·

Burdur’da Gezilecek Yerler

Burdur’da Gezilecek Yerler Listesi

Yolunuz Burdur’a düşerse Burdur’da gezilebilecek ve tarihi yerleri sizler için derledik.

İşte Burdur Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Keraitae

Keraitae
Keraitae

Burdur’un Bucak İlçesinde bulunan Keraitae, antik bir kenttir. Bucak ilçesinde bulunan Belören Köyü’ndeki Keraitae diğer antik kentlere de yakındır.

Sagalaasos Antik Kenti’ne 11 kilometre, Kremana Antik Kenti’ne 8-9 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımı da oldukça kolaydır. Bucak’tan asfalt yolla ulaşabilirsiniz. Keraitae Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Roma ve Helenistik döneme ait kalıntılar bulunmuştur. Burdur tatilinizde görmeniz gereken yerler arasında olmaya devam eden Keraitae’nin ardından Salda Gölü’nü de ziyaret etmeyi unutmayın.

Sia Antik Kenti

Sia Antik Kenti
Sia Antik Kenti

Burdur’un Karaot Köyü sınırlarında olan Sia Antik Kenti, çam ağaçlarının arasında gizemini korumaya devam etmektedir.

Sia aynı zamana bir Psidia şehri özelliği taşımaktadır ve tepesinde bulundurduğu sur duvarları oldukça dikkat çekicidir.

Tüm şehri kucaklamış vaziyette olan ur duvarlarının dışında iki katlı kule ve giriş kapısı ayakta kalmayı başarmış kalıntılardandır. İçinde bulundurduğu hamam ise tahminen 3. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Psidianın en korunmuş şehirleri arasında olan Sia Antik Kenti, anıt mezarlarıyla, iki kilisesiyle, görkemli sur duvarlarıyla ziyaretinizi bekliyor. Çarpıcı kalıntılar arasında kendinizi o dönemlerde bulacaksınız. Bu arada Burdur’un Bucak ilçesinde bulunan İncirhan Kervansarayı’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.

İncirhan Kervansarayı

İncirhan Kervansarayı
İncirhan Kervansarayı

Burdur’un Bucak ilçesinde yer alan İncirhan Kervansarayı Gıyaseddin bin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.

Hala ayakta kalmayı başarıp günümüze kadar gelen İncirhan’ın taç kapısından ilk adımı atıp içeri girdiğinizde sizi fazlasıyla etkileyecek.

Geometrik süslemeleri ve özellikle taç kapısı kesinlikle görülmeye değer. Şuan birçok Selçuklu kervansaraylarının ayakta kalamaması İncirhan Kervansarayı’nın önemini daha da arttırmaktadır. Burdur’u ziyaret tiniz sırasında bu tarihe meydan okuyan ve ayakta kalıp sizi farklı anlara götürecek olan yapıyı mutlaka ziyaret edin.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi
Burdur Arkeoloji Müzesi

Ziyaretçilerine kapılarını ilk kez 12 Haziran 1969 yılında açan Burdur Arkeoloji Müzesi, zengin kalıntıların bir araya toplandığı görülmeye değer bir müze konumundadır.

60 binden fazla koleksiyonuyla Türkiye’nin sayılı müzelerinden biri olan Burdur Arkeoloji Müzesi,Sagalassos Antik Kenti ve Hacılar Höyük’ten gelen kalıntıların yanı sıra heykeltıraşlık eserleriyle sadece Türkiye’nin değil dünyanında ilgisini çekmiştir. Aynı zamanda Kremna Antik Kenti’nden çıkarılan çoğu eser de Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Büyük ve Küçük Athena, Hygeis, Apollon, Herakles, Nemessis ve Aphrodite heykelleri en çok dikkat çeken eserlerindendir. Burdur Arkeoloji Müzesi, tarihi araştırma yapanların ve tarihi kalıntılara özel ilgi duyanların uğrak yeri olmakla birlikte zengin bir tarihi tanıtan önemli bir müzedir. Uzun ve keyifli, bir o kadarda bilgi dolu bir yolculuğa çıkmak ve farklı zamanların kalıntılarına şahit olmak sizi fazlasıyla mutlu edecek.

Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti
Kremna Antik Kenti

Burdur’un Bucak ilçesinde bulunan Kremna Antik Kenti, Pisidialılar tarafından kurulmuştur; fakat bilinen ilk halkı Solmoslulardır.

Kremna Antik Kenti tarihi boyunca birçok medeniyetin hakimiyetine girmiştir. Bu antik kenti diğerlerinden farklı kılan özellik ise ızgara planlı bir mimariye sahip olmasıdır.

Bazilika, Exsedra, kütüphane, tiyatro ve anıtsal çeşme başta olmak üzere birçok kalıntı getirmiştir günümüze. Bina tabanında bulunan mozaik döşeme oldukça dikkat çekicidir. Aynı zamanda; Büyük ve Küçük Athena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Herakles ve Askepios heykelleri bulunmaktadır. Kesinlikle görülesi bir yerdir. Yapıları sizi çok şaşırtacak ve hayranlığınızı kazanacak.

Salda Gölü

Salda Gölü
Salda Gölü
Burdur Yeşilova’nın 6 kilometre uzağında olan Salda Gölü 1989 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir ve güzelliğini tescillemiştir.İnsanı etkileyen bir manzaraya sahip olan gölün, kuzeydoğu ve batısı dik kayalık, güneyi çayırlık ve diğer kısımları ise bembeyaz kumsallarla çevrilidir.Burada kendinizi kötü hissetme gibi bir imkanınız yok. Her yer size hitap ediyor ve ruhunuzu dinlendiriyor. Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer alan Salda Gölü, doğal plajları ile dikkatleri üzerine çekmektedir ve günübirlik gezilerle güzel vakitler geçirebilirsiniz. Eğer daha fazla zaman geçirmek isterseniz Yeşilova’da bulunan tesislerde konaklayabilirsiniz.*Salda Gölü fotoğrafı için, Çok Okuyan Çok Gezen blog sahibi Sevil Mert’e teşekkür ederiz.

Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik Kenti
Sagalassos Antik Kenti
Burdur, Isparta ve Antalya’nın sınırları içerisinde yer alan Sagalassos Antik Kenti, Burdur’a 30 kilometre iken Ağlasun ilçesine ise sadece 7 kilometre uzaklıktadır.Antalya’ya 100 kilometre mesafesi vardır. Harika bir doğanın içinde tarihi rüzgarlar estiren antik kent günümüze kadar kalıntılarını korumayı başarmıştır.Belçikalı bir ekip tarafından kazı çalışmaları yapılmaktadır ve şimdiye kadar yapılan kazılarda iki Roma hamamı, aşağı agorada yer alan Ares, Herakles, Zeus, Hermes, Athena ve Poseidon’un büstleri bulunmaktadır. 1706 yında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından keşfedilen Sagalasso Antik Kenti sizin de keşiflerini bekliyor.

İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası
İnsuyu Mağarası

Ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası ile Burdur arasında 13 kilometre bulunmaktadır. Burdur’un su ihtiyacını karşılamak için kullanılan İnsuyu Mağarası sürekli çekilen sular nedeniyle mağaranın içindeki göller kurumuş ve mağarada mevcut olan damlalar zaman içerisinde yok olmuştur.

Fakat 2004 yılında şiddetli bir şekilde yağan yağmur sayesinde İnsuyu Mağarası’nda tekrar küçük gölcükler oluşmuştur. Bu harika atmosferi olan mağaranın şeker hastalığına ve mide hastalığına da iyi geldiği ve şifa verdiğine inanılmaktadır. İl Özel İdaresinin kurmuş olduğu konaklama tesisi mağaranın yakınındadır ve burayı ziyarete gelenlere kapısı açıktır. Kalker tortulanmalarından oluşmuş sarkıt ve dikitler sizi şaşkına uğratacak ve hayranlığınızı kazanacak. Sadece bir gününüzü ayıracağınız İnsuyu Mağarası’nı gezmek için fazla beklemeyin. Gördükleriniz karşısından güzel, eğlenceli ve bilgili bir gün yaşayacaksınız Bir diğer önemli bir mağara olanDamlataş Mağarası’da gezebileceğiniz muhteşem yerlerden biri.

Mısırlılar Evi Burdur

Mısırlılar Evi Burdur
Mısırlılar Evi Burdur
Burdur merkezde yer alan yapı aynı zamanda Hinnaplı Ev olarak da adlandırılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılan yapının restorasyonu 1984 yılında bitirilmiştir. Burdur Mısırlılar evi ni görmenizi, gezmenizi tavsiye ederiz. Fotoğraf çekinmeyi unutmayın…

Bakibey Konağı Burdur

Bakibey Konağı Burdur
Bakibey Konağı Burdur
Burdur merkezde bulunan yapı 17. yüzyıl sivil Osmanlı mimarisinin en güzel örneğidir. Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış ve 1988 yılında da restorasyonu tamamlanmıştır.

Burdur Gezilecek Yerler

Similar Posts

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.