Vefa Bozacısı
·

Vefa Bozacısı

İstanbul Vefa Bozacısı

Osmanlı Devleti İslamiyeti kabul etmesi ve özellikle 4.Murad’ın içki ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları yasaklamasıyla, İstanbul’da Şıra ve Boza gibi doğal mayalı içecekler rağbet görmeye başlamıştır. Hacı Sadık Bey o günlerdeki daha sıvı olan bozayı farklı bir şekilde imal etmeye başlaması Lezzet mirasımız olan Vefa Bozasının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Sıcacık leblebi ile içmesi pek bir lezzetli olan Vefa Bozacısı halen Vefa semtinde ilk günkü yerinde hizmet vermeye deva etmektedir.

 Lezzet Mirasımız Tarihi Vefa Bozacısı

Sokağımızda ne zaman “Boooooozaaaaa, Bozaacıııı” diye bağıran satıcının sesini duysak anlarız ki sonbahar ile birlikte Türk Kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden Boza zamanı gelmiştir.

İyi bir Boza içmek için bugün gidilecek en güzel yer bugün Vefa’da bulunan Tarihi Vefa Bozacısı’dır.  Vefada  yer alan Tarihi Vefa Bozacısı yılların tecrübesi ve tarihin bıraktıkları ile halen hizmet vermekte. Mermer küpler içerisinde usta ellerden size sunulan Vefa Bozası tam bir efsane. Mermer küpler ise bu işin sırrı olarak nitelendirilir.

İstanbul vefa bozacısı
İstanbul vefa bozacısı

Tarihi Vefa Bozacısı’na giderseniz, yapmanız gereken ilk şey bozacının tam karşısında yer alan kuruyemişçiden, her zaman sıcak olan kavrulmuş leblebiden alarak Tarihi Vefa Bozasını içmeye hazır gitmeniz.

Bozanızı alınca da bardağın üzerine bolca leblebi ve tarçın ekmeniz boza içmenin tam manasını yerine getirmek olacaktır.
Tarihi Vefa Bozacısı’nda özel bir köşede Gazi Mustafa Kemal’in boza içtiği bardak sergilenmeye devam etmektedir.

İstanbul’a 1870′lerde İstanbul’a gelen ve yaklaşık 200 ailenin boza yaparak sattığını gören Tarihi Vefa Bozacısının kurusucu Hacı Sadık Bey, o gün daha sıvı kıvamlı olan bozayı değiştirip bugünkü kıvamlı Boza’yı imal ederek 1876 yılında Tarihi Vefa Bozacısı markasını oluşturmuştur.

Tarih kaynaklarında 14. yüzyılda adı geçmeye başlayan Türk şırası Boza, 17. yüzyılda Evliya Çelebi’nin aktardığına öre İstanbul’da 200′den fazla boza dükkanı vardı ve binden fazla bozacı çalışıyordu.

Neredeyse Asya’nın tamamına yayılmış bir içecek olan Boza; darı irmiği su ve şekerden üretilir.
A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminlerini içinde bulundurur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir. Çok az gıdada bulunan bu Laktik asit çok değerli olup, hazmı kolaylaştırıcıdır. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye edilir. Kolera hastalığının tedavisinde de etkilidir.

2000′li yıllarda oluşturulan yüksek teknoloji tesisleri sayesinde artık seri üretim yapan Tarihi Vefa Bozacısı 0,5 Lt, 1 Lt ve 2 Lt’lik özel ambalajları ile marketlerde de satılmaya başlanmıştır.

Tarihi Vefa Bozacısı, Ekim – Nisan ayları arasında Boza satarken, Nisan – Ekim ayları arasında ise Limonata, Kuru üzüm şırası, Dondurma satmaya devam etmektedir.

İstanbul Tarihi ve İstanbul Hakkında Genel Bilgiler

İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul’da Eğlence Mekanları

Similar Posts

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.