·

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Eskişehir’de Gezilecek Yerler Listesi

Yolunuz Eskişehir’e düşerse Eskişehir’de gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Zengin kültürü, köklü tarihsel mirası, genç nüfusu ve hareketli sosyal hayatı ile Eskişehir ülkemizin mutlaka görülmesi gereken kentlerinden biri.

Eskişehir, ülkemizin en gelişmiş, en modern kentlerinden biri. Tarihi yapıları, yemyeşil parkları, sevimli ve her daim canlı mekanları, şehir içi rahat ulaşımı ile Eskişehir mutlaka gezilmesi gereken bir kent. Siz de Eskişehir’e bir gezi planlıyorsanız, gezilecek yerler listemize bir göz atın…

Porsuk Çayı: Şehrin simgeleri arasında ilk sırada gelen, Eskişehir denince akla ilk gelen görüntülerde mutlaka var olan Porsuk Çayı, şehirde gezmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Porsuk Çayı’nı dilerseniz teknelerle gezebilir, nehrin etrafındaki köprüleri, parkları ve mekanları da keyifli bir yürüyüşle keşfedebilirsiniz.

Odunpazarı: Odunpazarı, Eskişehir’in turistik bölgelerinden biri. Osmanlı döneminden kalma tarihi evleri ile ünlü Odunpazarı’nda pek çok tarihi yapı bulunuyor. Koruma altında olan Bu ilçeyi mutlaka gezmenizi öneriyoruz.

Müzeler: Eskişehir, dünyaca ünlü müzeleri ile ünlü bir şehir. Siz de Eskişehir geziniz sırasında kentteki müzeleri görmelisiniz. Lületaşı Müzesi, Eğitim Karikatürleri Müzesi, Zaimağa Konağı, Yunus Emre Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi,Eskişehir Havacılık Müzesi Eskişehir müzeleri arasında görmenizi önerdiğimiz duraklardan.

Camiler: Eskişehir’deki camiler, şehir gezmeye gelenlerin mutlaka uğradıkları tarihi mekanlar arasında yer alıyor. Eskişehir Ulu Camii,Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Alemşah Kümbeti bu durakları arasında en bilinenlerden.

Parklar: Parkları ve bahçeleri ile ünlü bir şehir olan Eskişehir’de nereye baksanız yeşili göreceksiniz. Şehrin belli başlı parkları mutlaka görülmeye değer. Bunlar Şelale Park, Kent Park ve Bilim Sanat ve Kültür Parkı.

Örenyerleri: Eskişehir’in antik kentleri ve örenyerleri tarihe meraklı gezginler için keyifli duraklardan bazılarını oluşturuyor. Pessinus Antik Kenti, Küllüoba Höyüğü, Doğanlı Kale, Gerdekkaya Mezarı, Areyastis Anıtı, Asar Kalesi, Solonun Mezarı, Alpu Kocakızlar Tümülüsü, Midas Anıtı’nı Eskişehir gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Kaplıcalar: Şifalı sularda sağlık bulmak ve bir kaplıca gezisi yapmak isterseniz Eskişehir kaplıcalarını gezebilirsiniz. Kızılinler Kaplıcasıve Sakarılıca Kaplıcaları Eskişehir termal merkezler arasında en popüler olanlardan.

Eskişehir Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Porsuk Çayı – Adalar

Porsuk Çayı
Porsuk Çayı

Eskişehir’in ünlü Porsuk Çayı ve bölgenin önemli yerleşim birimi Adalar Eskişehir gezilecek yerler listemizde ilk sırada yer alıyor. 

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi Eskişehir‘in en güzel ve hareketli bölgelerinin başında yer alıyor.

Porsuk Çayı 450 kilometreye yakın bir uzunlukla Sakarya Nehri’nin en uzun koludur. Bayatçık Deresi ve Kızıltaş Suyu gibi iki güçlü akarsudan beslenen bu çay uzun yıllar bakımsız bir görüntü çizmiş, ancak son yıllarda hızla turistik bir değer haline getirilmiştir. İki barajı besleyen bu çay aynı zamanda bölgenin ekonomik faktörleri arasında da güçlü bir konuma sahiptir.

Porsuk Çayı‘nın kent merkezine rastlayan bölgesine Adalar denilir. Adalar bölgesi çayın ıslahıyla birlikte bölgenin en önemli merkezleri arasına girmiştir. Şair Fuzuli Caddesi, Doktorlar Caddesi, Atatürk Caddesi, Çarşı gibi önemli merkezleri kapsayan Adalar bölgesi idari olarak da bir kaç mahalleyi kapsar. Hatta Adalar Eskişehir’in Odunpazarı ve Tepebaşı gibi iki merkez ilçesinden de bazı kısımları kapsamaktadır.

Kent merkezini ortadan bölen bu güzel akarsu yanında çeşitli eğlence mekanları, cafeler, restoranlar ve alışveriş merkezleri bulabilirsiniz.

Porsuk Çayı’nda Gondol ve Bot Seferleri

Porsuk Çayı gezisinde asla ihmal etmemeniz gereken bir şey varsa o da gondol gezisi yapmaktır. Porsuk Çayı‘nda bir gondol sefası yapmışsanız Eskişehir’in en önemli bölgelerini su içinden seyretme fırsatı bulursunuz. Tarihi Tepebaşı Belediyesi binası altından bineceğiniz gondollar üç dört kişi kapasitelidir. Gondolu kullanan kişiler Venedik kıyafetleri giymektedir.

Gondol seferleri yaklaşık 20 dakikalık bir seferde Eskişehir’in güzelliklerini bir başka perspektiften göstermektedir. Gondollarda evlilik teklifleri de yapılabilmekte, Adalar bölgesindeki köprülere asılan pankartlarla hoş sürprizler hazırlanabilmektedir.

Porsuk Çayı üzerinde Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile bot seferleri düzenlenmektedir. İstanbul’daki motorların biraz daha küçükleriyle yapılan seferler şehrin Venedik tarzını güçlendiren bir özelliğidir. Gondol seferleri gibi eski Tepebaşı Belediyesi binası altından başlayan bu seferler Adalar boyunca iyi bir gözlem ve keyif şansı sağlar. Gondoldan ucuz olmasıyla ekonomik gezi isteyenlerin tercih edebileceği bir araçtır.

Porsuk Çayı üzerinde yapacağınız bir gondol seferi için 15 TL ödemeniz gerekmektedir. 15 TL ile kiralayacağınız bir gondola dört kişiye kadar binebilirsiniz. Gondol seferleri Köprübaşı ve Tülomsaş arasındadır. Bot seferleri Köprübaşı- Tülomsaş, Kentpark- Köprübaşı arasında yapılmaktadır. Köprübaşı ve Tülomsaş arasındaki seferler 1.50 TL, Kentpark ve Köprübaşı arasındaki seferler 3 TL’dir.

Porsuk Çayı’na Ulaşım

Porsuk Çayı’nın hemen hemen her noktası görülmeye değer bir güzelliktedir. Ancak turistlerin genellikle tercih ettiği noktalar merkezi yerlerdir. Buralara ulaşmak için tramvayla “İsmet İnönü” ve “Çarşı” duraklarına ulaşılabilir.

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri
Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri Eskişehir‘in dünya kültür mirasına eklediği en önemli eserler arasında yer almaktadır. Tarihten bu yana Evliya Çelebi’nin de içinde bulunduğu pek çok gezgin tarafından övgüyle bahsedilen bu mekanlar Eskişehir açısından önemli turizm merkezlerinden biridir.

Odunpazarı Evleri Eskişehir’in iki merkez ilçesinden Odunpazarı Belediyesi sınırları içindedir. Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan bu evler tarihsel ve kültürel önemi göz önüne alınarak belediye tarafından restore edilmiştir.  Çok kısa bir sürede de dünya çapında üne kavuşan bu yapılar Eskişehir’e yolu düşen her gezgin tarafından mutlaka görülmelidir.

Odunpazarı Evleri tarihi Atatürk Lisesi civarında kalan bölgededir. Burada çeşitli müzeler, kültürel ve ticari değer taşıyan mağazalar, bir kaç sahaf, dernekler ve kültür merkezleri bulunmaktadır. Bölgedeki en önemli eserler arasında tarihi Kurşunlu Külliyesi ve Atatürk Lisesi sayılabilir. Eski tarihlerde Hamamyolu Yediler Parkı civarında şehrin ticari hayatı şekillenirken bu bölgede de yerleşim yerleri oluşturulmuştur. Halen Hamamyolu bölgesi önemli alışveriş merkezleri arasındadır. Odunpazarı Evleri içinde yer alan bazı evler de halen konut olarak kullanılmaktadır.

Odunpazarı Evleri’nin tarihi Eskişehir tarihiyle özdeştir. Daha çok Türkmen izleri taşıyan bu evlerde Osmanlı ve Türkmen yerleşim biçimleri yansıtılmıştır. Muhafaza ve restore edilmiş bu evler genellikle iki katlıdır. Bölgeyi gezerken aniden karşınıza çıkan şirin, tek katlı bahçeli evleri saymazsanız evlerin geneli bir taşra ihtişamıyla inşa edilmiştir. Bu evler iki katlıdır. Alt katlarında hol, mutfak depo gibi bölümler bulunmakta, aynı zamanda genellikle arka bahçeye çıkan kapılar da buradaki hol bitiminde yer almaktadır. Üst katlarında ise odalar bulunmaktadır. Bu gün evlerin mimari yapısının zarar gördüğü bilinse de halen eski biçimini muhafaza etmiş yapılar da bulunmaktadır.

Odunpazarı Evleri Ziyaret

Odunpazarı Evleri ‘nin bulunduğu bölgeyi ziyaret etmek aslında bölgedeki yapıları dışarıdan izlemektir. Burada bulunan çeşitli butik dükkanları, evlerin tam ortasındaki meydanda kurulan el sanatları pazarını saymazsanız yapacağınız şey sadece hayranlıkla evler arasında dolaşmaktır. Arada sokaklara belediye tarafından yerleştirilen banklarda dinlenebilir, mahalledeki yaşlı ve şirin teyzelerle bir kaç kelam edebilirsiniz. Gezginlere alışkın olan mahalleli sevimli ve misafirperver yapılarıyla içinizi ısıtacaktır. Ziyaretiniz sırasında bölgede bulunan Lületaşı Müzesi, Cam Sanatları Müzesi, Kurşunlu Külliyesi gibi sayamadığımız pek çok kültürel ve turistik mekanları da gezebilirsiniz. Evleri ziyaret etmek için her hangi bir zaman kısıtınız olmamakla birlikte gündüz saatlerinde yapacağınız bir gezi daha verimli olacaktır.

Odunpazarı Evleri Ulaşım

Odunpazarı Evleri’ne ulaşım şehrin her yanından kolay ve hızlıdır. Otogar ve SSK arasında çalışan tramvayın “Atatürk Lisesi” durağında inerek burayı gezebilirsiniz. Aynı zamanda bölgede otobüslerin çoğunun kullandığı bir aktarma merkezi ve durak da bulunmaktadır. Şehrin bu yanı Eskişehir ulaşımının merkezi sayılabilir. Bu yüzden Atatürk Lisesi civarına gidebileceğiniz pek çok araç bulabilirsiniz.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 -1525 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Günümüzde müze vb gibi bir çok amaç için kullanılıyor.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Kurşunlu Camii ve Külliyesi Eskişehir Odunpazarı ilçesi sınırları içinde bulunur. Odunpazarı Evleri içinde inşa edilen bu yapının tarihi 1517 yılına dayanmaktadır. Mimar Sinan’dan hemen önceki mimar başı Acem Ali imzasıyla Gazi Melek lakaplıMustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı sekiz yıllık bir inşa sürecinden sonra 1525 tarihinde kullanıma açılmıştır.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni ziyaret etmek isterseniz Odunpazarı Evleri içinden geçerek hoş bir tarih yolculuğuna çıkmalısınız. Osmanlı döneminde yaşadığınız izlenimine kapılmanız külliyenin bulunduğu alana geldiğinde daha da güçlenecektir. İhtişamlı kubbeleri ve sessiz bahçesiyle kubbesi iyi bir gezi deneyimi sunacaktır.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi yedi farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler İmaret, Aşevi, Kervansaray,Şadırvan, Cami, Sıbyan Mektebi, Medrese (Mevlevihane) ve Tabhane bölümleri olarak sayılabilir. Tarihte bu bölümlerin her biri amacı doğrultusunda kullanılmaktayken özellikle Mevlevihane ve Tabhane bölümleri bu gün turistik amaçlı kullanılmaktadır. Tabhane içinde günümüzde El Sanatları Müzesi oluşturulmuş, buradaki atölyeler ziyarete açılmıştır. El Sanatları Atölyeleri içinde pek çok sanatçı tezhip, süsleme, cam sanatlarıyla uğraşmakta, eserler burada satışa sunulmaktadır.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nin cami bölümü ibadete açık durumdadır. 1960’lı yıllarda  külliye içine inşa edilen şadırvan bölümü yapının diğer eserleriyle uyumlu bir şekildedir. Külliye içindeki eserler arasında yer alan kervansarayın Mimar Sinan’ın eseri olduğu belirtilmektedir. Caminin de Mimar Sinan’a ait olduğu sanılmaktadır. Ancak konuyla ilgili yazılı kaynak bulunmamaktadır.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi ziyareti sırasında gezilecek yerler Sıcak Cam Üfleme Merkezi, Cam Sanatları Atölyesi, Nikah Salonları olarak kullanılan bölümler Lületaşı Müzesi olarak sayılabilir. Bunlar içinde Lületaşı Müzesi Eskişehir’e özgü bu kıymetli taşla yapılan çeşitli eserlere yer vermektedir. Sıcak Cam Üfleme Atölyesinde yapılan eserler her yıl düzenlenen bir festivalle dünyaya tanıtılmaktadır. Bu festival ilk kez 2012 yılında düzenlenmiştir. Her yıl Mayıs ayı içinde bu festival düzenlenmektedir.

Cam Sanatları Atölyesi içinde de 20 ve 100 TL arasında değişen fiyatlarda hediyelik cam ürünleri bulmak mümkündür. Bu eserler ince bir işçilikle hazırlanmış yüzlerce çeşitte sunulmaktadır. Bunlar içinde camdan imal edilmiş eklem bacaklı böcekler ayrıca dikkat çekmektedir.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi Ulaşım

Külliye Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan Odunpazarı’nda yer alır.. Tramvayla “Atatürk Lisesi” durağında indiğinizde burası yürüme mesafesindedir. Atatürk Lisesi durağından geçen tramvaylar otogar ve SSK arasında çalışmaktadır. Otobüslerin çoğu da Atatürk Lisesi ve duraklarını kullanmaktadır. Külliyeye ulaşım için Odunpazarı Evleri arasından geçmek gerekir. Bölge Eskişehir ulaşımında önemli bir aktarma merkezidir. Bu yüzden buraya ulaşım gayet kolaydır.

Sazova Parkı

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki en ünlü parklardan biridir. Parktaki Masal Şatosu ve Korsan Gemisi büyük ilgi görüyor.

Sazova Parkı
Sazova Parkı

Sazova Parkı olarak bilinen Eskişehir en büyük parkının resmi adı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı‘dır. Adından da anlaşılacağı üzere burası klasik anlamda inşa edilmiş bir park değildir. Türkiye’nin en özgün parkları arasında sayılan parkta yapım çalışmaları halen devam etmektedir.

Sazova Parkı 400 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Bu yanıyla Türkiye’nin bir çok parkından daha büyük olma özelliğine sahiptir. İçerisinde restoran ve kahve evleri, Masal Köşkü, Uzay Evi, Sualtı DünyasıAmfi Tiyatro, Bilim Deney Merkezi, Korsan Gemisi, gezi ve oyun alanları barındıran bu park en az yarım gününüzü ayırarak gezmeniz gereken bir yerdir. Dilerseniz Sazova Parkı içinde yer alan ücretsiz gezi treni ile de parkı gezebilirsiniz.

Sazova Parkı Bölümleri

Sazova Parkı’nda bir çok bölüm bulmak mümkün. Bunlardan en ünlüleri Masal Köşkü, Korsan Gemisi, Bilim Merkezi & Uzay Evi ve Eti Sulatı Dünyası’ dır.

Masal Şatosu

Sazova Parkı içinde yer alan en dikkat çekici yapı şüphesiz Masal Şatosu. Türkiye’deki bir çok ünlü yapıdan mimari izler taşıyan şato son yıllarda Eskişehir ile ilgili yapılan paylaşımlarda sürekli yer alıyor. İlk olarak yalnızca dış bölümü tamamlanan şatonun iç bölümü de Mart 2014 tarihi itibariyle ziyarete açılmış durumda. Masal Şatosu genel olarak çocuklar tarafından büyük  ilgi görse de çocuk ruhlu büyükler de şatoya büyük ilgi gösteriyor.

Masal Şatosu genel gezi alanları ve tur bölümlerinden meydana geliyor. Genel ziyaret alanlarını (koridorlar, 1 Varmış 1 Yokmuş, Hediyelikçi, üst kattaki Sihirli Elma Kafe ve Seyir Teras) ücretsiz olarak gezilebiliyor. Şato içinde rehber eşliğinde düzenlenen turlara katılmak içinse şato girişinde bulunan gişeden bilet almanız gerekiyor.

Şato içinde hem ufak ziyaretçiler için hem de büyük ziyaretçiler için farklı turlar düzenleniyor. Tur süreleri ise yaklaşık 30-35 dk sürüyor. Masal Şatosu Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir. Şato hakkında tüm detaylar ve fotoğraflar Masal Şatosu sayfasında.

Korsan Gemisi

Sazova Parkı içinde bir başka dahiyane tasarım ise kuşkusuz bire bir ölçülerde inşa edilen korsan gemisidir. Eski dünyanın deniz savaşçılarının yegane aracı olan, okyanus ve denizlerde özgürlüğün tadını çıkaran korsanları anlatan bu yapı içinizdeki özgürlük duygusunun yelkenlerini dolduracaktır. Korsan Gemisi birebir gemi ölçülerinde olup Atlas Okyanusunu aşan gemilerden May Flower‘ın benzeri tasarıma sahip. Gemiyi gezmek isterseniz yetişkinler 1 TL, çocuklar ise 50 Kuruş karşılığı alınan biletler ile gemiyi gezebiliyor. Gemide bulunan kaptan köşkü, zindan, mürettebat hamakları ve kiler özellikle büyük ilgi görüyor.

Sabancı Uzay Evi ve Bilim, Deney Merkezi

Sazova Parkı içindeki Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi çocuklar başta olmak üzere toplumun her kesimini yaşadığı evreni tanımaya sürüklemektedir. Burada geçirilen zaman ilginç bilgilerle donanmanızı sağlayacaktır. Bilim merkezi içinde yer alan çeşitli aktiviteler ziyaretçileri parkın bağımlısı haline getirmektedir. Uzay Evi de her birimizin çocukluk hayallerinde büyük yer kaplayan astronotluk hissini kamçılamaktadır.

Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Hafta sonu ziyaretlerinde de önceden bilet alınması gerekmektedir. Hafta sonları aşırı talep yüzünden biletlerin tükenmesi olasıdır.

Bilim Deney Merkezi Ziyaret saatleri pazartesi günleri haricinde hafta içi 11.00 ve 16.00 saatleri arasında saatlik seanslar şeklinde düzenlenmektedir. Hafta sonları ise 11.00 ve 17.00 saatleri arasında burası ziyaret edilebilir.

Uzay Evi‘ni ziyaret saatleri pazartesi günleri haricinde hafta içi 11.00 ve 15.00 saatlerinde, hafta sonları ise 11.00, 14:00 ve 16.00 saatleri arasında burası ziyaret edilebilir. Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi içinde 10.30 ve 12.00 saatleri arasında yaz dönemlerinde atölye çalışmaları yapılmaktadır. Önceden kayıt olarak yapılan bu çalışmalarda her bir atölye kaydı için 10 TL ödenmesi gerekmektedir.

Eti Sualtı Dünyası

Büyükşehir Belediyesi ve ETİ firmasının desteği ile açılan yer Sazova Parkı’nın en genç üyesi. Sualtı Dünyası içinde 84 farklı türden toplam 2150 adet balık sergilenmektedir.  Kuzey Ege, Kızıldeniz, Atlas Okyanusu, Amazon Nehri ve Güney Amerika gölleri gibi dünyanın farklı noktalarından getirilen birçok türden balığı Sualtı Dünyası’nda görebilirsiniz. Üstelik Eti Sulaltı Dünyası‘nın en güzel yanı giriş ücretinin çok düşük düzeyde tutulması. Eti Sualtı Dünyası ile ilgili detaylı bilgiler için tıklayın.

Sazova Parkı Ulaşım

Sazova Parkı, Eskişehir Kütahya yolu üzerinde bulunmaktadır. Buraya özel araçla gitmeniz tavsiye edilmektedir. Park içinde bulunan otoparkın 1 TL olması bu ulaşım biçimini daha da cazibeli yapmaktadır. Ancak isteyenler için parka rahat ve hızlı toplu ulaşım da mümkündür. Sazova Park’a otobüs ile Odunpazarı’ndan her 15 dakikada bir kalkan 11 numaralı otobüs, 20 geçe ve 20 kalalarda kalkan 17 numaralı otobüs ve çeyrek kalalarda kalkan 31 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz. Telefon numaraları: Masal Şatosu: (0222) 300 00 15 Eti Su Altı Dünyası: (0222) 300 00 66 Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi: (0222) 444 8 236

Atlıhan Çarşısı

Atlıhan Çarşısı
Atlıhan Çarşısı

Eski zamanlarda han olarak kullanılan yapı günümüzde El Sanatlar Çarşısı olarak hizmet veriyor. Çarşı içinde yöresel eşya satan dükkan bir çok dükkan yer alıyor.

Atlıhan Çarşısı Eskişehir ‘in en eski yerleşim yeri olan Odunpazarı ilçesinde bulunmaktadır. Burası Eskişehir’in ilk yerleşim yeridir. Odunpazarı Evleri olarak bilinen ve dünya kültür mirası arasında sayılan evler bu ilçede bulunmaktadır.

Atlıhan Çarşısı tarihi Odunpazarı Evleri’nden  Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ne giden yolun sonunda yer almaktadır. Külliyenin hemen bitişiğinde devasa bir han içinde sıralanmış pek çok butik dükkan bir birinden ilginç ürünler sunmaktadır. El sanatları alanında yapılıp satılan bu eserler Eskişehir turizmi açısından paha biçilmez değerdedir. Her yıl yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan çarşı uluslar arası düzeyde haklı bir üne kavuşmuştur.

Atlıhan Çarşısı eski bir köşkü andırır. Dış kapıdan girildiğinde bir iç avluya çıkılır. Avlunun yanlarında sıra sıra dizilmiş dükkanlar bulunmaktadır. Hepsi iki katlı olan bu dükkanlar aslında tek bir yapının parçaları halindedir. Çoğunun üst katında atölyeler bulunmaktadır. Ancak kimi dükkanların üst katları da satış amaçlı kullanılmaktadır. Avlunun ortasındaki havuz ve fıskiyeler Osmanlı  mimarisinin ayrılmaz parçaları arasında sayılmaktadır.

Atlıhan Çarşısı Ulaşım

Atlıhan Çarşısı Kurşunlu Camii ve Külliyesi ile Odunpazarı Evleri gibi Eskişehir’in tarihi merkezlerine yakın bir noktadadır. Ayrıca bulunduğu yerde pek çok kültürel eser de yer almaktadır. Bu yüzden çarşıya ulaşım gayet kolaydır. “Atatürk Lisesi” tramvay durağında inilerek çarşıya ulaşılabilir. Ayrıca bölgeye çok sayıda otobüs de bulunmaktadır.

Eskişehir Kentpark

Eskişehir Kentpark
Eskişehir Kentpark

Eskişehir’de yer alan bir diğer büyük park. Park içinde yapay plaj ve yüzme havuzları bulunuyor. Bunlar dışında parkta kafe ve restoranlar da yer alıyor.

Kentpark, Eskişehir ‘de ye alan en güzel parklardan biridir. Park için yer alan Türkiye’nin ilk yapay plajı Kentpark’ın ülke genelinde bilinmesini sağlamıştır. Plaj haricinde parkta bir çok oyun gurubu, yürüyüş parkurları, restoran ve cafeler yer almaktadır. 

Kentpark içinde inşa edilen plaj alanında tek olma özelliğine sahiptir. Plajın suyunun durgun olması ve havuz kriterleri sağlamaması Sağlık Bakanlığı tarafından kriterlere uymama gerekçesiyle kapatılmasına yol açmıştır. Ancak kapatıldıktan bir yıl sonra havuz kenarındaki kumlar kalmış, havuz içine mermer döşenmiştir. Bu şekilde yeniden kullanıma açılan plaj orjinalliğini yitirmiş ve denize uzak kalan Eskişehir halkının ilgisini çekmiştir. Bu gün plaja daha çok 15- 25 yaş arası erkek ziyaretçiler ilgi göstermektedir. Yapay plaj yanında yer alan yüzme havuzu da büyük ilgi görmektedir.

Kentpark Otogar ve Gökmeydan Mahallesi arasında yer almaktadır. Yüz ölçümü bakımından bir hayli geniş olan park içinde bir de gölet bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında buradaki süs balıkları ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Kış aylarında parkın ziyaretçi sayısı bir hayli düşmektedir. Ancak özellikle kar yağdığında ve gölet donduğunda burası bir başka güzel olmaktadır. Kentpark içinde kahvaltı keyfi bir başkadır. Burada bulunan göletin kıyısında kurulan ve Türkiye çapında bir firmanın bünyesindeki bistroda kişi başı 20 TL olan ve en az dört kişiye hazırlanan serpme kahvaltıda sadece kuş sütü bulamazsınız. Üstelik bu fiyata çay da sınırsızdır. İsterseniz tek başınıza gittiğinizde bu mekanın kahvaltı tabağı seçeneğinden de yararlanabilirsiniz. Ayrıca diğer öğünleri de burada yemek mümkündür. Yemek haricinde çayınızı veya kahvenizi yudumlayarak eşsiz manzarayı seyredebilirsiniz.

Kentpark Ulaşım

Kentpark Eskişehir Otogarı’nın hemen arkasında yer alır. Buraya ulaşım için tramvay, turistik bot, ve otobüs kullanılabilir. Otobüs uzun yollardan gitse de bazı yerlerden tek ulaşım aracı olabilmektedir. Özellikle Gültepe, Sıhhıye Kavşağı gibi noktalardan otobüs tercih edilebilir. Kent merkezinden ise tramvay tercih edilmelidir. Parkta gezinti tamamen ücretsizdir.

Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi

Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi
Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer popüler yer. Müzede sporculardan, politikacılara bir çok ünlünün balmumu heykeli sergileniyor.

Tam adı Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi olanEskişehir Balmumu Heykel Müzesi, ilk ziyaretçilerini 19 Mayıs 2013 tarihinde ağırlamıştır. Dünyanın pek çok ülkesinde yer alan, ilk olarak 1835 yılında İngiltere’de açılan Madame Tussauds Müzesi’nin Türkiye’deki ilk ve tek örneği Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi’dir.

Oldukça canlı ve gerçeğe yakın bir izlenim uyandıran balmumundan yapılma heykeller; müzede balmumu heykeli bulunan tarihi ve popüler kişileri görmeye gelen ziyaretçilere oldukça etkileyici bir deneyim yaşatmaktadır. Müzede; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından müzeye bağışlanan, tarihi kişiler ve yerli, yabancı ünlülerden oluşan 160 balmumu heykeli bulunmaktadır.

Eskişehir’in Odunpazarı semtindeki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin yanında yer alan Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi; farklı çalışmaların yer aldığı 5 bölümden oluşmaktadır.

Salon A denilen birinci bölümde; Atatürk ve silah arkadaşları, Atatürk’ün ailesi, Osmanlı padişahları, cumhurbaşkanları gibi karakterler ve Osmanlı, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet gibi simgelere ait figürler yer almaktadır.

Salon B’de; Orhan Gencebay, Kemal Sunal, İbrahim Tatlıses, Barış Manço, Adile Naşit gibi daha birçok sanat, basın-yayın, spor dünyasından ünlünün ve dünya liderleriyle bilim adamlarının yer aldığı balmumu heykeller mevcuttur.

Salon C’de ise; Alparslan, Seyit Battal Gazi, Nasreddin Hoca, Yunus Emre gibi tarihi karakterlerin balmumu heykellerini görebiliyorsunuz. Fotoğraf çekmenin yasak olduğu, sadece müzedeki görevli fotoğrafçıların fotoğrafınızı çekebildiği Salon D’de; Turgut Özal, Adnan Menderes, Alparslan Türkeş gibi eski siyaset adamlarının yanı sıra günümüzün birçok ünlü politikacısı da yer almaktadır.

Müzesinin son bölümünü oluşturan Salon E ise; Eğitim, Anılar ve Ödüller bölümü olarak adlandırılmaktadır. Bu bölümde Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e ait çeşitli ödüller ve kendisinin 2 adet balmumu heykeli ve müzeye ait hediyelik eşyaların satıldığı küçük bir dükkan yer almaktadır.

Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi Ulaşım

Şehrin merkezi noktasında yer alan müzeye ulaşım; birçok alandan yürüyerek de sağlanabilmekte olup müzeye 12 numaralı Fevzi Çakmak Mah-Odunpazarı belediye otobüsü gibi birçok belediye otobüsü ile ulaşmak mümkündür.

Eskişehir Eti Sualtı Dünyası

Eskişehir Eti Sualtı Dünyası
Eskişehir Eti Sualtı Dünyası

Sazova Parkı içerisinde yeni hizmete giren yerde dünyanın farklı noktalarından getirilen deniz canlıları sergilenmektedir.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve ETİ firmasının desteği ile hayata geçirilen ve yapımı yaklaşık 2,5 yıl süren Eskişehir Eti Sualtı Dünyası; 21 Ocak 2014 tarihinde açılan şehrin yeni gezi merkezlerinden biridir. 3200 metrekarelik bir alana kurulan bu kompleksin 2350 metrekarelik kısmı dev bir akvaryumdan oluşmaktadır.

Tropikal akvaryum, Teraryum, Dokunma akvaryumu, Mersin akvaryumu, Amazon nehri gibi bölümleri bulunan Eskişehir Eti Sualtı Dünyası’nda; 84 farklı türden toplam 2150 adet balık yaşamaktadır. Akvaryumları gezen ziyaretçiler burada; Kuzey Ege, Kızıldeniz, Atlas Okyanusu, Amazon Nehri ve Güney Amerika gölleri gibi dünyanın farklı noktalarından getirilen birçok türden balığı görme fırsatı yakalıyorlar.

Eskişehir Eti Sualtı Dünyası’nın 850 metrekarelik alanı ise gelen ziyaretçilerin keyifli bir zaman geçirebilmeleri amacıyla kafeterya alanları ve hediyelik eşya satışlarının yapıldığı mekanlardan oluşuyor. Akvaryum gezileriniz esnasında sualtı dünyasında yer alan bu kafeteryalarda dinlenip, çeşitli hediyelik eşyaların satıldığı yerlerden birer gezi hatırası almanız mümkündür.

Eskişehir Eti Sualtı Dünyası’nda günlük ziyaretlerin dışında birçok etkinlik planlaması da yapılmaktadır. Sualtı canlılarının davranışlarını inceleyebilmek adına çocukların gece bu merkezde, uyku tulumlarıyla konaklamasına izin verilerek eğitici bir seminer ve okul gruplarına sualtı belgeselleri izlettirilmesi gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Eskişehir Eti Sualtı Dünyası Ulaşım

Sazova Parkı’nın içinde yer alan Eskişehir Eti Sualtı Dünyası’na ulaşım; 11 numaralı Karacaşehir Köyü-Odunpazarı, 17 numaralı Sazova Mahallesi-Odunpazarı ve 31 numaralı Karabayır-Odunpazarı belediye otobüsleriyle sağlanmaktadır. Kendi aracınızla ulaşmak isterseniz bu alan; Kütahya yolu üzerinde yer almakta olup parkın otopark ücretleri son derece uygundur.

Doktorlar Caddesi

Doktorlar Caddesi
Doktorlar Caddesi

Asıl adı İsmet İnönü Caddesi olup şehrin en önemli caddelerinden biridir. Caddede bir çok cafe ve mağaza bulunuyor.

Doktorlar Caddesi ya da resmi adıyla İsmet İnönü CaddesiEskişehir‘in en merkezi yerleri arasında yer almaktadır. Üzerinde bir çok mağazanın yer aldığı ve araç trafiğinin olmadığı bu cadde İstiklal Caddesi ‘ni andırmaktadır.

Doktorlar Caddesi İsmet İnönü-1 Caddesi olarak da anılır. Resmi ve idari yapıda asıl ismi bu şekilde geçmektedir. Ancak eskiden beri cadde üzerinde çok sayıda doktor muayenehanesi ve ofisinin bulunması bölgeye bu adın verilmesine neden olmuştur. Bu gün doktorlardan ziyade dünya markası pek çok firmanın cadde üzerinde şubesi bulunmaktadır.

Doktorlar Caddesi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesisonundaki Kanatlı Alışveriş Merkezi ve Subay Orduevi arasındaki caddenin adıdır. Caddenin bitimi Şair Fuzuli Caddesi ve Köprübaşı bölgesine ulaşır. ParalelindePorsuk Çayı ve civarındaki cafeler bulunmaktadır. Diğer yanda uzanan sokak ise Barlar Sokağı olarak bilinir.

Doktorlar Caddesi paralelindeki Barlar Sokağı caddenin ünlenmesine katkı sağlamıştır. Sokak sayesinde cadde günün her saatinde insan bulunur hale gelmiştir. Akşam saatlerinde cadde tıklım tıklım olur. İş çıkışı ve eğlence saatlerinin kesişimi olan bu saatlerde bölgede bulunan pek çok alışveriş merkezi de fazlasıyla kar elde eder.

Doktorlar Caddesi üzerinde genellikle büyük mağazalar bulunmaktadır. Bir liste yapılacak olursa en başta giyim mağazaları gelir. Daha sonra da teknoloji ve GSM şubeleri, banka şubeleri, ilginç ürünlerin satıldığı butik dükkanlar ve bir kaç restaurant cadde üzerinde bulunmaktadır. Diğer yandan caddenin en ilgi çekici özelliği de hemen hemen her sokak başına belediye tarafından yerleştirilen ilginç heykellerdir. Örneğin iki orta yaşın üstü kadının konuşmasını konu edinen bir heykel çalışmasının görseli başta sosyal medya olmak üzere pek çok alanda yaygınlaşmıştır.  Ayrıca cadde ve sokak kesişim noktalarında bir kaplumbağa heykeli, kovboy iskeleti, salyangoz heykeli gibi eserler de bulunmaktadır.

Doktorlar Caddesi’ne Ulaşım

Doktorlar Caddesi trafiğe kapalıdır. Buraya tramvayla “İsmet İnönü” durağında inilerek ulaşılır. Duraktan indiğinizde caddenin başlangıç kısmındasınız demektir. Ayrıca Cengiz Topel Caddesi’nden geçen otobüslerden inilerek caddeye yürünebilir. Diğer yandan Çarşı tarafından da orduevi kullanılarak caddeye ulaşım sağlanabilir.

Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi
Haller Gençlik Merkezi

Eskiden Yaş ve Meyve Sebze Hali olarak kullanılan mekan bugünlerde sıcak bir şeyler içip dinlenebileceğiniz güzel bir turistik gezi noktası.

Haller Gençlik Merkezi Eskişehir Eskibağlar Mahallesi içinde Cengiz Topel ve Üniversite Caddesi arasında kalan tren geçidinin Üniversite Caddesi tarafında kalan eşsiz bir mekandır. Eskiden sebze ve meyve hali olarak kullanılan yapının belediye tarafından restore edilmesiyle bina bir gençlik merkezine dönüştürülmüştür.

Haller Gençlik Merkezi iki katlı, üst katında tiyatro ve bilardo salonuyla cafelerin bulunduğu alt katında da kahve evleri ve şarap mekanlarının bulunduğu bir yer olarak tarif edilebilir. Ancak burayı gezdiğinizde havasında daha farklı bir şeyler bulacaksınız. Öncelikle burası Eskişehir’in kendine has kültürü içinde Batı ve doğu kültürlerinin sentezlendiği bir mekandır. Anadolu’nun sıcak şarap ve köy şarabı kültürü burada yaşatılırken diğer yandan Batı kültürü içindeki kahve çeşitleri de burada yer almaktadır.

Haller Gençlik Merkezi içinde Şehir Tiyatroları bünyesindeki bir salon bulunmaktadır. Üst kata çıkan merdivenlerin hemen bitiminde gişesi ve salon girişi bulunan bu yerde bilet bulmak bir hayli zordur. Eskişehir ve Türkiye şartlarına göre çok ucuz olan tiyatro biletleri neredeyse piyasaya çıkar çıkmaz tükenmektedir. Bu yüzden buradaki oyunları izlemek isteyenler oyunları sıkı takip etmeli, biletlerin piyasaya çıkışı hakkında önceden bilgi sahibi olmalıdır.

Haller Gençlik Merkezi girişinde ortada boylu boyunca masa ve sandalyeler bulunur. Bunların böldüğü iki yanda iki küçük yol uzanır. Masa ve sandalyelerin olduğu self servis masalarının bir yanında cafeler diğer yanında butik dükkanlar yer alır. Cafeler zengin menü ve uygun fiyat seçeneğiyle çalışmaktadır. Bunlar içinde kedi meraklısı küçük esnaf cafesi bularak huzurlu ve sıcak bir ortamda bir kaç saat geçirmeniz olasıdır. Diğer yanda bulunan dükkanlarda ise akla gelecek pek çok hediyelik eşya yer alır.

Haller Gençlik Merkezi‘nin en güzel zamanları belediye tarafından düzenlenen canlı müzik saatleridir. Kimi zaman İspanyolca müzikleri kimi zamanda Anadolu ezgileri çalınan canlı müzikler ziyaretçilere eşsiz saatler sunmaktadır. Özellikle Ramazan akşamlarında canlı müzik eşliğindeki sohbetler ve kahve keyfi için burası tercih edilebilir.

Haller Gençlik Merkezi’ne Ulaşım

Haller Gençlik Merkezi Eskişehir’in merkezi yerleri arasındadır. Buraya tramvay aracılığıyla ulaşmak için “İsmet İnönü” veya “Bağlar” duraklarından yürünebilir. Ayrıca kimi otobüsler de yapı önünden geçmektedir. Her şekilde şehir merkezinden buraya ulaşım yürüme mesafesi içindedir. Eskişehir şartlarında pek çok noktaya olduğu gibi buraya da hemen her noktadan yürüyerek ulaşım mümkündür.

Devrim Otomobili

Devrim Otomobili
Devrim Otomobili

1961 yılında öz kaynaklar ile üretilen 4 otomobilden geriye kalan sonuncusudur. Otomobil, Tülomsaş Müzesi içinde sergileniyor.

Devrim Otomobili Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobil deneyimidir. 1961 yılı Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel‘in kullanımına sunulan bu araç dört buçuk ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Türkiye teknoloji tarihi açısından büyük bir devrime işaret eden bu araba ne yazık ki seri üretime geçememiştir.

Devrim Otomobili’nin tarihi 1960 darbesi sonrasına dayanır. Dönemin Milli Birlik Komitesi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel 1961 yılı Cumhuriyet Bayramı törenlerine yetişmesi şartıyla bir otomobil yapılması emrini verir. Projenin başına da Engin Bozoğlu getirilir. Bozoğlu Devlet Demiryolları Fabrikaları ile Cer Daireleri bünyesinde çalışan mühendis ve teknik ekipten oluşan bir grubu Ankara’da toplar. Burada otomobilin üretilme yeri olarak Eskişehir demiryolu tesisleri kararlaştırılır.

Devrim Otomobili’nin tarihsel serüveni içinde Eskişehir daima önemli bir yer tutmuştur. Sivas ve Ankara’da otomobilin ilk motoru inşa edilmiş, bu motora daha sonra A tipi motor adı verilmiştir. Montaj ve deneme sırasında yaşanan aksaklıklar sebebiyle bu motorun bir türevi üretilmiş, buna da B tipi motor denilmiştir. B tipi motor tamamen Eskişehir fabrikalarında üretilmiş, burada montajlanmıştır.

Devrim Otomobili’nin üretildiği yer olarak Tülomsaş fabrikalarının geçmesi tesadüf değildir. Dönemin en önemli ulaşım teknolojileri fabrikası o dönemde henüz yan sanayi ve yedek parça üretimiyle sınırlı kalsa da Türkiye’nin bu alandaki en önemli tesisini oluşturmaktadır. Bu anlamda döneminde Türkiye sadece bu fabrikaya zorunlu kalmıştır.

Devrim Otomobili’nin üretilmesi bir hayalin sonucudur. Her ne kadar sürdürülebilir bir ekonomi ve sanayi hamlesinin bir sonucu olmasa da askeri gerekler için tasarlansa da bu hayalin bir yansıması olmuştur. O dönemde bu aracın üretilmiş olması ülke ufkunda sıçramaya yol açmıştır. Bu gün de geçmişin ufkunu yansıtması açısından bu otomobilin sergilenmesi önemli bir kültür ve yakın tarih anlatımı hizmetidir.

Devrim Otomobili’nin yapımında insan üstü bir emek harcanmıştır. Fabrikadaki çalışma alanında geceli gündüzlü aylarca çalışan kalifiye ekip projenin sonuca kavuşmasını adeta kişiselleştirmiştir. Bu kişiselleştirme döneminde heyecan yarattığı gibi şu anda da ilham kaynağı olmayı sürdürmektedir. Öyle ki üretimi konu edinen ve dönemin ruhunu anlatan Devrim Arabaları filmi piyasaya sürüldüğü dönemde gişe rekorları kırmıştır. Bu durum yurttaşların bu tarz bir başarıyı ulusal onur olarak görmelerinin bir sonucudur.

Devrim Otomobili’nin sergilendiği fabrika Eskişehir Tren Garı‘ndan Porsuk Meslek Yüksekokulu’na giden yol üzerinde bulunmaktadır. Tıpkı Haydarpaşa gibi Eskişehir Tren Garı da inşa edildiği dönemde devasa bir kompleks üzerinde kurulmuştur. Bu gün bu arabanın sergilendiği alan da geçmişte gar bünyesinde hizmet vermekteydi. Ancak zaman içinde gar arazisi tekil bölgelere bölünmüştür.

Devrim Otomobili Ulaşım ve Ziyaret

Devrim Otomobili’nin sergilendiği fabrikaya ulaşım ve ziyaret gayet kolaydır. Şehir içinden geçen 19 ve 23 numaralı minibüslerle Porsuk Meslek Yüksekokulu istikametine çalışan otobüsler buraya ulaşımı sağlamaktadır. Ayrıca kent merkezindeki her hangi bir noktadan da buraya yürümek mümkündür. Otomobili görmek ücretsiz olup mesai saatleri içinde ziyaret mümkündür.

Lületaşı Müzesi

Türkiye’nin ilk lületaşı müzesi olan mekan Kurşunlu Cami ve Külliyesi içinde yer alıyor. Müze girişi ücretsizdir.

Lületaşı Müzesi
Lületaşı Müzesi

Lületaşı Müzesi dünyanın ilk ve tek lületaşı konseptine sahip müzesidir. 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. Kurşunlu Camii ve Külliyesi içinde yer alan müzede Eskişehir‘in sahip olduğu en önemli değerli taş olan lületaşından imal edilmiş eserler yer alır. Müze Odunpazarı ilçesi içinde, Tarihi Odunpazarı Evleri‘nin bulunduğu alandadır.

Lületaşı Müzesi’nin kuruluş tarihi 1989 yılına dayanır. Eskişehir Valiliği tarafından düzenlenen Lületaşı Festivali’nde sergilenen eserler müze fikri dolayısıyla satın alınmış ve günümüzün en önemli müzeleri arasına bu müze de dahil olmuştur. Burada sergilenen eserler arasında pipo, tespih, magnet gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. Ancak aniden karşınıza çıkan benzersiz güzellikteki sanat eserleri de bulunmaktadır. Örneğin lületaşından imal edilmiş ve tüm ayrıntılar üzerine işlenmiş bir hayvan figürü ziyaretçileri şaşırtabilmektedir.

Lületaşı Müzesi içinde onlarca sanatçının yüzlerce eseri yer almaktadır. Buna rağmen müze çok büyük değildir. Eskişehir gezisi sırasında lületaşından yapılan eserler mutlaka görülmeli, lületaşı eserleri içinde en güzel ve orjinal eserlerin yer aldığı müze de mutlaka gezilmelidir.

Lületaşı Müzesi içinde akla gelecek her türlü nesnenin lületaşı versiyonu bulunabilir. Diğer yandan bu taşla yapılan eserlerin ne kadar çeşitli olabileceğini gördüğünüzde hayran kalma ihtimaliniz çok güçlüdür.

Lületaşı Müzesi’ne Ulaşım

Lületaşı Müzesi Odunpazarı Evleri içinde bulunur. Bulunduğu bölge Eskişehir turizminin en canlı noktaları arasında sayılır. Külliye, Atlıhan Çarşısı, El Sanatları Müzesi, Alaaddin Camii, tarihi evler gibi pek çok eser yakınında yer alan müze aynı zamanda Eskişehir ulaşımı açısından da merkezi bir konumdadır. Buraya tramvayla “Atatürk Lisesi” durağında inerek ulaşılabilir. Ayrıca Odunpazarı bölgesinden geçmeyen bir otobüs bulmak biraz zor olduğu için hemen hemen her bölgeden hızla buraya ulaşım mümkündür.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli müze. Müzede 58 yerli, 10 adet de yabancı sanatçının çalışmaları sergileniyor.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Eskişehir Odunpazarı Evleri bölgesinde kurulmuştur. 2007 Yılında hizmete açılan müze üç tarihi evin restore edilmesiyle oluşan bina içinde yer almaktadır. Tarihi Odunpazarı Evleri ziyaretiniz sırasında mutlaka bu müzeyi de görmelisiniz. Hammaddesi cam olan bir birinden güzel eserleri burada seyrederek bir camdan ne kadar harika eserler çıkabileceğini görme şansına bu müze sayesinde kavuşabilirsiniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Cam Dostları Grubu‘nun ortak çalışmasıyla meydana gelmiştir. İçerisinde yerli ve yabancı yüz kadar sanatçının eserleri sergilenmektedir. Büyük çoğunluğu yerli olan sanatçılar burada eserlerini takdim etmekte, sanatçılarla kurulacak iletişim sonucu kimi eserler satın alınabilmektedir.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi içinde camdan yapılmış bir minyatür sandalye görebilirsiniz. Her bir bacağı özenle işlenmiş bir akrep, kaslarının girintileri özenle tasarlanmış bir minyatür at; her bir taşı camdan yapılmış satranç takımı müzenin klasik eserlerindendir. Diğer yandan müze içinde postmodern sanat eseri sayılabilecek çeşitli figürler de bulunmaktadır.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunur. Müzenin dışarıdan görünüşü ihtişamlı bir Osmanlı evini anımsatmaktadır. İçeri girdiğinizde sergi salonlarında ve koridorlarda bir birinden nadide cam eserle sizi beklemektedir. Duvarlarda tablolar, camekanlarda hassas eserler, camdan yapılmış masalarda sergilenen küçücük aletler size keyifli ve yaratıcı bir gezi sunacaktır.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Ulaşım ve Ziyaret

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Eskişehir’in ilk ve en merkezi yerleşim alanlarından birinde bulunur. Tramvayla buraya ulaşmak için “Atatürk Lisesi” durağında inilmeli ve bir kaç dakika yürünmelidir. Otobüslerin çoğu da buradan geçmektedir. Çünkü bölge Eskişehir’in bir kaç ana durak ve aktarma merkezlerinden biridir. Müzeyi pazartesi günleri haricinde haftanın her günü 10.00 ve 19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Osmanlı Evi

Halil İbrahim Efendi’ye ait olan Osmanlı Evi 19.yy ahşap sivil mimarinin tipik bir örneğidir. Konak, Osmanlı Evi Atatürk’ü de misafir etmesiyle de ayrı bir öneme sahip.

Osmanlı Evi
Osmanlı Evi

Osmanlı Evi Eskişehir Odunpazarı Evleri bölgesindeki tarihi ve turistik bir mekandır. Evin tarihi önemi Atatürk‘ün Eskişehir ziyaretinde burada kalmış olmasıyla birlikte yapının mimari tarzından da kaynaklanmaktadır. İnşa edildiği tarihin biçim özelliklerine uygun olan yapı bu gün turizm amaçlı kullanılmaktadır. Bir bölümü restaurant haline getirilmiş olan yapı ayrıca ziyaret de edilebilmektedir.

Osmanlı Evi ismiyle hizmet veren çeşitli turizm merkezleri başka şehirlerde de bulunmasına rağmen Eskişehir’deki evin özgün biçimi ve tarihsel önemi gibi özellikleriyle ön plana çıktığı bilinmektedir. Evi yaptıran kişi Yeşil Efendi adıyla da bilinenHalil İbrahim Sipahioğlu‘dur. Kendisi ilk dönem milletvekilidir.

Osmanlı Evi iki katlı ve arka tarafta bahçesi olan klasik bir Osmanlı mimarisidir. Osmanlı mimarisi içinde kentli evleri iki kattan oluşur, bahçeye arka kapıdan çıkılırdı. Bunun istisnaları da bulunmakla birlikte genelde plan alt katta mutfak, depolar ve hizmet alanları, üst katta odalar olacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu yapı da benzerleriyle uyumlu bir biçimdedir. Evin girişi doğrudan sokaktan sağlanmakta, arkadaki çıkışı bahçeye açılmaktadır. Üst katında odalar bulunmakta, özellikle köşe odası ayrıca özenilerek tasarlanmış durumdadır.

Osmanlı Evi’nin her bir bölümü tarihi öneme sahip kişilerin ismiyle anılmaktadır. Evde Osman Bey Odası,Atatürk Odası, Şeyh Edebali Odası, Malhatun Odası, Yeşil Efendi Salonu gibi bölümler bulunmaktadır. Bahçeye de Eskişehir’de yaşadığı rivayet edilen Yunus Emre‘nin adı verilmiştir. Her bir özelliğiyle tarihi anlatan bu yapı İstanbul’da yapılmış ve dönemini yansıtan benzerlerinin aksine tarihin tüm dönemlerine tanıklık etmesi amacıyla tasarlanmıştır.

Osmanlı Evi Restoranı kalitesi ve tasarımı göz önüne alındığında uygun fiyata hizmet sunmaktadır. Gruplara ayrıca indirim yapılmaktadır. Menüsü gayet zengin ve uygun fiyattadır. Başlangıçlar, ara sıcak ve ana yemekler, tatlılar ve içecekleriyle bir resturanttan beklediğiniz her şeyi sağlamakta, aynı zamanda servisiyle de göz kamaştırmaktadır. Kişi başı 10 TL ile açık büfe kahvaltısı caziptir. Ana yemekler içinde sunulan Kuzu Tandır da 10 TL gibi uygun bir fiyatla satılmaktadır. Ayrıca fix menü seçenekleri ziyaretçilere sunulmaktadır.

Osmanlı Evi Ulaşım

Osmanlı Evi de Eskişehir’deki tarihi ve kültürel eserlerin yoğun olduğu Atatürk Lisesi bölgesindedir. Buraya ulaşım için tramvayla “Atatürk Lisesi” durağına ulaşmak ve bir kaç dakika yürümek yeterli olacaktır. Eskişehir’in her bölgesinde otobüslerle de Atatürk Lisesi bölgesine ulaşım sağlanabilmektedir.

İki Eylül Caddesi

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli caddedir. Şehrin tam merkezinde bulunan caddede bir çok mağaza yer alıyor.

İki Eylül Caddesi
İki Eylül Caddesi

İki Eylül Caddesi Eskişehir‘in nabzının attığı bir kaç bölgeden biridir. Adalar bölgesi ve Doktorlar Caddesi ile birlikte burası da Eskişehir finans, ticaret ve eğlence sektörlerinin merkezleri arasında yer almaktadır. İsmini Eskişehir’in Yunan işgalinden kurtulduğu tarihten alan bu cadde resmi olarak Köprübaşı bölgesinden Atatürk Lisesi’ne kadar uzanan bölgenin adıdır. Ancak günümüzde daha çok yayalaştırılan bölgeye halk arasında bu isim verilmekte, araç trafiğine açık taraflarına yakınındaki bölgelere göre çeşitli isimler takılmaktadır.

İki Eylül Caddesi’nde en bilinen yerlerden birisi Esnaf Sarayı‘dır. Eskişehir’in ilk alışveriş merkezi olan bu yapı halen varlığını sürdürmektedir. Burası Eskişehir şartlarına göre en ucuz fiyata satılan ürünleri bulabileceğiniz bir yerdir. İçinde neredeyse her şeyi bulabilirsiniz. Tekstil ürünleri, hediyelik eşya, oyuncak, cep telefonu, kitap gibi ürünler bunların başlıcalarıdır. Ayrıca burada büfeler, terziler, ve berberler bulunmaktadır.

İki Eylül Caddesi‘nin diğer önemli özelliği de şehrin tramvay aktarma merkezinin bu cadde üzerinden sağlanmasıdır. Cadde üzerinde bulunan tramvay duraklarından Eskişehir’in iki farklı noktasına çalışan hatlar ulaşmaktadır. Opera Osmangazi hattıyla, SSK Otogar hattının kesişim noktaları bu cadde üzerindeki “Çarşı” tramvay durağıdır. Bu sayede duraktan çıkmadan aktarma yapılabilmektedir.

İki Eylül Caddesi bir yanda Adalar bölgesiyle kesişir. Porsuk Çayı‘nın geçtiği noktadaki köprüden özellikle akşamları eski Tepebaşı Belediyesi binasını izlemek harika bir keyif kaynağıdır. Caddeden çıkarak kısa bir süre yürüdüğünüzde efsanevi aslan heykelleriyle Şair Fuzuli Caddesi girişini görürsünüz. Diğer yandan caddenin ters istikametinde de ünlü Reşadiye Camii yer alır.

İki Eylül Caddesi’ne Ulaşım

İki Eylül Caddesi üzerindeki “Çarşı” tramvay durağı Eskişehir tramvay hatlarının merkezidir. Doğru yöne giden her hangi bir tramvaya bindiğinizde mutlaka Çarşı durağından geçersiniz. Bu yanıyla rahatça bu bölgeye ulaşabilirsiniz. Akşam saatlerinde buradaki gezinti hoş olacaktır. Gece yarısına kadar cadde canlıdır.

Eskişehir Hamamları

Eskişehir Hamamları
Eskişehir Hamamları

Tarih boyunca sıcak su kaynakları ile dikkat çeken Eskişehir’de günümüzde de hamam kültürü günlük yaşamda önemli bir yer kaplıyor.

Eskişehir Hamamları Anadolu tarihi boyunca ilgi çekici olmuştur. Bizans dönemlerinde imparatorların bu bölgedeki şifalı sulara geldikleri rivayet edilmektedir. Osmanlı döneminde hemen her noktaya açılan hamamlar bu şehirde sahip olduğu sular dolasıyla daha fazla yer kaplamıştır. Günümüzde de hamam kültürünü yaşatan şehirlerin başında Eskişehir gelmektedir.

Eskişehir hamamları genellikle eski dönemlerden kalmış yapılardır. Günümüzde inşa edilen yapılar çok az sayıdadır. Bunlar da genellikle Osmanlı mimarisi esas alınarak yapılmıştır. Çoğu hamam Osmanlı dönemindeki aslına sadık kalınarak restore edilmiş, çoğu da tarihle günümüzü birleştiren modern tesisler olarak faaliyete geçmiştir.

Eskişehir hamamları merkezde genellikle Hamamyolu ve Sıcaksular bölgesinde bulunur. İlçelerde de çok sayıda hamam bulunmaktadır. Bunların bazıları bilimsel anlamda sosyolojik, tarihi ve arkeolojik boyutlarıyla incelenmiş ve çeşitli çalışmalara konu edilmiştir. Bir gezgin olarak bu hamamlara göz gezdirdiğimizde iki tür tercihe göre hareket edilmelidir. Eskişehir Hamamları konusunda bir gezginin yapacağı tercihlerden ilki iyi bir hamam deneyimi yaşamak olabilir. Bu durumda şehir merkezindeki hamamlar tercih edilmelidir. Eskişehir merkezindeki başlıca hamamlar şu şekildedir.

Eskişehir Hamamları Listesi

Ferah Termal Hamamı

Eskişehir hamamları içinde modern standartlarda hizmet sunan bir hamamdır. Köprübaşı bölgesinde yer almaktadır. Sadece bayanlara hizmet vermektedir. Gelin hamamı gibi çeşitli geleneksel hamam kültürlerinin de yaşatıldığı bir mekandır. Gelin hamamı gibi grup eğlenceleri için rezervasyon yapılması gerekmektedir. 07.00 ve 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Bahçeli Şengül Hamamı

Eskişehir hamamları içinde sadece bayanlara hizmet veren bir başka hamam da burasıdır. Hamamyolu bölgesinde bulunmaktadır. 06.00 ve 20.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Demirkazık Termal

Hem kadınlara hem de erkeklere hizmet veren bu hamam da Hamamyolu bölgesinde yer almaktadır. Hamam 05.30 ve 22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Eskişehir hamamları içinde gün uygulaması yapan bir kaç hamamdan birisidir. Cuma günleri kadınlara diğer günler erkeklere hizmet vermektedir.

Has Termal

Eskişehir hamamları içinde Bizans dönemine uzanan bir geçmişe sahiptir. Bu yanıyla tarihi bir dokuya sahip olan bina halen hamam olarak kullanılmaktadır. Salı günleri bayanlara hizmet vermektedir. Diğer günler erkeklere açık olan hamam salı günleri 06.00 ve 19.00 diğer günlerde 05.00 ve 22.00 saatleri arasında açıktır.

Tarihi Özellikleriyle Hamamlar

Eskişehir hamamları sadece Osmanlı kültüründeki hamamları tecrübe etmek isteyen ziyaretçilerin ilgisini çekmemekte, aynı zamanda tarihi yapılarıyla da hamamlar büyük bir turist kitlesine hitap etmektedir. Tarih turizmine ilgi duyan ziyaretçiler için gezilecek hamamlar şu şekilde sıralanabilir:

Ak Camii

Eskişehir hamamları içinde sonradan başka bir amaçla kullanılan tek yapıdır. Bu gün cami olarak hizmet veren bu yapı 1300’lü yıllarda hamam olarak inşa edilmiştir. Kendi adıyla anılan mahallede bulunan yapı ibadet saatleri haricinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Alçık Hamamı

Eskişehir hamamları içinde hem hamam keyfi hem de tarih gezisi yapmak isteyenlerin tercih edeceği bir kaç hamamdan birisi de Alçık Hamamı’dır. Tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı’nın son dönemlerine rastladığı tahmin edilmektedir. Hamam sadece bayanların kullanımına açıktır. Bu yanıyla erkek turistlerin gezisine de kapalıdır. Her gün saat 05.30 ve 22.00 saatleri arasında bayan ziyaretçilere açıktır.

Eskişehir Hamamları Ulaşım
Eskişehir Hamamları Ulaşım

Taşbaşı

Yerli halkın günlük alışverişlerinde önemli bir yere sahip çarşı. Klasik Anadolu çarşılarında ki gibi bölgede 2 katlı bir çok dükkan bulunuyor.

Taşbaşı
Taşbaşı

Taşbaşı Eskişehir‘de İki Eylül Caddesi‘nin Vilayetle kesiştiği bölgesine verilen isimdir. Bölgede eski vergi dairesi binası, fast food dükkanları, çeşitli baharatçılarla Hamamyolu kesişimine rastlayan taraflardaki giyim mağazaları bulunmaktadır.

Bu bölge içinde en çok dikkat çeken iki yer bulunur. Birisi bölgedeki kapalı çarşı, diğeri de Büyükşehir Belediyesi’nin kültür merkezidir.

Taşbaşı Çarşısı Eskişehir’in önemli merkezlerinden biridir. İki katlı dükkanların bileşiminden oluşan çarşı şehir turizmi ve alışveriş hayatına önemli katkılar sağlamaktadır. Çarşının iki girişi bulunmaktadır. İlki Vilayet tarafında, ikincisi de İki Eylül Caddesi’nin yayalaştırılmış bölümündedir.

Taşbaşı Çarşısı bir sokağı kuyumculara ayrılmış durumdadır. İstanbul Kapalıçarşı piyasasının bir minyatürü sayılabilecek bu bölgede sıra sıra dizilmiş kuyumcular bulunur. Bunlardan bazıları standart kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra çeşitli turistik eserler de satmaktadır. Diğer bir sokağa girdiğinizde baharatçılar ve aktarlara rastlarsınız. Buradaki dükkanlar da Eskişehir’de bu sektörde faaliyet yürüten işletmelerin büyük oranda lider konumuna sahip olanlarıdır. Kuşkusuz çarşının en güzel yerlerinden birisi de ucuz ayakkabı ve manifaturacıların bulunduğu sokaktır. Hamamyolu içinde uygun fiyata alışveriş yapamayanlar için son alternatif olarak burası görülür.

Taşbaşı Çarşısı’nın Vilayet giriş kapısının iki yanında çeşitli büfeler bulunmaktadır. Burada taze meyve suları, döner ve diğer fast food çeşitleri bulunur. Eskişehir’in en ünlü dönercilerinden birisi Taşbaşı Döner adıyla burada hizmet vermektedir. Çarşının diğer kapısından çıktığınızda tam karşınızda balıkçılar bulunur. Sağa döndüğünüzde de Eskişehir’in kültür ve sanatının önemli merkezleri arasında sayılan Taşbaşı Kültür Merkezi yer almaktadır.

Taşbaşı Kültür Merkezi’nde tiyatro, film, konser, konferans gibi çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenir. Belediye’ye ait olan bu kültür merkezi Eskişehir’in önemli bir ihtiyacına cevap vermektedir.

Taşbaşı’na Ulaşım

Taşbaşı Eskişehir’de “Çarşı” bölgesinde yer alır. Çarşı tramvay durağında inerek Vilayet yönüne yürüdüğünüzde buraya ulaşırsınız. Osmangazi Üniversitesi tarafından gelenler “Stadyum” durağını da kullanabilir. Buraya en yakın durak ise Belediye durağıdır. Çarşı kapanmamakta, dükkanlar kendi mesai saatlerine göre akşam saatlerinde kapanmaktadır.

Hamamyolu Caddesi

Eskişehir yerli halkının günlük alışverişlerini yaptığı, etrafında 15 adet hamamın bulunduğu önemli adreslerden bir diğeri.

Hamamyolu Caddesi
Hamamyolu Caddesi

Hamamyolu Eskişehir kent merkezinde bulunan önemli alışveriş merkezleri ve hamamların bulunduğu bölgenin adıdır. Eskişehir halkının alışveriş ihtiyacı için mutlaka uğradığı bu bölge Cumartesi günleri ve hafta sonları bir hayli kalabalıktır. Hafta içi akşam saatlerinde de bazen burası tıklım tıklım olmaktadır. 

Hamamyolu Caddesi Köprübaşı bölgesinden başlayarak Yediler Parkı‘na kadar uzanmaktadır. Bu bölge 2009 yılında tamamen trafiğe kapanmıştır. Cadde boyunca banka şubeleri, yerel ve ulusal firmaların ofisleri, esnaf lokantaları, her sektörden esnaflar bulunmaktadır. Özellikle bu bölgedeki giyim ve ayakkabı mağazaları önemli yer tutmaktadır.

Hamamyolu’na Ulaşım

Hamamyolu bölgesi; “Çarşı“, “Belediye“, “Atatürk Lisesi” duraklarının çevrelediği bir alanda yer alır. Hangi durakta inerseniz inin bölgeye rahatça ulaşabilirsiniz. Eskişehir şartlarında hemen hemen her yerden bu bölgeye yürünebilmektedir. Diğer yandan bölgeye ulaşım için her yerden otobüs de bulunabilir. Bu bölge gündüz saatlerinde veya akşamüzeri ziyaret edilmelidir.

Eskişehir Reşadiye Cami

Eskişehir Reşadiye Cami
Reşadiye Cami

Taşbaşı Çarşısı’nın hemen yanında yer alan cami Eskişehir’in önemli camileri arasında yer alıyor. Cami 1969-1978 tarihleri arasında arasında yaptırılmış.

Reşadiye Cami Eskişehir‘in en büyük ve önemli camilerinden biridir. Cami kent merkezinde yer alan en önemli turistik eserler arasındadır.

Reşadiye Cami revakları, kubbeleri ve minareleriyle Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Nitekim burada bu isimle ilk inşa edilen yapı Sultan Reşad dönemine rastlamaktadır. Caminin adı da burada inşa edilen eski camiden gelmekle beraber günümüze ulaşan yapının bitiş tarihi 1979 yılına rastlamaktadır.

Reşadiye Cami Osmanlı dönemindeki kimi eserler örnek alınarak tasarlanmıştır. Özellikle Eminönü ilçesindeki Yeni Camii‘nin yapıya ilham verdiği söylenebilir. Cami iki minarelidir. Her minarede iki şerefe yer almaktadır. Ortada devasa bir kubbe, bu kubbenin her yanında da küçük kubbeler bulunur. Osmanlı mimarisinde kubbeler peygamberleri temsil etmektedir. Nitekim kubbenin iç kısmında süsleme sanatıyla Hz.Muhammed ve dört halifenin isimleri yer almaktadır.

Reşadiye Cami arkasında Vilayet ve eski Adliye binası yer almaktadır. Şehrin bu yanı Cumhuriyet döneminin izlerini taşır. Caminin ön tarafındaki kavşakta ise belediye tarafından yaptırılan ve Cumhuriyetle aydınlanma dönemini anlatan heykeller bulunur. Caminin hemen karşısında da ünlü Taşbaşı Çarşısı yer alır. Diğer tarafında Kütüphane, Kütüphane karşısında da stadyum bulunur.

Reşadiye Cami Ulaşım

Reşadiye Cami Eskişehir kent merkezindedir. Buraya “Belediye“, “Stadyum” ve “Çarşı” tramvay duraklarından ulaşılabilmektedir. Her tramvay durağında indiğinizde minareleri görebilir, gördüğünüz tarafa doğru kısa bir yürüyüş yaparak camiye ulaşabilirsiniz.

Şelale Park

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli park. Parkta yer alan yapay şelale ve yel değirmeni büyük ilgi çekmektedir.

Şelale Park
Şelale Park

Şelale Park Eskişehir‘in tamamını görebileceğiniz bir tepede kurulmuş yemyeşil bir alandır. Odunpazarı Belediyesi tarafından yaklaşık 40 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan park yaz aylarında haftanın her günü ziyaretçi akınına uğramaktadır. 

Şelale Park Eskişehir’in gurur kaynaklarından biridir. Tepedeki yapay şelaleden adını alan park içinde çeşitli oyuncaklar ve spor aletleri, yürüyüş parkuru, yeşil alanlar, yel değirmeni, Don Kişot ile uşağının heykeli ve iki adet cafe bulunmaktadır. Parka giriş için biraz yorucu olabilecek merdivenleri tırmanmanız gerekmektedir. Ancak yukarı çıkınca kesinlikle bu tırmanışa değecektir. Park içindeki iki cafeden aşağıda olanı tercih etmişseniz önünüzde hiç bir engel olmadan tüm şehri görebilirsiniz.

Şelale Park içinde Don Kişot ve uşağının yel değirmenlerine açtığı savaşı izleyebilirsiniz. Hatta burada yel değirmeninin üst katına çıkarak önünüzdeki olağan üstü manzaraya biraz daha bakabilirsiniz. Biraz daha yürüdüğünüzde standart park oyuncaklarından biraz daha farklı oyuncaklar görüp, çocuğunuzun daha çok eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Park içinde geçireceğiniz bir kaç saatin size iyi bir gezi deneyimi sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Şelale Park’a Ulaşım

Şelale Park şehrin biraz daha dışında olduğu için parka az sayıda toplu taşıma aracıyla ulaşabilirsiniz. Biraz zor olsa da Atatürk Lisesi’nden yürüyerek de buraya ulaşılabilir. Ancak yolda çok fazla yokuş olduğu için pek tavsiye edilmez. Parka tramvay bulunmamaktadır. Eğer tramvay güzergahından parka geçecekseniz “Atatürk Lisesi” durağında inerek 1 numaralı belediye otobüsüne binmelisiniz. İneceğiniz durağı gözden kaçırmanız imkansızdır.

Eti Arkeoloji Müzesi

Atatürk Bulvarı üzerindeki müze Eskişehir ve bölgesinin köklü tarihini anlatan çok sayıda kıymetli eserle doludur.

Eti Arkeoloji Müzesi
Eti Arkeoloji Müzesi

Eti Arkeoloji Müzesi Türkiye’nin en üstün teknolojisini kullanan müzeler arasında sayılmaktadır. Eskişehir Atatürk Bulvarı üzerindeki bu müze Eskişehir ve bölgesinin köklü tarihini anlatan çok sayıda kıymetli eserle doludur. Eskişehir gezisi sırasında görülmesi gereken yerler arasına mutlaka bu müzeyi de dahil etmek gerekir.

Müzesi’nin tarihi bir hayli sıkıntılıdır. Müzenin geçmişi 1945 yılına dayanır. Arkeolojik çalışmalarda elde edilen eserler bu tarihte Alaaddin Camii deposunda muhafaza edilmeye başlanmıştır. 1966 Yılında Kurşunlu Külliyesi içinde bir müze açılır. Ancak müzenin kapasite sorunu uzun ömürlü olmasının önüne geçmiştir. Bu tarihlerde ismi Eskişehir Arkeoloji Müzesi olan kurum yetersizliklerden dolayı 2001 yılında kapanmıştır. 2007 yılına kadar müze için bir alan oluşturulamamış Eti sponsorluğunda müze yeni binası için çalışmalar bu yılda başlamıştır. 2010 yılında açılışı gerçekleşen müze bu tarihten itibaren ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Ancak kapasite sorunu halen çözülememiş, 18 binden fazla eser müze deposuna kaldırılmıştır.

Eti Arkeoloji Müzesi üç bölümden oluşmaktadır. İki adet sergi salonunda hassas eserlerin teşhiri gerçekleşirken bahçedeki açık alanda da tarihi değere sahip çeşitli yapıtlar sergilenmektedir. Müzenin en dikkat çekici yanlarından birisi ODTÜ ve TÜBİTAK’la birlikte gerçekleştirilen dijital sergi uygulamalarıdır.

Eti Arkeoloji Müzesi içinde sergilenen iki bin eser içinde çok sayıda ilginç eserle karşılaşmanız olasıdır. Bunlar içinde ünlü “Bol Şans” ya da “Bono Fides” eserine bir hayli güleceğinizden emin olabilirsiniz. Buradaki gezinizde çok sayıda mitolojik figür, çeşitli araç gereçler, savaş ürünleri görebilir, tarihin karanlık dönemlerine ilginç bir yolculuk yapabilirsiniz.

Eti Arkeoloji Müzesi Ulaşım ve Ziyaret

Eti Arkeoloji Müzesi Pazartesi günleri haricinde haftanın her günü ziyarete açıktır. 08.00 ve 19.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul edilmektedir. Müzekart geçerlidir. Buraya ulaşım için Eskişehir’in her hangi bir yerinden otobüs kullanabilirsiniz. Veya Atatürk Lisesi’ne kadar tramvay kullanır sonra otobüs aktarması yapabilirsiniz.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Cumhuriyet tarihinin anlatılması ve bu tarihin önemli eserlerinin sergilenmesi amacıyla açılmıştır.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi
Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Cumhuriyet Tarihi Müzesi cumhuriyet tarihinin anlatılması ve bu tarihin önemli eserlerinin sergilenmesi amacıyla açılmıştır. 23 Nisan 1994 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından açılan bina Eskişehir Odunpazarı Evleri bölgesindedir. Bu bölgede 1916 yılında inşa edilen Numune Mektebi binasının restorasyonu sonucu bina müze halini almıştır.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi Kurtuluş Savaşı eserleriyle başlar. Mustafa Kemal’in hayatıyla birlikte Kurtuluş Savaşı’nın destanını anlatan çeşitli eserler müzede sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserler arasında Cumhuriyet devrimlerini anlatan kimi eserler, yakın tarihin sosyolojik ve siyasal ifadesiyle ilgili kitaplar, çeşitli görsel eserler yer almaktadır. Müzede Kurutuluş Savaşı dönemini anlatan 131 orjinal fotoğraf yer almaktadır. Bunlar içinde Çanakkale Savaşı fotoğrafları, kongrelerden kareler, Büyük Taarruz dönemini anlatan fotoğraflar bulunmaktadır.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi içindeki en dikkat çekici eserler arasında çeşitli gemi maketleri yer almaktadır. Nusret Mayın Gemisi, Yavuz, Bandırma Vapuru gibi çeşitli gemi maketleri cumhuriyet tarihine damga vurmuş gemileri tüm ayrıntılarıyla resmetmektedir. Diğer yandan ilgi çekici eserler arasında kuşkusuz Mustafa Kemal’in kişisel eşyaları da bulunmaktadır. Atatürk’ün kılıcı, tabancası, bastonu gibi hep yanında olan kimi eşyaları bu gün bu müzede sergilenmektedir.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi ‘nin en önemli kültür eserleri arasında bulunan kitaplar paha biçilmez değerdedir. Kimisi piyasada bulunmayan çok sayıda kitap ziyaretçilere cumhuriyet tarihinin ayrıntılarını anlatmaktadır. Burada bulunan kitaplar sadece az bulunduğu için değil, aynı zamanda eşsiz eserler sıfatına sahip oldukları için büyük önem taşımaktadır. Müze içinde bulunan gazete arşivi de bir hayli kıymetlidir. 1926 yılından başlayarak 1980 yılına kadar 54 yılın günlük gazeteleri burada sergilenmektedir. Müze içindeki salonda da çeşitli görsel eserlerin izlenmesi olanaklıdır.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi Ulaşım ve Ziyaret

Cumhuriyet Tarihi Müzesi Odunpazarı Evleri‘nin bulunduğu bölgededir. Bu bölge Eskişehir’in en merkezi yerleri arasında sayılmaktadır. Atatürk Lisesi durağına hem tramvaylar hem de otobüsler çalışmaktadır. Eskişehir’in her semtinden buraya mutlaka bir kaç alternatif toplu taşıma aracı bulunur. Müze 09.00 ve 17.45 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ziyaret ücretsizdir.

Japon Bahçesi

Japon Bahçesi
Japon Bahçesi

Büyükşehir Belediyesi ve Japon Türk Kültürel Değişim Derneği’nin çalışmaları sonucu 2010 yılında hizmete açılan parktır. Japon Bahçesi kavramı bir felsefenin şekillendirdiği bahçeler olarak tanımlanmaktadır. Bu felsefeye göre bahçeler şekillendirilirken üç temel prensibe dikkat edilmektedir. Bunlardan ilki bahçenin doğanın minyatürü olarak tasarlanmasıdır. İkincisi sembollerle varlık ve düşüncelerin ifade edilmesi, üçüncüsü de tasarlandığı bölgeyle uyum içinde olmasıdır.  Bu prensiplerden ilki doğada rastlanabilecek tüm yeryüzü şekilleri ve bitki çeşitlerinin bir çeşit temsili anlatımının esas alınmasıdır. Bu düşünce varlıkları minyatürize etmektedir. Örneğin bir dağ bahçede temsili bir tepecik olarak yerleştirilebilmektedir. İkincisi çeşitli şekillerin zihinde yarattığı çağrışımlarla Uzakdoğu felsefesi ilkelerinin anlatılmasıdır. Üçüncüsü de şekillendirilen bahçenin asla doğanın diğer parçalarından ayrıksı bir biçimde dizayn edilmemiş olmasıdır.

Japon Bahçesi 22 dönümlük bir alan üzerine kurulmuştur. İçerisinde gölet, köprüler, yeşil alanlar, yürüyüş yolları, şelale, amfi tiyatro, çok sayıda ağaç ve varendalar bulunmaktadır. Gezinti sırasında tüm bahçe baştan aşağı gezilmelidir. Burada yorulmanız durumunda oturup bir şeyler içebileceğiniz cafe de bulunmaktadır.

Bahçe özellikle ilkbahar dönemlerinde gitmeniz önerilmektedir. Burada bulunan Japon Kiraz’ı isimli ağaçlar özellikle bu aylarda etrafa güzel kokular saçmaktadır. Bu mevsimde park içindeki tüm ağaçlar çiçek açar, kuşlar ve diğer hayvanlarla park büyük bir canlılığa kavuşur.

Japon Bahçesi’ne Ulaşım ve Ziyaret

Japon Bahçesi’ne ulaşım için Odunpazarı bölgesinden kalkan 17 numaralı otobüsler kullanılabilir. Karlıtepe Caddesi üzerinde inildiğinde bahçe görülecektir. Giriş için her hangi bir ücret ödenmemektedir. Kamuya açık, ücretsiz ve harika özelliklere sahip olan bu parkı görmeden Eskişehir turunuzu sonlandırmayın.

Şehr-i Aşk Adası

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer dikkat çeken nokta. 2010 yılında açılışı yapılan yapay ada Porsuk Çayı üzerinde kurulmuştur.

Şehr-i Aşk Adası
Şehr-i Aşk Adası

Şehr-i Aşk Adası Eskişehir‘de Gökmeydan Mahallesi’nde bulunur. 2010 yılında açılışı yapılan yapay ada Porsuk Çayıüzerinde kurulmuştur. Açılışı sırasında yerli ve yabancı yüzlerce ünlü ismi ağırlayan ada ulusal basında da heyecanla takip edilmiştir.

Şehr-i Aşk Adası Eskişehir’e aşk şehri imajı yerleştirilmesine yönelik atılan adımlardan biridir. Açılışının yapıldığı yılda şehrin her yanı aşk imgeleriyle süslenmiş, Eskişehir’de yaşadığı rivayet edilen Yunus Emre’nin dizeleriyle aşk anlatılmıştır. Bu gün bu ada da bu imajın yaratılmasına sağladığı katkıyla şehrin temel turizm varlıkları arasına girmiştir.

Şehr-i Aşk Adası‘na ulaşım bir köprüyle sağlanmaktadır. Köprüyü geçtikten sonra yemyeşil bir alanın kendisini çepeçevre kuşatan akarsuyla özdeşleştiğini görürsünüz. Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçi bolluğu yaşayan ada, aynı zamanda bir park olarak düzenlenmiştir. Şehr-i Aşk Adası içinde sizin ve sevdiğinizin ismini kazıyabileceğiniz kütükler yer almaktadır. Buraya yazılan yazılar koruma altındadır ve silinmemesi için çalışılmaktadır.

Adaya ziyaret sadece çiftlerin girişini olanaklı kılmaktadır. Bu nedenle eşiniz veya sevgilinizle burayı istediğiniz gibi ziyaret edebilir, son derece huzurlu ve keyifli bir ortamda romantik saatler geçirebilirsiniz.

Şehr-i Aşk Adası rüzgarlı havalarda biraz serin olabilmektedir. Bu durumda adaya gitmeden önce hazırlıklı olmakta yarar vardır. Yaz aylarında da aşırı sıcak ve dorudan güneş altında bulunma gibi durumlara karşı bol miktardaki ağaç gölgelerine sığınabilirsiniz. Ada tamamen kamuya açık ve ücretsizdir.

Şehr-i Aşk Adası’na Ulaşım

Şehr-i Aşk Adası Eskişehir’in merkezi yerleri arasında sayılmaktadır. Bulunduğu konum Gökmeydan tramvay durağına yaklaşık beş dakikalık uzaklıktadır. Kentpark ve otogar bölgesinden de yürüyerek buraya ulaşılabilmektedir. Odunpazarı yönünden Gökmeydan tarafına dönen otobüsler le de buraya ulaşılabilmektedir.

Eskişehir Havacılık Müzesi

Ankara–Eskişehir çevre yolu üzerinde, içerisinde geçmiş dönemin popüler birçok uçağının ve çeşitli aksesuarların sergilendiği güzel bir müze/park.

Eskişehir Havacılık Müzesi Havadan Görünüm
Eskişehir Havacılık Müzesi Havadan Görünüm

Eskişehir Havacılık Müzesi Eskişehir Yenibağlar Mahallesi içinde, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü karşısında yer almaktadır. Bulunduğu konum dolayısıyla müze Eskişehir’i Ankara, İstanbul, Kütahya gibi illere bağlayan çevre yolunun Anadolu Üniversitesi bölgesinden görülebilecek bir uzaklıktadır. Bu özelliğiyle şehirler arası yolculuklarda Eskişehir’den transit geçerken bile bu müzeyi görmek mümkündür.

Eskişehir Havacılık Müzesi 1988 yılında kurulmuştur. Eskişehir’de bulunan 1. Hava İkmal ve Bakım Komutanlığı tarafından oluşturulan müze 2011 yılında Anadolu Üniversitesi ve komutanlık arasında imzalanan protokol gereği üniversiteye devredilmiştir. Bu tarihten önce müzenin bakımı ve ziyaret sorumluluğu asker kontrolündeyken, devirden sonra müze tamamıyla sivil çalışan istihdam etmiştir.

Eskişehir Havacılık Müzesi içinde çok sayıda uçak bulunmaktadır. Açık alanda sergilenen bu uçaklar içinde halen kullanılan modeller de yer almaktadır. Kullanılan modeller arasında bir adet F-4 Ağır Bombardıman Uçağı, C4 Nakliye Uçağı gibi uçaklar da bulunmaktadır. Ancak bu uçaklar ömürlerini doldurmuş ve restore edildikten sonra buraya yerleştirilmiştir. Girişin hemen yanında herkesçe görülen bir füze rampasıyla birlikte yerleştirilmiştir. Biraz ileride daha önce cafe olarak kullanılan ancak ofise çevrilen nakliye uçağı yer alır. Bu uçak Kıbrıs Savaşı sırasında hasar görmüş, onarım sonrası müzeye verilmiştir. Yine açık alanda polis helikopteri, çeşitli amaçlarla kullanılan ve tarihi nitelik kazanmış uçaklar da yer almaktadır. Eskişehir Havacılık Müzesi’nin kapalı alanı da birbirinden ilginç eserlerle doludur. Burada pilot kıyafet ve aksesuarları, uçak motorları, çeşitli uçak parçaları sergilenmektedir. Bunlar içinde en ilginç olanları da çeşitli küçük maketlerden oluşan koleksiyondur. Yine kapalı alan içinde tecrübe etmekten hoşnut olacağınız kimi sürprizler de bulunmaktadır. Eskişehir Havacılık Müzesi uluslar arası bilinirliğe sahip bir müzedir. Yerli havacılık şirketi Alpata ile ABD kaynaklı Skorsky bu müzenin sponsorları arasındadır. Havacılığa ilgi duyan, bu konuda üretilen çeşitli araçların evrimini izlemek isteyen her gezgin bu müzeyi ziyaret etmelidir.

Eskişehir Havacılık Müzesi  Ulaşım ve Ziyaret

Eskişehir Havacılık Müzesi pazartesi ve salı günleri haricinde haftanın her günü 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açıktır. Ulaşım en rahat tramvayla sağlanır. İneceğiniz durak “Hava Müzesi” durağıdır. Otobüsle de Üniversite Caddesi veya kampüs önünde inerek buraya yürüyebilirsiniz.

Eskişehir Karikatür Müzesi

Üniversite bünyesindeki Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde hizmet veren karikatür müzesidir.

Eskişehir Karikatür Müzesi
Eskişehir Karikatür Müzesi

Eskişehir Karikatür Müzesi Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından kurulmuştur. Üniversite bünyesindeki Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde hizmet veren müze bu alandaki büyük bir ihtiyaca cevap vermektedir. 19. yüzyıl başlarında inşa edilen bir evin restore edilmesiyle oluşturulan müze tarihi Odunpazarı Evleri içinde bulunmaktadır.

Eskişehir Karikatür Müzesi içinde yerli ve yabancı yüzlerce karikatüristin eseri bulunmaktadır. Müzenin üst katında arşiv eserleri bulunmakta, alt katı karikatüristlerin açtığı sergiler için kullanılmaktadır. Hemen her konuda çizilen karikatürler le keyifli zamanlar geçirmek, bu alandaki sanatçıların yapıtlarını incelemek için bu müze paha biçilmez bir olanak sağlamaktadır.

Eskişehir Karikatür Müzesi’nin bulunduğu bina yüz yıldan uzun bir süredir ayaktadır. Binanın bulunduğu bölgede bulunan çok sayıda Osmanlı evi restore edilerek ziyarete açılmıştır. Bu yanıyla müzeyi gezmek tarihi bir ziyaretin de kapısını aralayacaktır. Modern sanatlarla tarihsel değerlerin kesişim noktasını merak edenler bu müzeyi gezebilir.

Eskişehir Karikatür Müzesi’nin altı bölümü bulunmaktadır. İlki arşivdeki eserlerin sergilendiği, müze koleksiyonunun teşhirinin yapıldığı daimi sergi alanıdır. İkincisi yerli ve yabancıların kullanabildiği değişken sergi bölümüdür. Üçüncüsü yeni çalışmalara imza atılan Atölye bölümüdür. Gezi sırasında uğranması gereken iki bölüm daha vardır. İlki Türk karikatürcülere, ikincisi Eskişehirli karikatürcülere ayrılmıştır. Müze içinde geniş bir kütüphane de bulunmaktadır.

Eskişehir Karikatür Müzesi Ulaşım ve Ziyaret

Eskişehir Karikatür Müzesi’ne “Atatürk Lisesi” tramvay durağında inerek ulaşabilirsiniz. Müze ziyareti ücretsizdir. Pazartesi ve salı günleri haricinde haftanın her günü 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Eskişehir TCDD Müzesi

1998 yılında açılan müzede; buharlı lokomotifler, tarihsel şahsiyetlere ait eşyalar, telgraf makineleri ve çeşitli teknik aletler sergilenmektedir.

Eskişehir TCDD Müzesi
Eskişehir TCDD Müzesi

TCDD Müzesi Ankara, İzmir ve Eskişehir‘de hizmet veren, Türkiye demiryolları tarihi hakkında önemli deliller ve eserler barındıran müzelere verilen isimdir. Eskişehir’de faaliyet gösteren müze de bu tanım kapsamında hizmet vermektedir. Eskişehir demiryolu müzesi 1998 yılında hizmete açılmıştır.

TCDD Müzesi fikri Eskişehir’de 1998 yılında ortaya çıkmış, aynı yıl gar sahası içinde müze açılmıştır. 1908 yılında yapılan eski bir sobanın garı ziyaret edenler tarafından ilgiyle karşılanması müzenin açılması fikrini ortaya çıkarmıştır. Bu gün yüz elli yıldan uzun bir süredir faaliyette olan Türk demiryolculuğunun tarihini anlatan önemli müzelerden birisi bu fikirle ortaya çıkarılmıştır. TCDD Müzesi Eskişehir Tren Garı binasının bulunduğu alandadır. Müze içinde bir çok demiryolu aracı sergilenmektedir. Bunlar içinde en dikkat çekenleri buharlı lokomotifler, tarihsel şahsiyetlere ait eşyalar, telgraf makineleri, pullar, çeşitli teknik aletler olarak sayılabilir. Burada bulunan bir çok eserin tarihe tanıklık ettiği göz önüne alınırsa bu müzenin kıymeti daha çok anlaşılacaktır.

TCDD Müzesi  Ulaşım ve Ziyaret

TCDD Müzesi‘ne ulaşmak için “İsmet İnönü” tramvay durağında inerek gar istikametine yürünebilir. Diğer yandan 19 ve 23 numaralı kırmızı minibüsler başta olmak üzere bu bölgeye çok sayıda toplu taşıma aracı da çalışmaktadır. Ancak kent merkezinde iseniz her hangi bir araç kullanmanız gerekmez. Çünkü gar ve müzenin bulunduğu alan kent merkezine çok yakın bir mesafededir. Müze pazar ve pazartesi günleri haricinde ücretsiz olarak ziyarete açıktır.

Eskişehir Şehir Tiyatroları

Anadolu’nun en başarılı tiyatro gruplarından biridir. Şehirde bir çok önemli sahne yer alıyor.

Eskişehir Şehir Tiyatroları
Eskişehir Şehir Tiyatroları

Eskişehir Şehir Tiyatroları Anadolu’nun en başarılı tiyatro gruplarından biridir. Şehrin genel kültürlü yapısı, yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin çabaları bu şehre Türkiye’nin en başarılı grup ve oyuncularını kazandırmıştır. Aynı zamanda bu şehide Şehir Tiyatroları pek çok ildeki tiyatro gruplarının hayal bile edemeyeceği kadar geniş olanaklara sahiptir.

Eskişehir Şehir Tiyatroları‘nın temelleri 1950’li yıllara dayanmaktadır. Bu yıllarda sivil girişimlerle kurulan Eskişehir Konser ve Tiyatro Derneği, şehirdeki tek sahnede, Yunus Emre İlkokulu’nun sahnesinde oyunlar sergilemektedir. Bu dönemlerde her ay İstanbul’dan bir tiyatro grubu getirmeye çalışan dernek bunu da bir hayli zor şartlarda başarmaktadır. Zamanla şehirde bulunan Şeker Fabrikası yönetimi olaya el atmış, fabrika içinde bir tiyatro sahnesi yaptırılmıştır.

Bu tarihlerde Eskişehir bölge illerini de kapsayan bir kültür hareketinin başını çekmeye başlamıştır. Ankara ve İstanbul’dan düzenli olarak oyuncular getirilmeye başlanmış, burada oyunlar sergilenmiş, gençlere tiyatro sevgisi aşılanmıştır.

Eskişehir Şehir Tiyatroları bir ilkokulun sahnesine talim ettiği günlerden bu yana çok şey kazanmıştır. Dünyanın her yerinde oyunlar sergileyen ekibi, şehrin değişik noktalarındaki beş adet sahnesi ve gördüğü üstün ilgiyle Türkiye’nin tiyatro gururu haline gelmiştir. Bu gün yerel yönetimlerin desteği başta olmak üzere bir çok farklı alandan destek alan tiyatro 2 TL gibi sembolik bir rakamla oyunlar sergilemektedir. Bu da halkın tiyatro izleme oranını arttırmaktadır. Bu şehirde tiyatroya gitmek için biletinizi mutlaka önceden almalısınız.

Eskişehir Şehir Tiyatroları

Eskişehir Şehir Tiyatroları‘na ait sahneler şu şekilde sıralanabilir:

Ergin Orbey Sahnesi: 166 Sandalye kapasitesiyle Büyükşehir Belediyesi’nin İki Eylül Caddesi üzerindeki kültür sanat merkezinde yer almaktadır.

Turgut Özakman Sahnesi: Ergin Orbey Sahnesi ile aynı bina içinde yer almaktadır. Bu sahnenin de 178 sandalye kapasitesi bulunmaktadır.

Tepebaşı Sahnesi: Bağlar geçidi bölgesindeki Haller Gençlik Merkezi içinde 202 sandalye kapasitesiyle hizmet vermektedir.

Sultandere Sahnesi: Sultandere Kültür Merkezi içinde 175 sandalye ile hizmet vermektedir.

EBB Sanat ve Kültür Sarayı: Opera olarak da bilinen bina bu hatta çalışan tramvayların son durağında yer almaktadır. 568 sandalye kapasitesi ile Eskişehir’in en büyük sahnesidir. Burada değişik kültür sanat faaliyetleri de yapılmaktadır.

Alaaddin Cami

Eskişehir gezilecek yerler listesindeki en önemli camilerin başında geliyor. Cami 1267 yılında inşa edilmiştir.

Alaaddin Cami
Alaaddin Cami

Alaaddin Cami Eskişehir‘in en önemli camisidir. Önemi tarihsel, kültürel ve turistik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Anadolu’da az sayıdaki Anadolu Selçuklu eserleri arasında olan cami 1267 yılında inşa edilmiştir. II. Gıyaseddin Keyhusrev‘in yaptırdığı cami inşa edildiği dönemde şehrin merkezinde bulunmaktadır. Caminin bulunduğu bölge Eskişehir’in Türkmen egemenliğindeki ilk yerleşim yeridir. Bu dönemden önce de Eskişehir’in farklı bölgelerinde Bizans, Hitit ve eski uygarlıklar yaşamıştır.

Alaaddin Cami bu gün Selçuklu mimarisi özelliğini yitirmiştir. Yapının tarihi boyunca yapılan restorasyonlarda asıl biçime sadık kalınmamıştır. Bu gün yapı Osmanlı mimarisi izlerini taşımaktadır. Revak ve kubbe biçimi, minare ve iç dizaynı tamamen Osmanlı imzası taşımaktadır.

Cami, Alaaddin Park içinde yer almaktadır. Restore edilen Odunpazarı Evleri‘nin bulunduğu bölgenin hemen karşısında cami yer almaktadır. Bu yapıda iki minare ve biri büyük olmak üzere 24 kubbe bulunmaktadır. Minareler iki şerefeli klasik Osmanlı üslubundadır. Kubbelerin en büyük olanı Hz. Muhemmed’i, diğer kubbeler de diğer peygamberleri temsil etmektedir. Kubbelerin iç bölümlerinde hat ve süsleme sanatı kullanılmış, çeşitli dini şahsiyetlerin isimleri yazılmıştır. Yapının Osmanlı dönemindeki inşasına imza atan mimarın ismi bilinmemektedir.

Alaaddin Cami bir dönem ibadete kapatılmıştır. 1944 ve 1951 yılları arasında burada Eskişehir’in arkeolojik değerleri sergilenmiş, Arkeoloji Müzesi’nin faaliyete geçmesiyle cami yeniden ibadete açılmıştır. Bu dönemde yaklaşık 4 bin eserin camide muhafaza edildiği bilinmektedir.

Alaaddin Cami Ulaşım ve Ziyaret

Alaaddin Cami bulunduğu konum dolayısıyla Eskişehir’in tarihi ve turistik bölgelerine çok yakındır. Gezi sırasında bir süre bu camiye zaman ayırmak faydalı olacaktır. Camiye ulaşım için tramvayla hemen önündeki “Atatürk Lisesi” durağına ulaşılabilir. Cami ibadet saatleri dışında ziyarete açıktır.

Çukur Çarşı

Köprübaşı’nda bulunan Çukur Çarşı, içinde bir kaç tane yöresel ürünlerin satıldığı dükkan ve cafenin olduğu ufak bir çarşı.

Çukur Çarşı
Çukur Çarşı

Çukur Çarşı, Eskişehir kent merkezinde bulunan, eskiden balık pazarı olarak kullanılan, şimdilerde ise  turistik bir çarşıdır. Bulunduğu bölge Köprübaşı olarak adlandırılmaktadır. Burası Eskişehir’in en eski mekanlarından biridir. Kullanılış amacı zaman içinde değişse de çarşının önemi değişmemiştir. Porsuk Çayı yanındaki bu çarşı Eskişehir’in önemli turistik merkezlerinden biridir.

Çukur Çarşı‘nın en önemli özelliklerinden birisi çarşı içindeki hediyelik eşya mağazalarıdır. Lületaşı başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşyaları bulabileceğiniz dükkanlar sıra sıra dizilmiş bir halde çarşı içinde yer almaktadır. Merdivenlerle inilen çarşıda sol tarafa döndüğünüzde bu ürünlerin satıldığı dükkanları görebilirsiniz. Burada yer alan ürünler turistik ve hediyelik eşyalar kategorisine göre biraz pahalı olsa da kalitesinden emin olabileceğiniz ürünlerdir.

Çukur Çarşı içinde bulunan cafede atıştırmalık bir şeyler satın alıp Porsuk Çayı’nın tadını çıkarabilirsiniz. Yeşil ve ferah bir alanda kurulan cafenin açık alanı daha çok tercih edilmektedir.

Çukur Çarşı Ulaşım

Çukur Çarşı Hamamyolu ve İki Eylül Cadde’lerinden yürüme mesafesindedir. Bir yandan otobüslerin de geçtiği Köprübaşı bölgesi, diğer yandan tramvayın “Çarşı” durağı buraya ulaşımı gayet kolaylaştırmaktadır.

Espark AVM

Eskişehir’deki en büyük ve popüler alışveriş merkezi.

Espark AVM
Espark AVM

Espark Eskişehir merkezindeki en önemli alışveriş merkezlerinden biridir. Şehrin alışveriş ve yaşam merkezi olma hedefiyle yola çıkan bu kuruluş 2007 yılında açılmıştır. Ece Türkiye kuruluşunun projesi olan AVM eski tuğla fabrikasının bulunduğu alanda yer almaktadır. Bu gün tuğla fabrikasının iki bacası restore ve muhafaza edilmiş bir şekilde alışveriş merkezinin iki giriş kapısında yer almaktadır.

Espark toplam sekiz kattan oluşan büyük bir yapıdır. 45 bin metrekare üzerine kurulmuş bu yapı Eskişehir’in eski merkezleriyle son yıllarda şekillenen Bağlar bölgesi arasında yer alır. Diğer yandan içinde bulunan dev otopark, 150 mağaza, süpermarket, uluslar arası işletmeler ve eğlence merkezleriyle alışveriş merkezi kendi başına da bir cazibe merkezidir.

Espark içinde çeşitli kategorilerde satış yapan çok sayıda mağaza bulunmaktadır. Bunların bazıları giyim, kitap, oyuncak, hediyelik eşya, teknik ve teknolojik malzeme satışı yaparken bazıları da fast food, içecek eğlence ve spor hizmetleri pazarlamaktadır. Alışveriş merkezi içinde bulunan dokuz salonlu sinema da Eskişehir’in en önemli merkezleri arasında sayılabilir. Bu sinema ulusal ve uluslar arası pek çok filmin gecikmeden sahne aldığı Cinemaximum Sineması’dır. Özellikle buraya çok yakın mesafedeki Anadolu Üniversitesi’nin de etkisiyle burası çok fazla ziyaretçi toplamaktadır.

Espark’ın bulunduğu alanın hemen yanında eski tuğla fabrikasından kalma yapılar restore edilerek cafeye dönüştürülmüştür. Burada ülke çapında ün yapmış mekanlar yer almaktadır. Daha çok cafe bar ve bistro konseptine sahip olan bu mekanlarda alkollü alkolsüz içecekler ve çeşitli dünya yemekleri bulabilirsiniz.

Espark haftanın her günü 10.00 ve 22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Bu saatler arasında burada iyi zaman geçirebilir, eğlence ve alışveriş mekanlarını görebilirsiniz.

Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı’nın kuruluş yıllarında yaşamış bir Ahi şeyhi, İslam ilahiyatçısı, Osman Gazi’nin kayın babası ve hocası olan Şeyh Edebali’nin Eskişehir’deki türbesi.

Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi Eskişehir Odunpazarı bölgesinde yer almaktadır. Cenazesi Bilecik’e defn edilen Şeyh Edebali adına Eskişehir’de de bir turbe yapılmıştır. Osmanlı’nın kuruluş felsefesinin temellerini oluşturan bu zatın bir dönem Eskişehir’de ikamet ettiği bilinmektedir. Bu sebeple Eskişehir’de de anılması için adına bir türbe inşa edilmiştir.

Şeyh Edebali’nin doğum tarihinin 1206 yılları civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kırşehir’de doğmuş, dönemin önemli bilim merkezlerinde eğitim görmüştür. Bir dönem Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Uludere Köyü‘nde yaşamıştır.  Şeyh Edebali, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana’nın eğitiminden geçmiştir. Gördüğü eğitim ve yerleştirdiği felsefe ile Osmanlı’nın yüzlerce yıllık fikri hayatını şekillendirmiştir.

Şeyh Edebali Türbesi’nin yapılışı 14. yüzyılın başlarına rastlamaktadır. Ölüm yılı olan 1326 yılında bu türbenin de inşa edildiği bilinmektedir. Adına yapılan türbe yaşadığı yer olan Uludere Köyü’ne değil, dönemin Eskişehir merkezi olan Odunpazarı bölgesine inşa edilmiştir. Dönemin anıt anlayışının bir yansıması olarak kabul edilen bu eser bu konudaki tek örnektir.

Şeyh Edebali Türbesi olarak anılan Şeyh Edebali makamı Odunpazarı Yukarı Mahalle Mezarlığı içinde bulunmaktadır. Burada bir küçük mescit inşa edilmiştir. Mescit döneminin mimari özelliklerini taşımaktadır. Osmanlı’nın sonraki yıllarında inşa edilen onlarca kubbeli ihtişamlı cami ve mescitlerin öncülleri bu tarz küçük mütevazi mescitlerdir. II. Abdulhamid döneminde restore edilmiş, ancak yapının aslı korunmuştur.

Türbe mescidi iki minarelidir. Her minaresinde tek şerefe bulunmaktadır. Ortada büyükçe bir kubbe yer alır. Diğer Osmanlı eserlerinde pek fazla görünmeyecek bir biçimde mescit kubbesi tektir. İçinde mütevazi ölçekte hat ve süsleme sanatı kullanılmıştır. Yapı bir mezarlık içinde bulunmaktadır. Ancak bulunduğu alan genel bir kötümserliği değil, aksine doğal güzellikleriyle iyi hisleri çağrıştırmaktadır. Tarihi bir yapıyı doğal güzellikleri içinde seyretmek isteyenler için bu yapı tercih edilebilir.

Şeyh Edebali Türbesi Ulaşım

Şeyh Edebali Türbesi’ne Odunpazarı Evleri‘nden yürüyerek ulaşılabilir. Ancak bulunduğu konum dolayısıyla çıkılması gereken yokuş biraz yorucu olabilir. Bunun yerine buradan 1 numaralı otobüse binerek Şelale Parkdurağında inilebilir. Buradan mezarlık içini kullanarak türbeye ulaşılabilir.

Esnaf Sarayı

1985 yılında açılan, Eskişehir’in en eski alışveriş merkezlerinden biri. İçerisinde halen bir çok yerli markalara ait mağaza yer alıyor.

Esnaf Sarayı
Esnaf Sarayı

Esnaf Sarayı, İki Eylül Caddesi üzerinde yer alan, şehrin en eski alışveriş merkezlerinden biridir. İçinde dünyaca ünlü markaların mağazaları bulunmasa da, yerelde kalitesiyle nam salmış onlarca işletmeyi bir arada bulabileceğiniz esnaflık ahlakıyla hizmet veren yerlerdir.

Esnaf Sarayı’nın Eskişehir’de kuruluşunun temelleri 1973 yılında atılmıştır. 1979 yılında inşaatına başlanan yapı 1985 yılından beri halka hizmet sunmaya devam ediyor. Bina 3800 m2 üzerine kurulmuş tur. On katlı alışveriş merkezi dışarıdan bakıldığında oldukça mütevazı görünmektedir.

Esnaf Sarayı’nın içinde toplamda 540 iş yeri bulunmaktadır. Giyim konusunda yöresel kıyafetlerden spor giyime, abiyeden okul formalarına kadar pek çok değişik tarzda ürün bulunmaktadır. Esnaf Sarayı her ne kadar giyim konusunda dikkat çekse de içinde farklı alanlarda hizmet veren iş yerleri de bulunmaktadır. Bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik ürünleri rahatça bulabileceğiniz binada beyaz eşya dükkanı da yer almaktadır. İçinde otoparkın ve PTT’nin de bulunduğu iş merkezini hediyelik eşyalar ve oyuncakçılar oldukça renklendirir.  Antika eşyalara ilgi duyanlar ya da el işi ile uğraşanların da ilk adresi yine bu alışveriş merkezidir.  Burada yemek yemek ya da dinlenmek isteyenler için kafeler ve restaurantlar da bulunmaktadır.  Yani bu binada herkes ihtiyacı olan eşyaya ya da aradığı herhangi bir malzemeye rahatlıkla ulaşabilir.

Esnaf Sarayı Ulaşım

Esnaf Sarayı konum itibariyle oldukça basit bir yerde bulunmaktadır. Eskişehir’in ulaşımının can damarı olan tramvay sayesinde kısa ve kolay bir şekilde ulaşılabilmektedir. İş merkezi, Tramvay yollarının kesişim noktası olan “Çarşı” durağının bulunduğu cadde üzerinde yer almaktadır. Adı İki Eylül Caddesi olan bu cadde şehrin nabzını yoklayan yerlerden bir tanesidir.

Nasreddin Hoca Evi

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi Hortu beldesinde bulunan, önemli değerlerimizden Nasreddin Hoca’nın evi.

Nasreddin Hoca Evi
Nasreddin Hoca Evi

Nasrettin Hoca Evi olarak adlandırılan ev Eskişehir‘in Sivrihisar ilçesi Hortu beldesinde bulunur. Bu ilçenin Nasreddin Hoca (Hortu) beldesinde Nasreddin Hoca’nın doğduğu belirtilmektedir. İlk eğitimini burada alan hoca, Konya ve Akşehir’in müderrislerinden ders görür. Doğduğu yılın 1204 tarihleri civarında olduğu düşünülmektedir.

Nasrettin Hoca’nın yaşadığı dönem, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Şeyh Edebali gibi dönemin ünlü fikir önderlerinin de yaşadığı bir çağdır. Nasreddin Hoca bu fikir önderlerinden ayrılmaktadır. Hoca hem tasavvuf ve bilim üzerine eğitim görmüş bir bilgindir. Hem de dönemin mizah anlayışının öncüleri arasındadır.

Nasrettin Hoca Evi olarak bilinen ev de belki de bu yüzden yüz yıllar sonra diriltilmeye çalışılmıştır. Nasrettin Hoca Evi bulunduğu köyün tipik evleri arasındadır. Sarı beyaz boyalı, ahşap ve kagir karışımı bir evdir. Hoca’nın doğup büyüdüğü döneme nazaran çok fazla değişiklik yaşadığı görülmektedir.

Nasrettin Hoca Evi’nin bulunduğu köy ve ilçenin bir çok noktası hocayı anlatan temalarla süslenmiştir. Örneğin ünlü “Göle yoğurt” fıkrasına atfen köy içinde göle yoğurt çalan hoca figürünün bulunduğu bir çalışma yer almaktadır. Köy girişinde eşeğe ters binmiş hoca yer alır. Köy içinde de çeşitli ünlü fıkralardan esinlenilen eserler bulunmaktadır.

Nasrettin Hoca Evi çok uzun bir dönem restorasyon çalışması yaşamıştır. Halen bu evin müzeleştirilmesi çalışmalarında ciddi sonuçlar alınmamıştır. Çeşitli kurumlar aracılığıyla ev için yüz binlerce lira harcanmış olmasına rağmen halen evin ciddi bir turizm sürecine açıldığı söylenemez. Nasrettin Hoca Evi bu durum dolayısıyla da biraz şanssız tarihi eserlerimiz arasında yer almaktadır.

Nasrettin Hoca Evi Ulaşım

Nasrettin Hoca Evi ‘ne ulaşmak için Sivrihisar otogarından Hortu beldesine kalkan taşıtlar kullanılabilir. Küçük bir kasaba olan Hortu içinde de her yere yürüyerek ulaşılabilir. Köy içinde çeşitli tabelalar da yön göstermektedir.

Seyyid Battal Gazi Türbesi

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yer alan ünlü Seyyit Battal Gazi’nin türbesi.

Seyyit Battal Gazi Türbesi
Seyyit Battal Gazi Türbesi

Seyyid Battal Gazi Türbesi Eskişehir Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır. İlçe adını buradaki bir savaşta hayatını kaybeden Battal Gazi’den almıştır. Battal Gazi Emevilerin Bizans’a yönelik seferlerine komutanlık etmiş bir kişidir. Bu savaşların en önemlileri ve destansı niteliktekilerine komutanlık eden Gazi, son savaşını bu gün bu ilçe sınırları içinde kalan Nakolea Kalesi önünde vermiştir. Ölüm tarihi 740 olarak belirtilmektedir.

Seyyit Battal Gazi Türbesi’nin bulunduğu alan aslında bir külliye olarak inşa edilmiştir. Yapı günümüze ulaşan en önemli Selçuklu eserleri arasında yer almaktadır. İçerisinde Battal Gazi ile birlikte 1. Alaaddin Keykubat’ın annesi Ummuhan Hatun, Battal Gazi ismiyle birlikte tarihe mal olmuş Elenora‘nın mezarı yer almaktadır.

Seyyit Battal Gazi Türbesi kendi mezarı da burada bulunan Ummuhan Hatun tarafından yaptırılmıştır. Yapım tarihi 1208 olarak belirtilmektedir. İçerisinde türbe, çilehane, cami ve dershane bulunmaktadır. Turbeler içinde dikkat çekici olan Battal Gazi’nin 5 metrelik sandukasıdır. Eski dönemlerde büyük şahsiyetlerin mezarı büyük yapılır, bu onlara duyulan bir saygının ifadesi olurdu. Bu mezar da bu geleneğin bir sonucu olarak inşa edilmiştir.

Seyyit Battal Gazi Türbesi içinde en dikkat çekici yapılardan birisi de çilehane’dir. Bir metrekare bile olmayan alanlara giren kişiler burada kendi gerçeklikleri ve kendi sorularıyla baş başa kalarak inzivaya çekilirdi. Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar bu çilehane kullanılmıştır. Diğer yandan yapı içinde yer alan medrese (dershane) bölümü de dönemin eğitim anlayışı hakkında ip ucu verdiği için değerli bir yapıttır.

Seyyit Battal Gazi Türbesi sonradan külliye halini almıştır. Burayı ilk inşa ettiren Ummuhan Hatun sadece cami ve türbe inşasını sağlamıştır. Daha sonraları buraya diğer yapıların da eklenmesi ortaya kapsamlı bir külliye çıkmasını sağlamıştır. Bu gün revakları, kubbeleri, şadırvan ve minareleriyle kapsamlı bir Selçuklu eseri bölgede varlığını sürdürmektedir.

Seyyit Battal Gazi Türbesi Osmanlı’nın son döneminden 1954 yılına kadar terk edilmiş bir halde kalmıştır. Bu yıl içinde burada geniş bir restorasyon çalışması başlamıştır. Bu çalışmadan sonra yapı ziyaret ve ibadete açılmıştır. Bu gün yerli turistler başta olmak üzere çok sayıda turisti ağırlayan  külliye önemli bir tarih turizmi merkezidir.

Seyyid Battal Gazi Türbesi Ulaşım

Seyyit Battal Gazi Türbesi Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır. Eskişehir merkezden buraya sıklıkla taşıt bulunmaktadır. Küçük bir ilçe olan Seyitgazi içinde her yere yürüyerek ulaşım mümkündür. Yapının hemen her yeri ücretsiz olarak ziyarete açık durumdadır.

Yunus Emre Türbesi

Eskişehir Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy içinde yer alan ünlü halk kahramanlarından Yunus Emre’nin Türbesi.

Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi

Yunu Emre Türbesi hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlerden ilki türbenin Karaman’da olduğuna yöneliktir. İkinci rivayet de Eskişehir Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy içinde yer aldığına yöneliktir. Bunlarla beraber pek çok ilin ismi de geçmektedir. Ancak Eskişehir ve Karaman bu konuda öne çıkan iller olarak bilinmektedir.

Yunus Emre Türbesi’nin Eskişehir’de olduğu kabul edilmese dahi Selçuklu döneminden kalma önemli bir yapının bulunduğuSarıköy ziyaret edilmelidir. Yunus Emre’ye ithafen yapılan türbe dönemin en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Bu gün burada bulunan türbenin tarihi 1970 yılına dayanmaktadır. Bu yanıyla çok da eski olmamasına rağmen yapıdaki Selçuklu izleri baki kalmıştır. Dönemin ve sonrasının türbelerinin aksine buradaki türbe açık alan içinde, şadırvan benzeri bir mekanın altında sergilenmektedir.

Yunus Emre Türbesi tarihte pek çok kez hasar görmüştür. Ancak bu hasarlar içinde Yunan askerlerinin vermiş olduğu hasar kadar büyüğü yaşanmamıştır. Bu dönemde mezarda yapılan tahribat savaştan yıllar sonra telafi edilebilmiştir. Bu telafi süreci için de yeni bir mezar yaptırılmış, sanduka törenle yeni yerine taşınmıştır. Buradaki mezar da ancak 21 yıl dayanmış, 1970 yılında bu günkü formuyla mezar oluşturulmuştur.

Yunus Emre Türbesi’nin bulunduğu alan çok amaçlı bir külliye olarak hizmet vermektedir. Yapının girişi Yunus Emre menkibelerinden esinlenerek iki kapı şeklinde yapılmıştır. Bunlardan ilki ihtişamlı yapısıyla ana giriş kapısıdır. İkincisi de standart ve basit bir biçimde dizayn edilmiş küçük kapıdır. Taptuk Emre dergahına girerken Yunus’un da benzer bir biçimde küçük kapıyı kullandığı bilinmektedir.

Yunus Emre Türbesi Ulaşım

Yunus Emre Türbesi Mıhalıççık ilçesinde bulunmaktadır. İlçeye Eskişehir otogarından ortalama saatte bir taşıt bulunmaktadır. Buraya ulaştıktan sonra türbeye ulaşım her şekilde mümkün olacaktır. Türbe ve içerisinde bulunduğu külliyeyi ziyaret ücretsizdir. Dünyanın önemli önderlerinden birisine ithafen yapılmış önemli bir tarihi eseri görmeden Eskişehir gezinizi sonlandırmayın.

Regülatör Piknik Alanı

Odunpazarı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Eskişehir’in en önemli piknik alanlarından biri.

Regülatör Piknik Alanı
Regülatör Piknik Alanı

Regülatör piknik alanı Eskişehir Odunpazarı ilçesi sınırları içindedir. Yıllardır Eskişehirli’lerin tercih ettiği piknik alanlarının başında bu bölge gelmektedir. 2012 yılında belediyenin yaptığı çalışmalar sonucu piknik alanının eksikleri tamamlanmış, bölge yepyeni bir alan statüsüne kavuşmuştur. Mevcut haliyle piknik alanı önemli bir kamu hizmeti sağlamaktadır.

Regülatör piknik alanı Eskişehir Kütahya yolunda bulunmaktadır. Bu yolun 5. kilometresinde yer alan alan ulaşım kolaylığı ile ön plana çıkmaktadır.  Belediyenin çalışmaları sonucunda alan güvenli bir bölge haline getirilmiştir. Çocuklar için çok sayıda oyuncağın da yerleştirildiği alan aynı zamanda geniş bir mesire alanına da sahiptir.

Regülatör piknik alanı Porsuk Çayı‘nın hemen yanında bulunur. Alan belediye tarafından düzenlenerek piknik alanı haline getirildikten hemen sonra bölgeye sağlanan hizmetler dolayısıyla bu gün burası hem bir piknik alanı hem de eğlenceli bir oyun parkı statüsü kazanmıştır. Çocuklar için çeşitli park oyuncaklarının bulunması, büyüklerin de keyifli zaman geçirebilecekleri bölgelerin oluşturulması bölgeye olan rağbeti arttırmıştır.

Regülatör piknik alanı içinde bulunan belediye hizmetlerinden birisi de buraya bir koşu alanı yapılmasıdır. Yerleşim yerlerinin biraz dışında kalmasına rağmen bu koşu parkurundan yararlanan kişilerin saysının fazla olması Eskişehir halkının bu alanı önemsediğinin kanıtıdır. Diğer yandan alan içinde bir adet de büfe açılmış, piknikçilerin acil ihtiyaçları buradan sağlanmaya başlanmıştır.

Regülatör piknik alanı 50 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Yedekte 125 bin metrekarelik bir alana da sahiptir. Alanın genişleyeceği öngörülerek bu yedek alan oluşturulmuştur. Diğer yandan bölgenin ücretsiz oluşu da rağbeti bir hayli arttırmaktadır. Regülatör piknik alanı içinde bulunan çocuk oyun alanları da bölgenin tercih edilebilirliğini arttırmaktadır.

Regülatör Piknik Alanı Ulaşım

Regülatör piknik alanı na ulaşmak için başta Odunpazarı bölgesi olmak üzere pek çok bölgeden taşıt bulmanız olasıdır. Buraya Anadolu Üniversitesi önünden de çalışan otobüsler bulunmaktadır. Ayrıca alanda bulunan ücretsiz otopark sayesinde buraya özel araçla yapılacak geri için de fazladan ücret ödemek gerekmemektedir. Parka giriş ve olanaklardan yararlanmak ücretsizdir.

Musaözü Göleti

Eskişehir Kütahya yolunun 21. kilometresinde yer alan ve DSİ Musaözü Barajı olan geçen yer Eskişehir halknın piknik alanı olarak kullandığı bir diğer bölge.

Musaözü Göleti
Musaözü Göleti

Musaözü Göleti Eskişehir Kütahya yolunun 21. kilometresinde yer alır. Devlet Su İşleri Musaözü Barajı olarak da geçen alan Eskişehir halkı tarafından piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Özellikle yaz ve bahar aylarında alan çok sayıda ziyaretçiye günü birlik hizmet vermektedir.

Musaözü Göleti içinde yaşayan balık türleri ile dikkat çekmektedir. Bu yüzden bölgeye özellikle balıkçıların ilgisi yoğundur. Avlanma mevsiminde burada balıkçı sandalları akın eder. Ayrıca karadan da balık tutulabilecek çok sayıda alan bulunmaktadır. Avlanan balıkların başında sazan balığı gelmektedir. Ayrıca kerevit ve yayının da aralarında bulunduğu çok sayıda balık türü de gölet içinde yaşamaktadır. Buradaki balıkçılık türü daha çok olta balıkçılığıdır.

Musaözü Göleti çevresinde çok sayıda ağaç bulunmaktadır. Ağaç çeşitlerinin başında da karaçam ve meşe gelmektedir. Bunlarla beraber alan içinde çok sayıda söğüt ve ardıç ağacı da bulunmaktadır.

Musaözü Göleti’nin alanı yaklaşık 50 hektar büyüklüğündedir. Bu alan sadece piknik alanı olarak belirlenen bölgeleri kapsamaktadır. Musaözü Göleti içinde sandala binmek ayrı bir keyiftir. Burada yapılabilecek sınırlı sayıda aktivite arasında bulunan sandal keyfi ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatmaktadır.

Musaözü Göleti Ulaşım ve Ziyaret

Musaözü Göleti‘ne maalesef toplu taşıma araçlarıyla gitmek mümkün olmamaktadır. Civar bölgelerden buraya çeşitli ulaşım araçları çalışsa da Büyükşehir Belediyesi’nin buraya çalışan bir otobüsü bulunmamaktadır. Bu yüzden piknik alanına kendiniz gitmelisiniz. Piknik alanı içinde mangal yapılmasına olanak tanınmaktadır. Ancak alkollü içkilerle ilgili problemler yaşanması olasıdır.

Midas Anıtı

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki en önemli tarihi yapılardan biri. Friglere ait en önemli eserlerden biridir.

Midas Anıtı
Midas Anıtı

Midas Anıtı Eskişehir çevresinde bulunan en önemli tarihi eserler arasında yer almaktadır.  Bunun en büyük nedeni ise yapının dil bilimcilerin uzun süre dilini çözemediği Friglilere ait olmasıdır. Anıt, Firigya tarihinin aydınlatılması açısından çok önemli bir yerde durmaktadır. Midas Anıtı tarih için önemli bir yerde de dursa, eser 19. yüzyıla kadar pek ilgi görmemiştir.  Bu yüzyılda bir İngiliz subayının dikkatini çeken tarihi eserle ilgili ilk büyük bilgi yaklaşık yarım yüzyıl sonra elde edilmiştir.

Midas Anıtı’nın üzerindeki yazıların incelenmesiyle M.Ö 550yılına dayanan bir geçmişi olduğu anlaşılmıştır. Araştırmalar bölgedeki ilk yerleşimin M.Ö 3000’li yıllara dayandığını gösteriyor. Bölge ilk yerleşim yapıldığı dönemden başlayarak çok uzun süre kutsal bir alan olarak kabul ediliyor. Bölgeye hakim olan Frigler en ünlü kralı Midas döneminde sanatlarının zirvesine ulaşmışmış ve kendilerine has bir sanat anlayışıyla eserler vermişlerdir.

Midas Anıtı da Friglerin en önemli sanat eserleri verdiği bu dönemde, ana tanrıça olarak gördükleri Kibele için yapılmıştır.  Bu yapıt 400 m2’lik bir alanda 17 metre yüksekliğindedir. Uygarlığın kendi sanat anlayışını yansıtan bu abide tüf üstüne oyulmuştur. Şu an üzerindeki bir çatlaktan başka kusuru bulunmayan yapıtın üzerinde hala çözümlenemeyen üç tane yazıt bulunmaktadır. Bu yazıtların birincisinde tanrıları olan “Ateş” ve Kral Midas’ın koruyucusu olarak bilinen “Midai” sözcükleri okunabilmektedir. Üçüncü yazıtta ise “baba” sözcüğü çözümlenebilmiştir. Bu bilgiler haricinde yazıtlar hala gizemini korumaktadır.

Midas Anıtı, Yazılıkaya ismiyle de bilinmektedir. Yapıtın 210 metre güneybatısında Küçük Yazılıkaya olarak bilinen bir anıt daha yer almaktadır. Bu iki anıtın birbiriyle pek çok ortak noktası vardır. Her ikisi de geometrik motiflerle süslenmiştir. Ancak Küçük Yazılıkaya tamamlanamamıştır.  Frigler bu anıtı yukarıdan işlemeye başlamışlar ancak alt tarafında bu işlemelerden hiç biri bulunmamaktadır. Yine de benzerliklerden yola çıkılarak bu eserin de dinsel törenlerde kullanılmak amacıyla yapılmak istendiği tahmin ediliyor.

Midas Anıtı Ulaşım

Midas Anıtı, Eskişehir merkeze yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunmaktadır.  Han ilçesinin Yazılıkaya Köyü’nde bulunan abideyi görmek isteyenler, otogardan kalkan minibüsleri kullanarak oraya rahatlıkla ulaşabilirler.

Eğer Eskişehir gezinize biraz daha fazla zaman ayırabilirseniz Eskişehir etrafında bulunan önemli gezi noktalarını da gezebilirsiniz. Tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Eskişehir’de bir çok önemli ve tarihi yapı bulunmaktadır.

  • Bu yapıların başında Midas Anıtı, Areyastis Anıtı, Gerdekkaya Mezaorı, Doğanlı Kaya, Yapıldak Asar Kale vb yapıları elinde bulunduran ve Frig’lerin Dini Metropolü olarak geçen Yazılıkaya gelmektedir.
  • Seyyid Battal Gazi Külliyesi, Selçuklu Hamamı, Şucaeddin Veli Külliyesi, Develik Han vb. yapıları gezebileceğiniz Seyitgazi ilçesi ise bir diğer önemli gezi alternatifidir.
  • Bir diğer önemli ilçe olan Sivrihisar bölgesinde de Pessinus/Ballıhisar, Ulu Cami, Alemşah Kümbeti, Saat Kulesi, Frig Kaya Mezarları’nı gezebilirsiniz.
  • Salon’un Mezarı (Aslanlı Mabed), Himmet Baba Türbesi, Asmacık İnleri Kaya Mezarları’nı gezebileceğiniz Kümbet ve Hüsrev Paşa Cami, Hamam, Yer altı yerleşimini gezebileceğiniz Han İlçesi de diğer önemli gezi noktalarıdır.

Eskişehir Gezilecek Yerler – Tarihi Yerler

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.