·

Çorum’da Gezilecek Yerler

Çorum’da Gezilecek Yerler Listesi

Tarihteki en eski uygarlıklardan olan Hititler’e başkentlik yapmış olan Çorum’da dünyaca ünlü Hattuşaş Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor.

Anadolu’da özellikle arkeolojik anlamda en zengin yerlerden biridir Çorum. Alacahöyük ve Boğazkale’deki antik kentler Çorum’dan dünyaya tutulan bir zaman feneri adeta…

Çorum Hattuşaş Antik Kenti

Çorum’un simgesi haline gelmiş olan Hattutaş Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Hitit uygarlığının başkenti olan bu yerleşim aynı zamanda tarihteki ilk yazılı anlaşmanın da yapıldığı yer. Bu muhteşem güzellikteki antik kenti gezmeden Çorum’da ayrılmayın. Hattuşaş Antik Kenti Alacahöyük Tarihi Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor.

Çorum Tarihi Yapılar

Çorum’da farklı dönemlere ait, görmeniz gereken tarihi yapılar bulunuyor. Özel bir mimariye sahip olan bu yapılar arasında ise Çorum Ulu Camii, Han Camii, Kargı Oğuz Köyü Camii, Çorum Saat Kulesi, Veli Paşa Hanı ve Koyunbaba Köprüsü en çok ziyaret edilenler arasında.

Çorum Kaleler

Çorum’daki tarihi duraklardan biri de Çorum kaleleri. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Çorum Kalesi ve Kandiber Kalesi’ni gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Çorum Müzeler

Eğer müze gezmekten hoşlanan bir gezginseniz şehir merkezindeki Çorum Müzesi’ni, Hattutaş Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin sergilendiği Boğazköy Müzesi’ni ve Alacahöyük kazılarından çıkarılan buluntuların sergilendiği Alacahöyük Müzesi’ni gezmenizi öneriyoruz.

Çorum Doğal Güzellikler

Çorum’daki geziniz sırasında şehrin doğal güzellikleri de görmeniz gerekenlerden. Çatak Tabiat Parkı, İncesu Kanyonu, Kargı Yaylası, Abdullah Yaylası ve İskilip Yaylaları, Çorum’da görülmeye değer doğal mekanlar.

Yolunuz Çorum’a düşerse Çorum’da görmenizi ve gezmenizi tavsiye ettiğimiz yerleri sizler için derledik.

İşte Çorum Gezilecek Yerler – Tarihi Mekanlar

Kargı Yaylası

Kargı Yaylası
Kargı Yaylası

Çorum’un doğal güzelliklerinin eşsiz parçalarından biridir Kargı Yaylası. Kargı ilçesinin kuzeyindeki dağlık bölgede bulunan yayla, tertemiz havasında ve yeşilliklerin arasında güzel bir yolculuğa çıkmanızı sağlayacak.

Yaylanın bitki örtüsü, yöresel evleri ve su kaynakları yolculuğunuz boyunca sizleri yalnız bırakmayacak. Kargı Yaylası Çorum’a 140 kilometre, Kargı ilçesine ise 26 kilometre uzaklıktadır. Kargı Yaylası’nın bulunduğu bölgede birbirine bağlı Aksu, Karandu, Göl, Eğinönü, Örencik, Gökçedoğan ve Karaboya yaylaları bulunmaktadır.

Çorum tatilinizde Kargı Yaylası’nın tertemiz havasında vakit geçirmeyi sakın unutmayın. Tabii şehrin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleri de gezi listenizde mutlaka yerini almalı. Hattuşaş Antik Kenti, Alacahöyük Tarihi Milli Parkı ve Kandiber Kalesi görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.

Kybele Kabartması

Çorum Kybele Kabartması
Çorum Kybele Kabartması

Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunan Kybele Kabartması, Anadolu’da Hellenistik çağla tarihlendirilen Kybele kabartmalarının en büyüğüdür.

Çorum’a gitmeyi planlıyorsanız, Kybele kabartmasını mutlaka ziyaret etmelisiniz. İncesu Köyü sınırlarındaki kabartma, bir kaya bloğu üzerine yapılmıştır. Tanrıça Kybele, bir taht üzerine oturup sol elinde bir aslan yavrusu tutarak tasvir edilmiştir. Çorum’daki Kybele kabartmasından daha büyük bir kabartmaya henüz rastlanmamıştır.

Şehrin gezilecek noktaları arasındaki Kybele kabartmasını gezi listenize dahil etmeyi unutmayın. Çorum’dakiAlacahöyük Tarihi Milli Parkı, Çorum Müzesi, Kandiber Kalesi, İncesu Kanyonu ve Hattuşaş Antik Kenti diğer gezi noktalarınızı oluşturabilir.

Koyunbaba Köprüsü

Koyunbaba Köprüsü
Koyunbaba Köprüsü

Çorum’un heybetli bir yapısı olan Koyunbaba Köprüsü,Kızılırmak Nehri üzerinde, Osmancık ilçesinde bulunmaktadır.

İsmini, Anadolu’nun tanınmış velilerinden Koyun Baba’dan almıştır. Koyunbaba Köprüsü’nün yapımına 1484 yılında başlanmış ve 1489 yılında ise tamamlanmıştır. Halk tarafından anlatılan bir hikayeye de sahiptir köprü. Koyunbaba Köprüsü’nün uzunluğu 250 metre olup; 7,5 metre genişliğe sahiptir. Sivri kemerli ve 19 gözlüdür. Kitabesinde mimarı hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.

Koyunbaba Köprüsü’nü gezeceğiniz yerlere dahil edebilirsiniz. Sonrasında; Alacahöyük Tarihi Milli Parkı’nı, Hattuşaş Antik Kenti’ni ve Çorum Müzesi’ni ziyaret ederek yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Çorum Kalesi

Çorum Kalesi
Çorum Kalesi

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı gezi kitabında bahsedilen Çorum Kalesi, şehrin il merkezindeki Kale Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Kalenin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da tipik Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Kaleye ait ilk yazılı belgeler M.S. 1577 tarihli olup yapının Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Evliya Çelebi, bu yapının Sultan Kılıç Arslan tarafından inşa edildiği bilgisini vermektedir. Çorum Kalesi’nin yapımı sırasında; kesme taş, moloz taş ve Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taş kullanılmıştır. Kalenin içinde bir cami ve 42 konut varlığını hala devam ettirmektedir.

Şehrin en eski yapıları arasındaki Çorum Kalesi, en keyifli gezi alanlarından biridir. Gezi günlerinize; Alacahöyük Tarihi Milli Parkı’nı ve Hattuşaş Antik Kenti’ni de ekleyip keyifli yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Veli Paşa Hanı

Veli Paşa Hanı
Veli Paşa Hanı

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı’yla, Çorum Müzesi’yle, Çorum Ulu Camii’yle, İncesu Kanyonu’yla ve Hattuşaş Antik Kenti’yle gelen turistleri güzel bir yolculuğa çıkarır Çorum. Bu yolculukta hem tarihe hem de doğal güzelliklere şahit olacak, gittiğiniz tüm yerler sizlere kendini anlatacak.Çorum gezinizde ziyaret yerleriniz arasına Veli Paşa Hanı’nı dahil edebilirsiniz. Veli Paşa Hanı’nın tarihinden biraz bahsedelim.

Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından yaptırılan Veli Paşa Hanı, Çepni Mahallesi, Sandıkçılar Sokak’ta bulunmaktadır. Hanın kitabesi günümüze kadar ulaşamamış olsa da yapının XIX. yüzyıl eseri olduğu mimarı özelliklerinden anlaşılmaktadır. Veli Paşa Hanı, 35 han odasından oluşmakla birlikte; uzun yıllar otel olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise market olarak işletilmektedir. Çorum gezinize Veli Paşa Hanı’nı dahil edebilirsiniz.

Çorum Ulu Camii

Çorum Ulu Camii
Çorum Ulu Camii

Çorum’un tarihi yapılarından biri olan Ulu Camii, şehre gelen turistlerin ziyaret duraklarından biridir. Camiyi, Çorum gezinize dahil edebilir ve keyifli bir tarih yolculuğuna adım atabilirsiniz. Çorum Ulu Camii hakkında kısa bir bilgi verelim.

Şehrin merkezinde bulunan ve Murad-ı Rabi Camii olarak da bilinen Çorum Ulu Camii’nin yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat elde bulunan kaynaklara göre; Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın azatlı kölesi Hayrettin Hazır tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin ilk banisi bilinmemekle birlikte; camiyi daha sonra tekrar yaptıran IV. Murat ikinci bani, 1786 ve 1793 yıllarında depremde hasar gören caminin tamirini tamamlayan Abdülfettah Bey ise üçüncü bani olmuştur. Çorum Ulu Camii, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabında da yer almaktadır.

Çorum’u daha yakından tanımak için yapacağınız yolculuğunuza Ulu Camii’ni dahil edebilirsiniz. Şehrin tarihi atmosferine eşlik eden Alacahöyük Tarihi Milli Parkı, Çorum Müzesi, Kandiber Kalesi ve Hattuşaş Antik Kentiyapacağınız ziyaretler arasında mutlaka olmalı.

Çorum Müzesi

Çorum Müzesi
Çorum Müzesi

Çorum’un köklü tarihinin bir özetidir Çorum Müzesi. Şehrin sınırları içerisinde bulunan antik kentlerdeki arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan her eser müzede yerini almıştır.

Şehrin merkezinde olan müze, Cengiz Topel Caddesi, Gülabi Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Alacahöyük, Boğazköy, Ortaköy, Eskiyapar, Pazarlı, Kuşsaray, Alişar höyüklerinden çıkarılan arkeolojik eserlerin yanı sıra müzenin etnografik eserler bölümü de vardır.

Hellenistik, Roma, Bizans, Hitit, Frig, Kalkolitik, Eski Tunç dönemlerine ait olan sikkeler, seramikler, gözyaşı şişeleri, heykelcikler, sütun başlıkları, meyvelikler, kalıplar, ağırşaklar, mühürler, kaplar, vazolar, taş-bronz el baltaları ve mızrak uçları müzenin birer eşsiz parçalarıdır. Çorum Müzesi’nin etnografya bölümünde ise, şehrin yöresinin özelliklerini yansıtan kilimler, halılar, kadın giysileri, takı ve süs eşyaları sergilenmektedir.

Çorum Müzesi’nin bahçesindeki birçok kalıntıyı inceledikten sonra müzenin içindeki birbirinden eşsiz eserler sizleri bekliyor olacak. Yapacağınız ziyarette, her dönemden izlere tanık olmak sizlere eğlenceli bir gün yaşatacak. Çorum gezinizde; Alacahöyük Tarihi Milli Parkı’nı, Boğazköy Müzesi’ni, Kandiber Kalesi’ni veHattuşaş Antik Kenti’ni keşfetmeyi unutmayın.

Çorum Saat Kulesi
Çorum Saat Kulesi

Şehinşah-ı zaman Abdülhamid Han-ı keremkarın
Ferman-ı kiramından Hasan Paşayı bihemta
Bütün evkatını vakf eyledi ihya-ı hayrata
Muvaffak eylesun her dem anı amaline Mevla
Bu saat kulesi ez cümle hayrat-ı güzininden
Yapıldı yumn-ü evferle bu şehri eyledi ihya
Çıkup bir vakt-i eşrefde yazıldı babına tarih
Bu mikat-i celili yaptı bak Lütfi Hasan Paşa
l312(1896)

Kitabesinden edinilen bilgilere göre; Çorum Saat Kulesi’nin yapım tarihi 1896 yılıdır. İstanbul’da Ali Suavi olayını bastıran Yedisekiz Hasan Paşa tarafından inşa ettirilen saat kulesi, Çorum’un merkezinde bulunmaktadır. Saat kulesi; Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerini birleştirmekle birlikte; 27,50 metre yüksekliğindedir.

Çorum Saat Kulesi’nin yapımı sırasında yöresel sarı kesme taş kullanılmıştır. Aynı zamanda uzaktan bakıldığında minare izlenimi verir. Şehrin simgeleri arasındaki saat kulesinin her dört tarafında birer saat kadranı bulunur. Çorum Saat Kulesi gibi; Alacahöyük Tarihi Milli Parkı, Boğazköy Müzesi, Kandiber Kalesi ve Hattuşaş Antik Kenti şehrin diğer gezilecek noktaları arasındadır.

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı
Alacahöyük Tarihi Milli Parkı

Çorum’un köklü tarihini en iyi yansıtan noktalardan biridir Alacahöyük Tarihi Milli Parkı. Alaca ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Hüyük Köyü’nde bulunan bölgede birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır.

Ziyaretçilerini uzun bir tarih yolculuğuna çıkaran Alacahöyük, özellikle mayıs-ekim aylarında yoğun bir şekilde ziyaret edilir. Alacahöyük Milli Parkı’nda Friglerden, Roma’ya, Bizans’a, Selçuklular’a ve hatta Osmanlı Devleti’ne ait kalıntılar vardır.

1988 yılında Milli Park olarak ilan edilen bölgeyi mutlaka keşfetmenizi öneririz. Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin çoğu Alacahöyük Müzesi’nde ve Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Fakat Milli Park’ta bulunan kalıntılarda kesinlikle görülmeye değerdir.

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı’nda Boğazköy (Hattuşaş)’ın surlar, kapıları, tüneli, Yazılıkaya’daki Hititlerin kraliçesi, kralı, tanrıça ve tanrı röliefleri kesinlikle hayranlığınızı kazanacak. Çorum gezinizde, Alacahöyük Milli Parkı’nı ziyaret ettikten sonra, Boğazköy Müzesi’ni, Kandiber Kalesi’ni, İncesu Kanyonu’nu ve Çatak Tabiat Parkı’nı gezmeyi sakın unutmayın. Her gittiğiniz yer, baktığınız her nokta sizlere ayrı bir fotoğraf karesi sunacak.

Boğazköy Müzesi

Boğazköy Müzesi
Boğazköy Müzesi

Çorum-Boğazkale’de bulunan Boğazköy Müzesi, 1966 yılında açılmıştır. Hattuşaş Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin sergilendiği Boğazköy Müzesi, birçok dönemin kalıntılarını da bünyesinde barındırmaktadır.

Kalkolitik, Eski Tunç, Frig, Hitit, Roma ve Bizans döneminin günümüze kadar gelen kalıntıları müzeyi zenginleştiren parçaları oluşturmaktadır. çivi yazılı tabletler, toprak ve taş eserler, bronz baltalar, taş aletleri, fildişinde dans eden tanrıça, kabartmalı seramik parçaları, Silindir ve damga mühürleri dikkatinizi fazlasıyla çekecek. Çorum gezinizi Boğazköy Müzesi’ni ziyaret etmeden sonlandırmayın. Boğazköy Müzesi sergilediği her eserler sizi şaşırtmayı ve etkilemeyi başaracak.

Bu müzeyi ziyaretinizle birlikte; Kandiber Kalesi’ni, Çatak Tabiat Parkı’nı, İncesu Kanyonu’nu ve Alacahöyük Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Kandiber Kalesi

Kandiber Kalesi
Kandiber Kalesi

Çorum’un tarihi kalıntılarından biri olan Kandiber Kalesi, Osmancık Kalesi olarak da bilinmektedir.

Çorum-Osmancık’ta bulunan Kandiber Kalesi’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmektedir; fakat Selçuklu döneminde yapıldığı konusunda fikirler vardır. Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında bu kaleden bahsetmiştir. Çelebi: “’Bazı tarihler, Osman Gazi Osmancık’ta doğdu. Bu kaleyi de Beylik zamanında yaptı derler.”’ der. Çelebi’nin “’yaptı derler”’ sözünden de anlaşıldığı gibi o da bilmektedir kalenin kesin yapılış tarihini.

Kandiber Kalesi iki kapılıdır ve kalenin İpek Yolu üzerinde olmasından dolayı önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Çorum gezinizde Kandiber Kalesi’ni gezerken kalenin güneyinde kalan Roma dönemi kaya mezarlarını da mutlaka görmelisiniz. Çorum’da gezilecek yerler arasında; Hattuşaş Antik Kenti, Çatak Tabiat Parkı, İncesu Kanyonu ve Alacahöyük Müzesi de vardır. Hepsini gezip farklı yolculuklara adım atabilirsiniz.

Çatak Tabiat Parkı

Çatak Tabiat Parkı
Çatak Tabiat Parkı

Çorum’un gezilip görülesi yerlerin başında gelir Çatak Tabiat Parkı. Bir mesire yeridir ve il merkezine sadece 22 kilometre uzaklıktadır.

Çatak Tabiat Parkı turizmi de oldukça etkilemektedir. Özellikle yerli turistlerin ziyaret edip keşfettiği tabiat parkı, büyüleyici ve benzersiz bir manzaraya sahiptir. Hem ağaç türleri bakımından hem de hayvan çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Doğanın içinde huzurlu ve dinlendirici yürüyüşler yapmak isterseniz Çatak Tabiat Parkı’nda trekking parkurları da bulunmaktadır.

Tabiat parkına ulaşımda zor değildir. Çorum-Osmancık yol güzergahından 4 kilometre gidildikten sonra sola dönüp Hamalıçay-Ayaz ve Çatak Köyü güzergahını takip edip Çatak Tabiat Parkı’na 18 kilometre sonra ulaşabilirsiniz. Çorum tatilinizde gezi listenize ekleyeceğiniz Çatak Tabiat Parkı’ndan sonra; Hattuşaş Antik Kenti’ni, İncesu Kanyonu’nu ve Alacahöyük Müzesi’ni de listenize ekleyip yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

İncesu Kanyonu

İncesu Kanyonu
İncesu Kanyonu

Çorum’un tarihi ve doğal güzelliklerinin ortak bileşenidir İncesu Kanyonu. Hem doğayla uyumunu gözler önüne serer hem de tarihi kalıntılarını…

Ortaköy’ün İncesu Köyü’nde bulunan İncesu Kanyonu, 12 kilometre uzunluğundadır ve doğusunda Alan Dağları bulunur. Kanyonun her iki tarafında bulunan duvarlar Helenistik dönemle tarihlendirilmektedir. Burada su sarnıçları ve ahşap hatıl oyukları vardır. Bunun yanı sıra doğal güzelliği ve büyüleyici havası, görenleri kesinlikle etkiliyor.

İncesu Kanyonu’nda bitki ve birçok hayvan türünü de içinde barındırmaktadır. Doğa yürüyüşüne bayılıyorsanız, kamp kurmak sizin için vazgeçilmezse ya da doğanın en güzel görüntülerini fotoğraflamak hobinizse kesinlikle İncesu Kanyonu’nu ziyaret etmelisiniz. Çorum tatilinizde; Hattuşaş Antik Kenti’ni ve Alacahöyük Müzesi’ni de gezmeyi unutmayın.

Alacahöyük Müzesi

Alacahöyük Müzesi
Alacahöyük Müzesi

Çorum ilinin Alaca ilçesine yakın olan Alacahöyük Köyü’nde bulunan ve aynı ismi taşıyan Alacahöyük Müzesi, 1940 yılında açılmıştır; fakat 1892 yılına yeni bir binaya geçişi sağlanmıştır.

Müze iki katlıdır ve müzede Alacahöyük kazılarında elde edilen eserler sergilenmektedir.

Kalkolitik döneme ait el yapımı seramikler, Eski Tunç Çağına ait 13 kral mezarı, pişmiş toprak eserleri, kemik süs eşyaları, hayvan figürleri, ahşap tarım aletleri, dokuma tezgahı, Osmanlı döneminden günümüze gelen kesici ve silahlı aletler Alacahöyük Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Çorum’daki gezinize Boğazköy Müzesi’ni de ekleyebilirsiniz.

Hitit Yolu

Hitit Yolu
Hitit Yolu

Anadolu, tarihten bugüne birçok uygarlığın yaşam alanı olması sebebiyle arkeolojik kazılarda fazlasıyla kalıntılar çıkarılan önemli bir yerdir.

Tarihi mirasları içinde önemli bir yer olan Hitit Yolu, Çorumil sınırları içerisindedir. Hiti uygarlığı yaşadığı dönemlerin tarihi ve doğal güzelliğini anlatan Hitit Yolu, eşsiz bir yolculuk yapmanın başlangıcıdır aynı zamanda. Bahar aylarında bu yolculuğunuzu daha da güzelleştirebilir, keşfedeceğiniz yerleri bahar kokusu eşliğinde gezebilirsiniz. Alacahöyük, Şapinuva-Hattuşaş yerleşim alanlarına yayılmış olan bu antik yol, eski yerleşim yerlerini de ziyaret etmenizin fırsatını sunuyor. Genç, yaşlı, çocuk her kesime hitap eden seyirlik alanlarıyla sizi hayran bırakacak. Bu arada Hattuşaş Antik Kenti’ni de Hitit Yolu maceranıza ekleyebilirsiniz

Hattuşaş Antik Kenti

Hattuşaş Antik Kenti
Hattuşaş Antik Kenti

Çorum ilinin yakınlarında bulunan Hattuşaş Antik Kenti, Hitit İmparatorluğunun başkentliğini yapmış eski bir yerleşim yeridir.

Şu anda Boğazköy olarak bilinen antik kent, M.Ö. 17. ve 13. yüzyıllarda bir başkent özelliği taşımaktaydı ve ilk yapılan kazı 1834 yılında Charles Texier tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu kenti dünyaya tanıtan isim yine aynıdır.

Hattuşaş Antik Kenti’nde dünyada yapılan ilk yazılı antlaşmanın tabletleri çıkarılmıştır.

Ardından başka isimlerin kazı alanı olan Hattuşaş Antik Kenti’nden her kazı sırasında farklı dönemlere ait parçalar gün yüzüne çıkmıştır. UNESCO Dünya Mirasları listesine 1986 yılında dahil edilmiştir. Farklı dönemlerin kültürleri hakkında bilgi veren bin tanrılı kent, aynı zamanda yaşadığı dönemin yapısal özelliklerini de gözler önüne seriyor. Tatilinizin bir bölümünü tarihi dönemleri incelemek için ayırmak isterseniz, Hattuşaş Antik Kenti sizin istediğiniz hazzı verecek önemli bir yerleşim alandır.

Çorum Gezileck Yerler

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.