Süleymaniye Cami
·

Süleymaniye Cami

İstanbul Süleymaniye Cami

Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği ve İstanbul’un en hakim tepelerinden birine inşa ettiği Süleymaniye Cami, adı üstünde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Bir çok mimarlık sırrını bu camide uygulayan Mimar Sinan ve Kanuni’nin türbeleri de bu cami külliyesi içerisindedir. Tarihte Mimar Sinan’ın cami içerisinde nargile içtiği iddia edilen olay bu cami yapımında vuku bulmuştur.

Muhteşem Süleyman’ın Yaptırdığı Muhteşem Cami

Kanuni Sultan Süleyman, Dünya’nın Muhteşemi ve Osmanlı’nın ise Kanunisi yaptırmak istediği camii için Mimar Sinan’ı görevlendirdiğinde İstanbul’un siluetine böylesine bir damga vuracağını düşünür müydü bilinmez ancak, Mimar Sinan bu eseri bitirdiğinde Süleymaniye Camii için kalfalık eserim diyecekti.

Sülaymaniye Cami
Sülaymaniye Cami

1557 yılında yapımı tamamlanan Süleymaniye Camii, Hamam, Dükkan, Kervansaray, Okul, Kütüphane ve Aşevi’nden oluşan bir kompleksin parçasıdır.
Osmanlı’nın en görkemli döneminde inşa edilen Süleymaniye Camii Osmanlı mimarisininözelliklerini taşımakta olup en nadide eserlerindendir.
Süleymaniye Camii mihrap duvarındaki pencereler vitraylarla süslüdür. Mihrabın iki tarafındaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasında ise Nur Suresi yazılı bulunmaktadır.

Süleymaniye Camii aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın da türbelerine ev sahipliği yaparken Mimamr Sinan’ın türbesi de Külliyenin dış avlu duvarlarının karşısındadır.

İstanbul’un fethinden sonraki 4.padişah olması nedeniyle 4 minaresi bulunan Süleymaniye Camiinde bulunan 10 şerefe ise Osmanlı İmparatorluğunun 10. Padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman’ı simgelemektedir.

Mimar Sinan’ın “Kıyamete Kadar Yıkılmayacak” dediği Süleymaniye Camii yapımında bir çok sırrı ile günümüz mimarlarını şaşırtmayı başarmıştır.
İşte Süleymaniye Cami sırlarından bazıları;
1- Cami içerisinde bulunan deve kuşu yumurtaları, kurumuş deve kuşu yumurtasının böcekleri ve örümcekleri kovan ancak insanların alamadığı bir koku yayması idi.
2- Caminin günümüze yakın bir tarihte restore edileceğini ön gören Mimar Sinan, cami restorasyonu ve yapımını günümüz mimarlarına anlatan bir mektubu cami içerisinde saklamış ve restorasyon ihtiyacı olduğu sırada bu mektuba ulaşılmıştır.
3- Cami içerisinde akustik sağlamak için cami ana kubbesi içerisinde 65 turşu küpü boş ve ters olarak yerleştirilmiş ve vaizin sesinin kusursuz bir akustikle tüm camiye yayılması sağlanmıştır.
Bu akustik testi ile ilgili Mimar Sinan ve Kanuni Sultan Süleyman’ı karşı karşıya getiren meşhur cami içinde nargile içme olayı meydana gelmiştir.
4- Cami içinde kurulan hava akımı, kandillerden çıkan isleri toplayıp bir noktada toplamayı sağlarken bu isler mürekkep yapımında kullanılmıştır.
5- İs odasına açılan 2 pencereden bakıldığında birinde cami içinde Allah yazılı levha, diğerinde ise Muhammed yazılı levha görülmekte.

İstanbul’un ve Mimar Sinan’ın bu en nadide eserlerinden olan Süleymaniye Cami’ni mutlaka görmeli ve devrin atmosferini yaşamalısınız.

İstanbul Tarihi ve İstanbul Hakkında Genel Bilgiler

İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul’da Eğlence Mekanları

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.