Kars Büyük Katedral
·

Kars’ta Gezilecek Yerler

Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi

Kars’a yolunuz düşerse Kars’ta gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Yalnızca Alpler’de görülen kristal karın sezon boyunca yerden kalkmadığı Sarıkamış Kayak Merkezi’ne ev sahipliği yapan Kars’ta gezip görebileceğiniz pek çok tarihi ve doğal güzellik var.

Kars şehir merkezinde yer alan Kars Müzesi’nde kent ve bölge tarihine ışık tutan buluntular sergileniyor. Kars gezinizin ilk durağı keyifli bir gezinti yapacağınız bu müze olabliir.

Ani Harabeleri: Ermenistan sınırında yer alan Ani Harabeleri, Kars’ta mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Yaklaşık 2500 yıllık bir tarihe sahip olan Ani Örenyeri’nde zamanda yolculuğa çıkacak, İpek Yolu’nun bu önemli durağında eşsiz keşifler yapacaksınız.

Kaleler: Kars’ta gezebileceğiniz bir diğer durak da Kars kaleleri. Kars Kalesi, İnkaya Micingirt Kalesi ve Sürgütüs Zivin Kalesi günümüze dek ulaşabilmiş tarihi kaleler arasında.

Tarihi Yapılar: Binlerce yıllık bir tarihi günümüze taşıyan Kars’ta görebileceğiniz pek çok tarihi yapı bulunuyor. Bu yapılar arasında en görülmeye değer olanlar ise Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Kars Büyük Katedral (Fethiye Camii), Tigran Honents Kilisesi, Genç Kızlar Kilisesi, Yusuf Paşa Camii, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, Kars Selçuklu Sarayı, Kars Beylerbeyi Sarayı, Mazlumoğlu Hamamı, Topçuoğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı ve Kars Çayı üzerindeki Taş Köprü.

Doğal Güzellikler: 182 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Kuş Cenneti, alt paleotik dönemden kalma araçların çıkarıldığı ve tunç devrinden kalma duvar resimlerinin bulunduğu Kurbanağa Mağarası, eşsiz güzelliğe sahip olan Kars yaylaları ve platoları Kars’a gidenlerin görebileceği doğa güzellikler arasında bulunuyor.

Sarıkamış Kayak Merkezi: Eğer kış aylarında Kars’ta bulunacaksanız ve kış sporlarına ilginiz varsa mutlaka Sarıkamış Kayak Merkezi’ne uğramalısınız. Yaklaşık 2500 metre yükselikte, sarıçam ormanları arasında bulunan kayak merkezinde yalnızca Alpler’de bulunan kristal kar bulunuyor. Normal kış koşullarında sezon aralık-mart ayları arasında sürüyor.

Kars Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Asboğa Gölü

Asboğa Gölü
Asboğa Gölü

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yer alan Asboğa Gölü, şehrin doğal güzelliklerinin ilk sıralarında yer alır. Gölün turizme kazandırılması için çevresinde çalışmalar yapılmaya devam etmektedir.

Asboğa Gölü, Sarıkamış ilçe merkezine yaklaşık 11 kilometrelik bir uzaklıkta olup, kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Aynı zamanda doğal su kaynaklarından meydana gelir Asboğa Gölü. Göl, toplam 13.800 metrekarelik bir alandan oluşur. Sarıkamış’ın keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerinin başında gelen Asboğa Gölü’nü Kars gezinize dahil edebilirsiniz.

Cıbıltepe Kayak Merkezi

Cıbıltepe Kayak Merkezi
Cıbıltepe Kayak Merkezi

Kars-Sarıkamış’ta yer alan Cıbıltepe Kayak Merkezi, genellikle yakın illerden gelen turistleri ağırlamaktadır. Çok fazla yoğun bir ilgi görmese de muhteşem doğası, çamlar arasındaki beyaz örtü gibi serilen karları gören herkes büyülemektedir.

Cıbıltepe Kayak Merkezi, Kars il merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta olup, Çamurlu Dağ’da yer almaktadır. Kayak merkezinde 5 etaplı pist bulunuyor. Diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliği, kristal karlara sahip olması…

Bölgede konaklayabileceğiniz konukevleri bulunuyor. Aynı zamanda kiralayabileceğiniz kayak malzemeleri mevcut. Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi kayaktan ziyade doğasıyla etkileyecek sizleri.

İnkaya Micingirt Kalesi

İnkaya Micingirt Kalesi
İnkaya Micingirt Kalesi

Adını bulunduğu köyden alan İnkaya Micingirt Kalesi,Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yer alır.

İnkaya Micingirt Kalesi, şehrin günümüze gelen tarihi yapıları arasındadır. 1232 yılında Saltuklu Sultanı Mansur Ergin tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Kale, sarp bir kayalık üzerinde yapılmıştır ve belli dönemlerde Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Kalenin mimarisi dikdörtgen planlıdır. Fakat günümüze harap bir şekilde gelmiştir. Sadece kalenın sur duvarları görülmektedir.

Yine de Kars’ı ziyaret eden turistler tarafından ziyaret edilen bir noktadır İnkaya Micingirt Kalesi.

Kars Büyük Katedral

Kars Büyük Katedral
Kars Büyük Katedral

Kars Büyük Katedral, şehrin en merak edilen tarihi değerlerinin başında geliyor. Büyük Katedral’in yapımı M.S. 990 yıllarına dayanmakta.

Büyük Katedral, Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından inşa edilen yapı Katedral Kraliçe Katrenide tarafından M.S. 1000-1010 yılları arasında bitirilmiştir.

Kars Büyük Katedral’in sağlam mimarisinin tamamında kesme taş kullanıldığı görülmekte. Mimarı, aynı yüzyıldaAyasofya Camii’nin tamiratını yapan Tridat’tır. 1060’lı yıllarda Sultan Alparslan’nın Anı bölgesini fethetmesiyle birlikte katedral camiye çevrilmiştir. Hatta fethin ilk namazı bu katedralde kılınmıştır. Camiye çevrildikten sonra Fethiye Camii adını almıştır.

Kars Beylerbeyi Sarayı

Kars Beylerbeyi Sarayı
Kars Beylerbeyi Sarayı

Kars Kalesi’nin eteklerinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, köklü tarihiyle şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biri.

1579 yılına Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilen sarayın ulaşımı oldukça kolay. Kars Merkez’deki Fen Lisesi’nin hemen arkasında yer alıyor. Sarayın yapımında kesme taş ve moloz taş kullanıldığı görülmekte. Ön cephesinde yuvarlak kemerli bir giriş kapısına sahip. Pencerelerin de yapısı yuvarlak kemerli…

Kars Beylerbeyi Sarayı günümüzde oldukça harap bir durumda olup, 1828 yılında Osmanlı Rus Savaşı sırasında yıkılmış haliyle günümüze kadar gelebilmiştir. Buna rağmen turistler tarafından sürekli ziyaret edilmeye devam ediyor.

Kars Selçuklu Sarayı

Kars Selçuklu Kervan Sarayı
Kars Selçuklu Kervan Sarayı

Ani Harabeleri’nin bir parçası olan Selçuklu Sarayı, harap bir durumda olsa da sahip olduğu taş işçiliğiyle hala dikkat çekici…

Kars Selçuklu Sarayı, Selçukluların Ani bölgesini fethettikleri dönemde inşa ettiği yapılardan biri… Yapım yılı kesin olarak bilinmese de 12. yüzyıl eserlerinden biri olduğu tahmin ediliyor. Sarayın yıldız motifleri Selçuklu taş işçiliğinin en iyi örneklerini oluşturmakta. Dikdörtgen bir plana sahip olan saray bir salon ve salon çevresindeki odalardan oluşuyor.

Ani Harabelerinde görebileceğiniz diğer bir yapı ise Tigran Honents Kilisesi’dir. Bölge zengin tarihi kalıntılarıyla keyifli bir keşif gezisi olacak sizleri için.

Genç Kızlar Kilisesi

Genç Kızlar Kilisesi
Genç Kızlar Kilisesi

Kars-Arpaçay Nehri kıyısında, doğanın içerisinde sakladığı ve koruduğu en eski yapılardan biridir Genç Kızlar Kilisesi.

Türkiye-Ermenistan sınırına yakın olan kilise, sarp bir kayalık üzerinde yer alır. Önemli bir kervan yolu üzerine inşa edilmiştir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmese de 13. yüzyıl eserlerinden biri olarak tahmin edilir. Genç Kızlar Kilisesi’nin mimarisi silindirik bir plana sahip. Özellikle dış cephesindeki geometrik süslemeler hala görünürlüğünü koruyor.

Eğer yakın bir zamanda Kars’a bir iş seyahati ya da gezi maksatlı gelmeyi planlıyorsanız Genç Kızlar Kilisesi’ne sadece bir-iki saat ayırmanızı öneriyoruz. Ulaşım açısından biraz zor bir noktada olsa da, özel aracınızla rahatlıkla gidebilirsiniz.

Tigran Honents Kilisesi

Tigran Honents Kilisesi
Tigran Honents Kilisesi

Kars’ta bulunan Ani Harabeleri’nin kuzey doğusunda yer alan Tigran Honents Kilisesi, bölgenin zengin tarihine ışık tutan önemli yapılardan biri.

Her ne kadar biraz harap durumda olsa da hala görülmeye değer bir mimariye sahip. Kilise 1215 yılında bu bölgede tüccarlık yapan Tigran Honents tarafından yaptırılmıştır. Mimari açıdan dörtgen planlıdır ve özellikle cephelerin çatı alınlıklarındaki hayvan figürleri oldukça dikkat çekicidir. İç mekanı ise freskleriyle büyüler.

Kars yolculuklarına muhakkak dahil edilmesi gereken tarihi bir yapıdır Tigran Honents Kilisesi. Hem keyifli bir yolculuk sunar hem de bu yolculukta tarihin derin izleriyle tanıştırır sizi.

Havariler Kilisesi

Havariler Kilisesi
Havariler Kilisesi

Kars il merkezine bağlı olan Kaleiçi Mahallesi’ndeki Havariler Kilisesi, mimari açıdan Selçuklu kümbetlerine benzediği için günümüzde Kümbet Camisi olarak adlandırılmaktadır.

12 Havari adına inşa edilen kilise, Bagrat Kralı Abbas II. Takavor tarafından yaptırılmıştır. Yapım yılı 932-937 yılları arasında kabul edilmektedir. Camiye ise 1064 yılında gerçekleşmiş olup, 1877-1878 yılları arasında ise Rum Ortodoks Kilisesi olarak kullanılmıştır. Havariler Kilisesi’nin kitabesi bulunmamaktadır. Havariler ismini ise kubbesinin altında bulunan 12 Havari figüründen almaktadır. Kilisenin yapımında taş bloklar ve moloz taş kullanılmıştır. Bir gün Kars’a yolunuz düşerse Havariler Kilisesi’ni gezip görmenizi öneririz.

Allahuekber Dağları

Allahuekber Dağları
Allahuekber Dağları

Türkiye’nin sıra dağlarından biri olan Allahuekber Dağları, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Erzurum-Kars bölümünde yer alan dağlarda milyon yıllardan kalma yeşil kayaçlar mevcuttur.

Aynı zamanda jipsli tortul kütleler ve bazalt lavlar da görülmektedir. Bu sıra dağlar 2004 yılında Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilip korumaya alınmıştır. Allahuekber Dağları aynı zamanda tarihin önemli sahnelerine de tanıklık etmiştir. I. Dünya Savaşı’nda yapılan Sarıkamış Harekâtı’nda şiddetli kar yağışı nedeniyle 90.000 askerimiz donarak şehit olmuştur.

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri
Ani Harabeleri

Kars’a sadece 48 kilometre mesafede olan Ani Harabeleri, Türkiye-Ermenistan sınırında yer almaktadır.

M.Ö. 350-300 yıllarına dayanan köklü tarihinin yanı sıra Hristiyan Ermeni inanışında kutsal sayılmaktadır.

Ani’de Selçuklu eserleri de bulunmaktadır. Fazlasıyla saldırılara maruz kalmasından dolayı Ani, harabe haline gelmiştir. Harabe haline gelmesinde yaşadığı depremlerinde etkisi vardır. İpek Yolu’nde bulunmasından dolayı bu şehrin askeri ve ticari bakımdan önemi artmıştır. Uzak bir yerlerde farklı tarihi yapılar görme isteği varsa içinizde, Ani Harabeleri için ayıracağınız birkaç gün yetecektir.

Kars Kalesi

Kars Kalesi
Kars Kalesi

Bulunan kitabeye göre 1152 yılında Sultan Melik İzzetin’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Timur 1386 yılında kaleyi yerle bir etmiş, 1579 yılında 3. Murat’ın emriyle Lala Mustafa paşa tarafından tekrar yaptırılmıştır.

 

Evliya Camii

Evliya Camii
Evliya Camii

Kaleiçi Mahallesinde yer alan evliya camii Lala Mustafa paşa tarafından 1579 yılında gerçek ismi Hasan-ı Harakan olan bir Anadolu evliyası adına yaptırılmıştır.

 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı

Kars’ın Ortakapı Mahallesinde yer alan yapı 19. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiştir. Osmanlı Rus savaşında Ordu Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bir süre karargah binası olarak da kullanılmıştır.

 

Kars Müzesi

Kars Müzesi
Kars Müzesi

1981 yılında günümüzde ziyaret edilen müzeye kavuşanKars Müzesi’nde arkeolojik, etnografik ve taş eserler sergilenmektedir.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars il merkezine yaklaşık 50 kilometrelik bir mesafede yer alır. Son yıllarda yoğun ilgi görmeye başlayan kayak merkezinin sezonu aralık ve nisan ayları arasındadır.

Çamurlu Dağı’nda yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde toplam 844 metre uzunluğunda bir teleski tesis mevcuttur. Teleski 750 kişi kapasitesindedir. Kristal kara sahip olan bölgedeki pistler sarı çam ormanları arasında yer alır. Kayak merkezinde kayak malzemeleri kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Aynı zamanda konaklayabileceğiniz tesisler de mevcut.

Kars Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.