Seyfe Gölü Kuş Cenneti
·

Kırşehir’de Gezilecek Yerler

Kırşehir’de Gezilecek Yerler

Kırşehir’e yolunuz düşerse Kırşehir’de gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Farklı tarihlerden farklı yapılara sahip olan Kırşehir’de sadece medreseler, camiler, türbeler ve kiliseler değil; şifalı kaplıca suları da sizleri büyüleyen detaylar arasında olacak.

Bir Kırşehir gezisi planlıyorsanız eğer, sizlere bu sayfamızda gezilecek ve görülecek mekanlar hakkında kısa bir bilgi vereceğiz. Şehrin gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında mutlaka Hashöyük‘ün olmasını öneririz. Hititler döneminden günümüze kadar gelen kalıntılara ev sahipliği yapan Hashöyük, il merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Kolay bir ulaşıma sahip olmakla birlikte, yıl içerisinde hatrı sayılır bir ziyaretçi potansiyeli vardır.

Şehrin gezilecek bir diğer durağı ise; Ahi Evran Camii ve Türbesi‘dir. Ahilik teşkilatının kurucu olan Ahi Evran’ın ismini taşıyan cami, 1482 yılında yaptırılmıştır. Kırşehir’in il merkezinde bulunduğu için kolay bir ulaşıma sahiptir. Ahi Evran Camii ve Türbesi aynı zamanda şehrin en ünlü dini yapılarının başında gelir. Caminin içerisinde Ahi Evran’ın türbesi vardır ve türbeye cami içinden bir merdiven yardımıyla çıkılır. Şehrin turistler tarafından en çok ziyaret gören noktalarından biridir bu dini yapı.

Cacabey Medresesi ise yine şehir merkezinde bulunan tarihi mekanlardan biridir. 1272 yılından bu yana sağlamlığını koruyan medrese, Kırşehir Beyi Cacoğlu Emir Nurettin’in isteği üzerine inşa edilmiştir. Yapıldığı ilk dönemlerde her ne kadar medrese olarak hizmet vermiş olsa da sonraki dönemlerde cami olarak kullanılmıştır. Caminin mavi çinilerle süslü olan minaresi sebebiyle halk arasında cıncıklı cami olarak adlandırılmaktadır. Cacabey Medresesi’nin biraz da mimari yapısından bilgiler verelim. Kare planlı olarak inşa edilen bu medresenin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Medresenin özellikle giriş kapısı süslemeleriyle göz doldurmaktadır ve tabii ki tek şerefeli minaresi de çinileriyle göz dolduran parçalar arasındadır.

Aşık Paşa Türbesi de gezi listenize dahil etmenizi önerdiğimiz yerler arasındadır. Aşık Paşa Türbesi, 13. yüzyılda yaşamış olan mutasavvuf şairlerinden Aşıkpaşa’nın mezarı bulunmaktadır. Aşıkpaşa’nın ölümünden sonra yeğeni ve Eratna veziri Alaaddin Ali Şah ruhi tarafından inşa edilmiştir. Türbe şehir merkezinde bulunduğu için kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.

Kırşehir’in gezilecek yerleri bunlarla sınırlı değil. Farklı yerlerde bulunan şifalı sularında dinlenip huzur bulmak ayrı bir keyif verir. Şehrin, tarihi mekanlarını gezerken doğal güzelliklerini ve şifalı kaplıcalarını da keşif noktalarınız arasında olmalı.

Kırşehir Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Aşık Paşa Türbesi

Aşık Paşa Türbesi
Aşık Paşa Türbesi

Kırşehir’in merkezindeki yüksek bir tepede bulunan Aşık Paşa Türbesi, 14. Yüzyılla tarihlendirilmektedir.

Türbe, halk şairi olan Aşık Paşa’ya aittir. Her ne kadar kitabesi günümüze ulaşamamış olsa da, türbeyi Aşık Paşa’nın yeğeni Eretna Veziri Köse Peygamber Alaaddin Ali Şah tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

Aşık Paşa Türbesi II. Beyazıt tarafından 1481 yılında onarılmıştır. En son onarım ise 1935 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.

Aşık Paşa Türbesi’nin mimarisi kare planlıdır. Giriş kısmı ise dikdörtgen planlı olup, türbenin üzeri bir kubbe ile örtülüdür.

Kesikköprü Kervansarayı

Kesikköprü Kervansarayı
Kesikköprü Kervansarayı

1206 yılında yaptırıldığı tahmin edilen Kesikköprü Kervansarayı, Kırşehir’in Merkez ilçesine bağlı olan ve aynı ismi taşıdığı Kesikköprü Köyü’nde yer almaktadır.

Her ne kadar 1206 yılında yaptırıldığı ileri sürülse de kitabesindeki bilgi 1248 yılında Nureddin Cebrail bin Cacabey tarafından inşa ettirildiğini söyler. Kesikköprü Kervansarayı’nın yapımında kesme taş kullanılmıştır.

Kervansarayın güneyindeki giriş kapısı basık kemerlidir. Bu giriş kapısının geometrik motiflere sahiptir. Kervansarayın diğer köşelerinde de geometrik motifler görülebilmektedir. Son zamanlarda harap bir durumda olan Kesikköprü Kervansarayı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Kırşehir Merkez ilçesinde yer alan Kesikköprü Kervansarayı kolay bir ulaşım yoluna sahip olduğu için gez rotalarınız arasında yerini alabilir.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti

Seyfe Gölü Kuş Cenneti
Seyfe Gölü Kuş Cenneti

Kırşehir’in tabiat güzellikleri arasındaki Seyfe Gölü, il merkezine 35 kilometre uzaklığıyla kolay bir ulaşım yolu sunuyor misafirlerine.

187 çeşit kuş türüyle, tarihi İpek Yolu’yla, endemik bitkileriyle doğanın en güzel parçaları arasındaki Seyfe Gölü, I. Derece Doğal SİT Alanı olarak kabul edilmiştir. Tabiat koruma alanları arasındaki bu bölgede piknik ve foto safari yapabilirsiniz. Aynı zamanda biyolojik araştırmalar için de oldukça ziyaret görmektedir Seyfe Gölü Milli Parkı.

Mucur ve Boztepe sınırlarında bulunan bu gezi noktası Mucur’a 16 kilometre uzaklıktadır ve ulaşabileceğiniz en yakın yol yine Mucur’dur. Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ni ziyaret ettiğinizde, burada sizleri tarihi kalıntıların da beklediğini unutmayın.

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

2009 yılında Kırşehir Müze Müdürlüğü’ne bağlanan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Kaman ilçesine bağlı olan Çağırkan beldesinde bulunmaktadır.

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Kültürel Mirası Koruma Programı ile Japonya hükümetinin öncülüğünde kurulmuştur. Farklı bir müzedir esasında. Yapıldığı sırada höyük görünümü ile şekillenmiş, bu sayede ziyaretçilere kazı yöntemlerini gösterip, kalıntıları höyükte görmek imkanı sunmuştur. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde sergi salonunun dışında kütüphane, sinevizyon köşesi de bulunmaktadır. Geniş kapsamlı bir gezi sunan müze, Kırşehir’e gelen insanların ilk ziyaret ettiği noktalarda biridir.

Kırşehir’e bir gün yolunuz düşerse Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneririz. Aynı zamanda Mucur Yeraltı Şehri de gezi listenizde mutlaka yerini almalı.

Kırşehir Müzesi

Kırşehir Müzesi
Kırşehir Müzesi

Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara dayanan Kırşehir’de yapılan arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkmış birçok kalıntılar için 1936 yılında müze çalışmalarına başlanmıştır.

İlk olarak Alaaddin Camii’nde toplanan eserler daha sonra 1980 yılında Eski Eser Komisyonu kurulmuştur. 1985 yılında ise şehir merkezinde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında sergilenmiştir. Uzun çalışmalar sonucunda 1996 yılında ziyarete açılan Kırşehir Müzesi zengin içeriğiyle yıl içerisinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Üst katı etnografik, alt katı ise arkeolojik eserlere ayrılan müzede birçok önemli kalıntı bulunmaktadır. Kırşehir gezinizde bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Mucur Yeraltı Şehri

Mucur Yeraltı Şehri
Mucur Yeraltı Şehri

Kırşehir’in Mucur ilçesinde yer alan Mucur Yeraltı Şehri, Roma döneminde savaş ve baskınlardan halkın korunmak amaçlı kullanılabilmesi için yapıldığı bilinmektedir.

Mucur Yeraltı Şehri yumuşak kayaların oyulmasıyla yapılmış ve derinliği yaklaşık olarak 7-8 metredir. Geniş bir görünüme sahip olan bu yeraltı şehrinin ziyaretçi potansiyeli oldukça büyüktür.

42 odası, her odaya geçilmesi için yapılmış dehlizler, küçükbaş hayvanlar için yapılmış ahırlar, ibadet yerleri, kapak taşları ve havalandırma bacaları yeraltı şehrinin ne kadar kapsamlı olduğunun göstergesidir. Farklı bir dünyaya tanık olmak istiyorsanız Mucur Yeraltı Şehri sizi değişik bir zaman dilimine götürmeye hazır.

Kırşehir Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.