Karakum Plajı
·

Sinop’ta Gezilecek Yerler

Sinop’ta Gezilecek Yerler Listesi

Sinop’a yolunuz düşerse Sinop’ta gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

M. Ö. 8. yüzyılda Ege kıyılarından gelen Miletliler, Sinop’a Sinope adını verdiler. Yunan dilinde Sinope ırmak tanrısının kızının adıdır.

Sinop’un en önemli hemşerilerinden biri ünlü düşünür Diyojen’dir. Sinop Kalesi ve surlar şehrin en önemli tarihi kalıntılarıdır. Sinop Kalesi Gaspalılar, Grek, Pontus, Bizans, Osmanlı İmparatorlukları tarafından kullanılmıştır. Bugün kaleden Sinop’u izlemek oldukça keyiflidir.

Sinop Kalesi içindeki cezaevi birçok ünlü şahsı ağırlamıştır. Günümüzde Tarihi Sinop Cezaevi ziyaretçilere açılmıştır. Sinop’ta M. Ö. 666 yılında yapılmış Sinop Balatlar Kilisesi, Bizans mimarisinin Sinop’taki önemli kalıntılarındandır. Sinop 1214 yılında Türkler’in egemenliğine geçmiştir. Bu tarihten itibaren Selçuklular ve Osmanlılar Sinop’a çok değerli mimari eserler kazandırmıştır.

1921 yılında Sinop ve çevresinde dağınık bir halde bulunan eserler toplanarak bir araya getirilmiş ve o zamanın ortaokulu olan Mekteb-i İdadi’de koruma altına alınmış; ancak zaman içinde binanın yetersiz kalması sonucunda bugünkü müze binası 1969 yılında tamamlanarak ziyarete açılmıştır. Sinop Arkeoloji Müzesi‘nde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.

Evkaf kayıtlarında, Selçuklulardan Alâeddin Keykubat’a ait olduğu yazılı bulunan Alaaddin Cami, 66 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğindedir. Duvarları bir sıra taştan yapılmıştır. Biri büyük olmak üzer ortasında 3 kubbesi, doğu ve batı taraflarında birer küçük kubbesi vardır. Cami kuzey tarafından 12 metre yüksekliğinde büyük bir duvarla çevrilidir.

Sinop’un Cumhuriyet döneminden kalan en önemli hatırası Atatürk’ün harf inkılabını Sinop’ta hayata geçirmesidir. Sinop, Türkiye Cumhuriyeti’nin en aydınlık kentlerindendir.

Sinop Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Babaçay Kanyonu

Babaçay Kanyonu
Babaçay Kanyonu

İlkbahar ve yaz aylarında yürüyüş parkurlarıyla doğaseverlerin dikkatini çeken Babaçay Kanyonu, uzun bir keşif rotasına sahiptir.

Babaçay Kanyonu, Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunuyor. Ayancık Kastamonu yolunun yaklaşık 17. kilometresinde yer almakta. Kanyonda bulunan parkurun sonunda İnaltı Mağarası yer alıyor. Yürüyüş yapanların geneli son noktada mağarayı da keşfetmeyi ihmal etmiyor.

Ziyaretçi potansiyelini doğaseverlerin oluşturduğu Babaçay Kanyonu, yemyeşil manzarası eşliğinde dinlendirici bir yolculuk imkanı vermekte.

Boyabat Kaya Mezarları

Sinop Boyabat Kaya Mezarları
Boyabat Kaya Mezarları

Ülkemizin en kuzeyinde bulunan Sinop, gerek Hamsilos Koyu’nun büyük katkı sağladığı doğasıyla hem de çeşitli medeniyetlerin bıraktığı izlerle gezginlerin en merak ettiği şehirler arasındadır… Sinop’ta yer alan ama maalesef çok fazla tanıtımı yapılmayan Boyabat Kaya Mezarları’nı bu sayfamızda sizlerle paylaşacağız.

Boyabat ilçesindeki kaya mezarları, Salar Köyü’nün güneydoğusunda bulunmakta. Kalker kayalara oyularak yapılan kaya mezarlarının yüksekliği 200 metreyi buluyor. Aslan figürlerinin bulunduğu sütun başlıkları ve sütun kaideleri kare şeklinde… Boyabat Kaya Mezarları’nın Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Ülkemizin sağlam kaya mezarlarından sadece biri olan Boyabat Kaya Mezarları, çok fazla tanıtılmadığı için pek bilinmiyor. Sinop gezinize dahil edip bu sağlam kaya mezarlarını ilk keşfedenler arasında olmalısınız.

Hamsilos Koyu

Sinop Hamsilos Koyu
Sinop Hamsilos Koyu

Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan Sinop, Hamsilos Koyu ile Karadeniz’in en cezbedici manzaralarından birini sunuyor.

Hamsilos Koyu, halk tarafından Türkiye’nin tek fiyordu olarak adlandırılsa da, esasında bilimsel olarak bakıldığında buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Bu sebepten dolayı fiyord demek yanlıştır. Yine de harika bir havası, unutulmaz bir doğal güzelliği vardır Hamsilos Koyu’nun. Özellikle gün batımında mutlaka Hamsilos’ta olmalısınız. Gün battığı sırada bu doğa harikası bambaşka bir manzaraya bürünür.

Koyun asıl adı Hamsolos olsa da halk tarafından Hamsilos olarak anılır. Sinop’a yaklaşık 11 kilometre uzaklıktadır ve Akliman yolundan ulaşılmaktadır. Sinop’ta bulunduğunuz günlere Hamsilos Koyu’nu mutlaka dahil etmelisiniz. Geziniz sırasında yanınıza fotoğraf makinenizi almayı unutmayın.

Karakum Plajı

Karakum Plajı
Sinop Karakum Plajı

Türkiye’nin Karadeniz kıyısında en dik alanında bulunanSinop, Karakum Plajı’yla dikkatleri üzerine çekmektedir.

Karakum Plajı’na turistten ziyade yerli halk yoğun ilgi göstermektedir. Plajın sahip olduğu doğa el değmemiş bir güzelliğe sahiptir.

Plajdaki denizin dibinde siyah kumla kaplanmıştır. Bunun sebebi, Boztepe Yarımadası’nın bir yanardağ patlaması sonucu şekillenmesi ve yanardağın püskürttüğü kül ve kumlardır. Plaj genellikle sakindir. Şezlong, şemsiye, duş ve kafeterya hizmetleri plajda bulunuyor. Bunun yanı sıra bir de tesis mevcut.

Bir gün yolunuz Sinop’tan geçerse Karakum Plajı’na gidip günün tadını denizde geçirebilirsiniz. Plaj, Sinop merkeze 3 kilometrelik uzaklıkta yer alıyor.

İnaltı Mağarası

Sinop’un Ayancık ilçesindeki İnaltı Mağarası’nın turizme kazandırılması için 1995 yılında çalışmalara başlanmıştır.

Üstelik büyük bir bütçe ayrılmıştır mağaranın çalışmaları için. 2001 yılında İnaltı mağarası önce aydınlatılmış, çevre yolları düzeltilmiş, yürüyüş merdivenleri yapılmıştır. Günümüzde önemli bir turizm bölgesi olmayı başarmış olan mağara 2004 yılında hizmete girmiştir. Mağaranın ve aynı ismi taşıyan İnaltı Kanyonlarının çevresindeki alabalık tesisleri de gelen ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Sinop’a yolunuz düşerse İnaltı Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz. Gezeceğiniz yerler arasında; Erfelek Şelaleleri ve Sinop Kalesi’de var. Şehri daha yakından tanımak için bir gezi listesi oluşturmayı sakın unutmayın.

Erfelek Şelaleleri

Sinop il sınırları içerisinde cennetten bir parça gizlenmiş olan Erfelek Şelaleleri, Karadeniz’i anlatan bir doğal güzelliktir.

Turizm açısından son zamanlarda yoğun ilgi görmektedir ve Karadeniz turları sırasında uğrak yerlerinin arasına girmiştir.

Merdiven şeklinde akan suları kademe kademe içinize işler ve etkisi uzun süre devam eder. Yüzmeye elverişli göllerinde bulunduğu şelalenin etrafına kamp yapabilme imkanınız da bulunmaktadır. Doğayla iç içe kalıp şehrin kalabalığından kurtulup sakin bir yer arıyorsanız Efelek Şelaleleri tam da aradığınız bir bölgedir. Karadeniz turlarına katılıp bu eşsiz doğa harikasını görebilir ve inanılmaz güzel zaman geçirebilirsiniz. Bu arada Sinop’taki İnaltı Mağarası’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi
Sinop Kalesi

Sinop Kalesi, Sinop ili sınırları içerisinde şehrin girişinde denize nazır vaziyette, günümüzde halen eski ihtişamını korur vaziyettedir.

Kalenin tarihi ile ilgili Hititlere kadar gidilmekle birlikte ilk yapım tarihi hakkında kesin bilgi yoktur. Sadece M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı tahmin edilir. Kale Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarım görmüş olup, Selçuklular, İsfendiyaroğulları ve Osmanlı tarafından stratejik önemi ve şehri koruma maksatlı olduğu için bu dönemlerde de onarılmış ve kullanılmıştır.

Kalenin uzunluğu 2,050 metre, yüksekliği ise 25 metreyi bulmaktadır. Şehrin en önemli tarihsel süreçlerine tanık olan Sinop Kalesi, şehre gelen turistler tarafından ziyaret edilen yapıların başında geliyor.

Sinop Balatlar Kilisesi

Sinop Balatlar Kilisesi
Balatlar Kilisesi

2000 yılında halkın ziyaretine açılan Kilise, Roma döneminde hamam olarak kullanılan yapı, Bizansa döneminde kiliseye çevrilmiştir.

Sinop’da tarihi yerleri görmek isteyenlere tavsiye edilir.

Sinop Akgöl

Sinop Akgöl
Akgöl

Sinop’un Ayancık ilçesi sınırlarında bulunan 1200m. yüksekliğinde bir yayladır.

2 çayın beslediği göl, sık orman içerisinde piknik yapmaya ve trekking sporu için oldukça uygun.

Gölü çevreleyen orman içerisinde yaban hayatı da gözlemlenebilmektedir.

Sinop Sarıkum Plajı – Sarıkum Gölü

Sinop Sarıkum Plajı Gölü
Sarıkum Plajı

Sarıkum, Sinop’a 25 Km. mesafede yer alan, Sinop’un en uzun plajına sahip köyüdür. Sinop’un batısında yer alan bu köye Abalı’dan sonra ulaşabilirsiniz.

Sarıkum Plajı, Sarıkum Gölü bu köyde yer almaktadır.. Sarıkum yüzden fazla kuş çeşidine ev sahipliği yapmaktadır.

Sinop gezinizde doğa harikası, bakir kalmış güzel bir yer görmek isterseniz, Sarıkum’u ziyaret etmenizi öneririm.

Sinop Mobil Ve Korucuk Köyü

Sinop Mobil Ve Korucuk Köyü
Sinop Mobil Ve Korucuk Köyü

Mobil Ve Korucuk Köyü, Sinop’da denize girmek için tercih edilen yerlerin başında geliyor. Sakin, çarşaf gibi denizi, kumsalı insanları buraya çekiyor.

Son yıllarda kumunun bir takım rahatsızlıklara iyi geldiği yönünde haberler Mobil Ve Korucuk Köyü’nü daha da popüler hale getirdi.

Sinop Akliman

Sinop Akliman
Akliman

Sinop merkeze 9 Km. mesafede yer alan Akliman, piknik alanı, arkasında yemyeşil orman ve en önemlisi upuzun geniş, denize girmeye müsait bir plajı ile popülerdir.

Özellikle yaz aylarında Sinop’a giderseniz denize girmek için harika bir yer olan Akliman’a uğramanızı tavsiye ederim.

Tarihi Sinop Cezaevi

Tarihi Sinop Cezaevi
Tarihi Sinop Cezaevi

1999 yılında müze olarak ziyarete açılan cezaevi, üçtarafı denizle çevrili kale olup, 1568 yılından itibaren cezaevi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Sinop Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.