki katlı olan Rüstempaşa Bedesteni hem halkın hem de turistlerin gün içerisinde ziyaretleriyle kalabalıklaşır ve Erzurum gezi listelerinde mutlaka yerini alan bir noktadır.

Lalapaşa Camii

Lalapaşa Camii
Lalapaşa Camii

Kıbrıs Fatihi olarak tanınan ve bir dönem ErzurumBeylerbeyi olan Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır Lalapaşa Camii.

Erzurum’un şehir merkezinde Yakutiye Medresesi’nin doğu kısmında bulunan cami, esasında bir külliyenin parçasıdır ve Mimar Sinan Eserleri arasında gösterilir.

Klasik Osmanlı camilerinin örneklerinden olan Lalapaşa Camii’nin ortadaki ana kubbesi dört ayak tarafından taşınmaktadır. Avlusuz inşa edilmiştir ve Merkezi planlı yapılar arasındadır. Günümüzde ise işlevselliğini hala korumakta olup, turistik ziyaretlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Öşvank Kilisesi

Öşvank Kilisesi
Öşvank Kilisesi

961-966 yılları arasında yaptırılan Öşvank Kilisesi, görkemli mimarisiyle Erzurum’un simgelerinden biridir.

Şehre gelen turistlerin ise ilk ziyaret noktaları arasındadır. Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü içerisinde yer alan Öşvank Kilisesi’ni en çok ziyaret eden kesim Hristiyan Gürcüleridir. Bunun sebebi Hristiyan Gürcüler için kutsal bir mekan olmasıdır. Öşvank Kilisesi Bagrad Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş olup, mimarı Öşklü Grigor’dur.

Kilisenin yapımı sırasında renkli taş bezemeler ve kabartma figürlerle süslenmiştir. Süslemeleri oldukça dikkat çeken bu yapı, haç planlıdır.

Yakın bir zamanda Erzurum seyahati düşünüyorsanız Öşvank Kilisesi’ni ziyaret etmenizi öneririz.

Erzurum Saat Kulesi

Erzurum Saat Kulesi
Erzurum Saat Kulesi

Erzurum’un tarihsel sürecine eşlik eden ve şehrin simgelerinden biri olan Saat Kulesi, 1124-1132 yıllarıyla tarihlendirilmektedir.

Kule, İç Kale Camii’ne minare olarak yaptırılmış olsa da gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Halk arasında Tepsi Minare ve Kule olarak adlandırılmaktadır. Kuledeki saatin hangi dönem yerleştirildiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte; 1843 yılından önce konulduğu tahmin edilmekte. Fakat ilk konulan saat Kırım savaşı sırasında Ruslar tarafından sökülmüş olup, günümüzdeki saat ise 1877 yılında Londra’da yapılmış olan ve İngilizler tarafından hediye edilen saattir.

Erzurum Saat Kulesi’nin yapımında kırmızı tuğla kullanılmıştır. Taş kaide üzerinde yuvarlak gövdeli bir mimariye sahiptir.

Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum Ilıca Kaplıcası
Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum’un turizmini canlandıran termal su zenginlikleri, birçok hastalığa şifa olmasından dolayı her yıl turistlerin ilgisini görmektedir.

Pasinler Kaplıcası gibi kolay bir ulaşım yoluna sahip bir diğer bölge Ilıca Kaplıcasıdır. Erzurum Ilıca Kaplıcası, Ilıca beldesi sınırları içerisinde olup, Erzurum-Ankara-İstanbuldemir ve kara yolu bağlantıları üzerindedir.

Kaplıca bölgesi deniz seviyesinden 1812 metre yükseklikte bulunuyor. Şehrin iklimine paralel olarak kışları uzun ve sert geçen Erzurum Ilıca Kaplıcası, yaz aylarını ise sıcak ve kısa geçiriyor. Kaplıca; romatizmal, nörolojik, mide, bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmekte. Aynı zamandan böbrek, cilt ve kadın hastalıklarını da tedavi edici özelliklere sahip…

Erzurum Ilıca Kaplıcası’nın yurtdışı tanıtımı çok fazla yapılamadığı için genellikle yerli turistler tarafından tercih edilmekte.

Pasinler Kaplıcası

Pasinler Kaplıcası
Pasinler Kaplıcası

Erzurum’un termal zenginliğinin büyük bir bölümünü oluşturur Pasinler Kaplıcası.

Şehir merkezine 43 kilometre olan kaplıca bölgesi, Pasinler Belediyesi sınırları içerisinde bulunur ve Erzurum’un en büyük çekim kaynağını oluşturur. Çünkü yıl içerisinde birçok turist kaplıcalar için Erzurum’u tercih etmekte. Bölgede birkaç termal otel bulunuyor. Pasinler Kaplıcası’nın mineralli suları romatizmaya, ortopedik rahatsızlıklarına, eklem, kireçlenme, deri ve solunum sistemi hastalıklarına şifa olmakta.

Kaplıca bölgesinde her ne kadar konaklama sıkıntısı yaşanmasa da erken rezervasyon önemli. Çünkü bazı dönemlerde (özellikle bahar ve yaz ayları) kaplıcalara ilgi yoğunlaşıyor.

Erzurum İstanbulkapı
Erzurum İstanbulkapı

Erzurum Kalesi’nin dört kapısından biridir İstanbulkapı. Günümüze kadar gelmiş, fakat şimdiye kadar tanıtımı yapılmayan bir kalıntıdır.

Osmanlı dönemi eserleri arasındaki İstanbulkapı, son zamanlarda Yakutiye Belediyesi tarafından onarımlar görmektedir. Turizme kazandırılması beklenen İstanbulkapı, Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında inşa edilmiştir. Bir özelliği daha vardır İstanbulkapı’nın. Mustafa Kemal Atatürk bu kapıdan girmiştir Erzurum şehrine.

Yakın bir zamanda bir kafeterya olarak düzenlenip insanların hem dinlenebileceği hem de tarihe yakından tanık olabileceği bir mekan haline getirilecek olan İstanbulkapı, Erzurum gezinizin yeni bir keşif noktası olabilir.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Erzurum Arkeoloji Müzesi
Erzurum Arkeoloji Müzesi

Erzurum’daki arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler 1942 yılında Çifte Minareli Medrese’de toplanıyordu. Sonraki yıllarda medresenin yetersiz kalmasından dolayı yeni bina çalışmalarına başlanmıştır.

Yeni müze binası Murat Paşa Mahallesi’ndeki bir arsada inşa edilmiştir. Erzurum’da devam eden arkeolojik kazılardan çıkan eserler müzenin zenginleşmesini sağlamıştır. Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin başında; Urartu keramikleri, Urartu yazıtları, madeni kaplar, silahlar, adak stelleri ve mühürler gelmektedir. Bunların yanı sıra; heykeller, kutsal ocaklar, pişmiş topraktan yapılan lahitler, cam şişeler, sikkeler müzede sergilenen eserler arasındadır. Erzurum’dayken rotanızı Arkeoloji Müzesi’ne çevirmeyi unutmayın.

Erzurum Kalesi

Erzurum Kalesi
Erzurum Kalesi

Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilen Erzurum Kalesi, şehrin gezilecek yerlerinin başında gelmektedir.

Erzurum’un tarihi zenginlikleri arasında kendini gösteren kale, bulunduğu tepede hem iç hem de dış kaleden meydana gelmektedir. Günümüze kadar dış kale surlarının çoğu yıkılmış olup, dört yöndeki kapılarının sadece isimleri kalmıştır. Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ve İstanbul Kapı… İç kalenin ise sur duvarlarının üzerindeki burçlar görülmeye değerdir. Kale duvarları dönem dönem yenilenmiş olsa da kimler ne zaman yenilendiğini belgeleyen bir yazıt bulunmamaktadır.

Erzurum tatilinizde kaleyi gezdikten sonra; Üç Kümbetler’i, Narman Peribacaları’nı ve Tortum Şelalesi’ni keşfetmek için yola koyulabilirsiniz.

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler
Üç Kümbetler

Anadolu Selçuklu mezar yapılarının en güzel örneklerindendir Üç Kümbetler. Erzurum’un tarihi yapıları arasındaki Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese’nin güneyinde bulunur.

Kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve XII. yüzyıl veya XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Diğer kümbetler hakkında ise pek fazla bilgi yoktur. Kim tarafından ve ne zaman yaptırıldıklarına dair bilgi olmamakla birlikte, 14. yüzyılda yapıldıkları tahmin edilmektedir.

Muazzam mimarilere sahip olan Üç Kümbetler, şehrin önemli tarihi yapılarından biri olup, yerli ve yabancı turistler tarafından sürekli olarak ziyaret edilmektedir. Şehrin en çok ziyaret edilen yerleri arasındaki Narman Peribacaları, Tortum Gölü ve Yakutiye Medresesi görmenizi önerdiğimiz diğer yerler arasındadır.

Narman Peribacaları

Narman Peribacaları
Narman Peribacaları

Erzurum’da bulunan Narman Peribacaları, 2-3 milyon yıl öncesinde oluşmaya başlamıştır. Narman ilçesindedir ve şehirde en çok merak edilen noktalardan biridir.

Narman-Pasinler otoyolunun 7. kilometresinde yer alır ve Yanıktaş Köyü’ne oldukça yakındır. Turistler Narman Peribacalarına yoğun ilgi göstermektedir. Peribacalarının bulunduğu vadi, renk bakımından Amerika’da bulunan Colorado Kanyonu’na benzerliğiyle de dikkat çeker. Bölgenin tanıtımı için Atatürk Üniversitesi tarafından birçok etkinlik düzenlenmektedir. 6300 hektarlık Narman Peribacaları, şehrin doğal güzelliklerinin başında gelir. Erzurum gezinizde, kolay ulaşabileceğiniz Narman Peribacaları’nı ziyaret edebilirsiniz.

Çobandede Köprüsü

Çobandede Köprüsü
Çobandede Köprüsü

Erzurum’un tarihi yapılarından biridir Çobandede Köprüsü. 1297-1298 yılları arasında Veziri Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu ve İlhanlı üslubunun yansıtıldığı köprü Aras Nehri üzerinde bulunmaktadır.

Gündüz saatlerinde sıradan bir köprü gibi görünse de sabah güneşin ilk ışıklarıyla gizemli bir görüntüye sahip olur. Çobandede Köprüsü, kırmızı, siyah ve gri kesme taştan yapılmış olup; dönem dönem onarımlardan geçmiştir. Köprü günümüzde kullanılmamaktadır. 7 kemer gözlü olarak inşa edilmiş olsa da, bugün sadece 6 gözü bulunmaktadır. Erzurum-Horasan yolu üzerinden 58 kilometre sonra karşınıza çıkacak olan Çobandede Köprüsü, şehrin tarihi gezi alanlarından biridir. Dilerseniz gezinize köprüyü dahil edebilirsiniz.

Tabii Erzurum’un doğal güzellikleri arasındaki Tortum Gölü’nü ve göle yakın olanTortum Şelalesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

Tortum Gölü

Tortum Gölü
Tortum Gölü

Doğu Anadolu’nun doğal güzelliklerinden biri olan Tortum Gölü Erzurum il sınırlarında bulunmaktadır. adını bulunduğu Tortum ilçesinden alır ve ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Genişliği ise 100 metre ile 1 kilometre arasında değişmektedir. Bölgeye 1960’ta hidroelektrik santrali kurulmuştur.

Gölün en güzel parçalarından biri de Tortum Şelalesi’dir. Yüksek debisiyle ve heybetli görüntüsüyle göz dolduran şelale Tortum Gölü ile etkileyici bir bütünlük içindedir.

Erzurum gezinizde bu doğal güzelliği mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kemerlidağ’dan inen bir heyelan kütlesinin Tortum Çayı’nı kesmesiyle oluşan göl, çevresinde bulunan keşfedilmemiş güzellikleriyle sizleri bekliyor.

Şehrin doğal güzellikleri kadar tarihi alanlarını da gezmeyi sakın unutmayın. Aziziye Tabyası, Yakutiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.

Aziziye Tabyası

Aziziye Tabyası
Aziziye Tabyası

Osmanlı-Rus savaşının yaşandığı yıllarda, Kars yolunu tutmak amacıyla kurulmuş tabyanın adıdır. Üç ayrı tabyadan oluşan Aziziye Tabyaları, 1867-1872 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır ve 1877-1878 yılları arasında 93 Harbi’ne sahne olmuştur.

Erzurum’un 10 kilometre kuzeydoğusunda Top Dağı’ndaki Aziziye Tabyası büyük bir kahramanlık göstergesidir ve bir Osmanlı kadınının büyük cesaretini akıllara getirir.

Rus tabyaları Erzurum’u ele geçirmek için Türkçe bilen Ermenilerle Aziziye Tabyasındaki nöbetçileri öldürür. Bunu duyan 20’li yaşlarındaki Nene Hatun, kundaktaki bebeğini ve ondan biraz büyük oğlunu evde bırakıp elinde satırla tabyaya koşar. Nene Hatun’un kardeşi şehit olmuş babası ise ağır yaralanmıştır. Nene Hatun’un koştuğunu gören Erzurumlular da koşarak tabyayı kurtarmıştır. Nene Hatun deyinde akla gelen Aziziye Tabyasına, 1952 yılında Aziziye Şehitleri Anıtı dikilmiştir. Nene Hatun’un mezarı da bu noktada bulunmaktadır. Erzurum gezinize Aziziye Tabyasını dahil etmelisiniz.

Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi
Yakutiye Medresesi

Hem tarihi kalıntılarıyla hem kış sporlarıyla hem de doğal güzellikleriyle yılın her mevsimi turistlere ev sahipliği yaparErzurum.

Palandöken Kayak Merkezi kış için tercih edilen tatil bölgesiyken, yaz aylarında daha çok tarihi mekanları ve doğal güzellikleri ziyaret edilir. Tortum Şelalesi, Nene Hatun Milli Parkı, Çoruh Nehri, Çifte Minareli Medrese… Her adımınızda yeni yerler keşfedeceğiniz Erzurum tatilinizde Yakutiye Medresesi görmenizi önerdiğimiz yerlerden biridir.

Yakutiye Medresesi, 1310 yılında Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar gelebilmiş bu tarihi yapı, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. İl merkezinde bulunur ve 1991 yılında onarılarak İslami Eserler Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Erzurum gezinizde Yakutiye Medresesi’ni mutlaka görmelisiniz. Medresenin önündeki alan, Ramazan aylarında birçok sosyal ve kültürel etkinlikler için kullanılıyor.

Nene Hatun Milli Parkı

Nene Hatun Milli Parkı
Nene Hatun Milli Parkı

Henüz 20 yaşındayken 93 Harbi sırasında ele geçirilen Aziziye Tabyası’nın geri alımı için kadın erkek herkesin hücumuna önderlik eden Nene Hatun’un adı verildiği milli park, Erzurum ilçesinde bulunmaktadır.

Büyük bir kahramanlığa adın yazdıran ve tabyaların geri alınmasında önderlik etmiş olan Nene Hatun, 1955 yılında Yılın Annesi olarak ilan edilmiştir. Adını tarihe yazdırmış ve hatırası olarak Erzurum’da bir doğa alanına ismi verilmiştir.

Nene Hatun Milli Parkı, o dönemde doğudaki Mecidiye ve Aziziye Tabyaları’nın olduğu alandır. Erzurum’un 10 kilometrelik bir mesafesinde yer alan milli parka Aziziye Şehitleri anıtı dikilmiştir. Erzurum’un simgesi olan Nene Hatun Milli Parkı, tarihi yaşatan bir gezi alanı olacak sizler için.

Çoruh Nehri

Çoruh Nehri
Çoruh Nehri

Bir nehir hayal edin; dağların karla kaplı zamanlarında dağın arasında kalıp sıcaklığını koruyan, sarp kayaların çeşitli renklerini görebilmek ve bölgenin kendini sadece kendine emanet ettiği. Gözleriniz kapalıyken ve bunları hayal ederken derin bir nefes alın. Biraz bekleyin ve beş saniye sonra nefesinizi bırakın. Gözlerinizi açtığınızda sakın bu sadece bir hayal demeyin. Böyle bir manzaraya sahip bir yer var; Çoruh Nehri.

Etkileyici bir manzaraya sahip olan Çoruh Nehri, Türkiye sınırlarının 442 kilometresini kapsamaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en hızlı akan nehirlerinden biri olmakla birlikte Erzurum Mescit Dağı’ndan doğmaktadır. Hayal ettiğiniz bu nehir, aynı zamanda rafting, dağcılık, kampçılık ve trekking yapmak mümkün. Aynı zamanda önemli tarihi yapıtlar görebileceğiniz Çoruh Nehri’nin sıcak atmosferi eşliğinde sizi sahiplenmesine izin vererek kendinizi doğaya ve harika bir tatilin kollarına bırakabilirsiniz.

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese
Çifte Minareli Medrese
Erzurum’un sembolü olan Çifte Minareli Medrese’nin kitabesi olmadığından yapılış tarihi tam bilinmese de 13. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği düşüncesi ile adına Hatuniye Medresesi de denilmektedir.

 

Erzurum Atatürk Evi

Erzurum Atatürk Evi
Erzurum Atatürk Evi

Erzurum-Atatürk Evi, Erzurum’un Yukarı Mumcu mahallesinde, eski vali konağında, 1984 yılında ziyarete açılmıştır. Bina 1890 yılında yaptırılmış , eski Erzurum evleri tipinde bir konaktır. 1915/1916 yıllarında Alman Konsolosluğu olarak kullanılmış, 1918 yılından sonra Vali Konağı yapılmıştır.
Atatürk Evinin ilk katında, sağda yer alan oda, idare odası olarak kullanılmaktadır. Hemen yanındaki odada ise, Erzurum Eski Milletvekili Hoca Raif (Dinç)’in kullanmış olduğu eşyalar sergilenmektedir. Bu odanın karşısına düşen odada Anadolu’da yayınlanan ilk gazetelerden Envari Şarkiye ile milli Mücadelenin gazetesi Albayrak’ın ayrıca Erzurum Kongresi bildirilerinin basıldığı (Matbaa Makinası) sergilenmiştir.

Üst kat merdiven başı sahanlığından Atatürk’ün Erzurum’a ikinci kez gelişi ile ilgili büyük boy bir fotoğraf ile o yıllara ait iki kanepe ve bir orta sehpa yer almaktadır.

Salon toplantı odası olarak düzenlenmiştir. Salona üç büyük oda açılır. Bu odalar Atatürk’ün çalışma ve yatak odası olarak sergilenmiştir.

Odalardan birinde Erzurum Kongresine katılan delegelerin fotoğrafları ile bir çalışma masası ve bir koltuk yer almıştır.

Çalışma odasında o yılarda yapılmış ceviz oymalı bir vitrin bir orta masa bir çalar saat ile ceviz koltuk ve sandalyeler vardır.

Yatak odası, çalışma odasının karşısına düşen odadır. Bu odada Atatürk’ün yatmış olduğu sedef kakmalı pirinç karyola, aynalı ceviz bir konsol. Ceviz gardırop, bir koltuk, bir sehpa ve bir çalar saat bulunmaktadır.

Gezi listenize Erzurum Atatürk Evi’ni eklemenizi tavsiye ederiz.

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi

Türkiye’nin kış turizmi açısından önemli bir yeri olanErzurum, Palandöken Dağları’yla, kış aylarında yerli ve yabancı turistlere güzel bir tatil sunar. Palandöken Dağları, teknotik tipteki dağları oluşturur.

Kış kapımızı çalıyor şu aralar. Yaz tatilleri sona erdi. Ama her mevsim tatilin tadını çıkaranlar, kış mevsimi için de bir hayli tatil bölgesi arayışında. Eğer Türkiye’de bir kış tatili geçirmek istiyorsanız Palandöken Dağları’nda kayak yapıp, yılın ilk karının tadını çıkarabilirsiniz. Palandöken Dağları yılın 6 ayını karla geçirir. Kayak turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Palandöken’de birden çok konaklama tesisi de bulunuyor. Palandöken Kayak Merkezi’nde kayak mevsimi kasım-aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Yıl içerisinde binlerce turiste ev sahipliği yapan Palandöken Kayak Merkezi’ne aynı zamanda iki tane tescilli pist bulunuyor.

Burada özel kayak dersleri de alabileceğiniz gibi, kayak malzemeleri de bulabilirsiniz. Erzurum şehir merkezine oldukça yakın olan Palandöken Kayak Merkezi’nde her geçen yıl yeni oteller açılıyor. Kış mevsiminde harika bir tatil geçirmeyi planlıyorsanız, tercihinizi Palandöken Kayak Merkezi’nden yana kullanabilirsiniz. Saklıkent Kayak Merkezi, Kartepe Kayak Merkezi, Kartalkaya Kayak Merkezi, Ilgaz Kayak Merkezi, Bozdağ Kayak Merkezi veErciyes Kayak Merkezi de Türkiye’nin önemli kayak merkezleri arasındadır.

Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi

Erzurum’un en güzel noktalarından biri olan Tortum Şelalesi aynı zamanda Türkiye’nin en görkemli ve en heybetli şelalesidir.

Aynı ismi taşıyan Tortum Çayı’ndan oluşmaktadır. Tortum Çayı boyunca değişik güzellikler görebilirsiniz ve yolculuğunuzun sonlarına doğru Tortum Şelalesi sizi karşılayacak.

20 metre genişliğinde 50 metrelik yükseklikten dökülen Tortum Şelalesi, Türkiye’nin en yüksek şelalesi olmasa da yüksek debisiyle göz doldurmakla birlikte, kesinlikle doğasının eşsiz havasında yaşanması gereken yerlerden biri. Beyaz bir örtü gibi sularını hiç duyulmayan bir nağmeyle döken Tortum Şelalesi, gördüğünüz ilk anda hayranlığınızı kazanacak.

Erzurum Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.